Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Choć mam unieruchomioną nogę dałam radę ugotować zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Nie ma więc wymówek, proszę stawać przy kuchence i robić tę rozgrzewającą pyszność:)

Na blogu jest także zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem oraz gęsta zupa z soczewicy . Także warte grzechu.

Osoby z alergią na strączki muszą uważać na soczewicę. Zwykle w panelu pokarmowym wychodzi alergia na soję, soja to roślina strączkowa, stąd przy uczuleniu na soję ostrożnie testujmy także soczewicę.

Jeśli szukasz jeszcze więcej pysznych inspiracji na jesień i zimę, zajrzyj do książki Mama Alergika Gotuje z dziećmi – Dania na jesień i zimę. 

Zapraszam i życzę Smacznego.

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość: 1,5 l

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • ½ białej cebuli
  • plasterek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól himalajska drobna
  • pieprz biały mielony
  • 1,5 l gorącej przegotowanej wody
  • 100-150 ml passaty pomidorowej

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plasterki.
  2. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  3. W ok. 2 l garnku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy drobno pokrojoną cebulę a po chwili marchew w plasterkach.
  4. Smażymy przez minutę, dodajemy wypłukaną soczewicę oraz pokrojone ziemniaki, smażymy kolejną minutę mieszając.
  5. Dodajemy czosnek i plasterek imbiru.
  6. Zalewamy przegotowaną gorącą wodą, gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
  7. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, lubczyk i gotujemy ok. 20 minut, warzywa będą miękkie, soczewica się rozgotuje. Zupa będzie gęsta, w razie konieczności rozrzedzamy ją większą ilością przegotowanej wody.
  8. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wlewamy passatę pomidorową lub przetarte pomidory. Gotujemy przez 5 minut, doprawiamy do smaku solą.
  9. Podajemy na ciepło np. z łyżeczką śmietany roślinnej

Wskazówki:

Jeśli pomidory nie są dozwolone w diecie, możemy je pominąć.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.