Pożywna zupa z czerwoną soczewicą to doskonałe źródło białka, wapnia, fosforu i magnezu.
Boczek nie jest tu niezbędny więc spokojnie możemy go pominąć, zwłaszcza że w diecie alergika wędzone produkty nie są wskazane.
Jest także duża różnica pomiędzy boczkiem wędzonym naturalnie a tym uwędzonym chemicznie.
Taka zupa to dobra alternatywa dla zupy grochowej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa z czerwoną soczewicą
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego rosołu z indyka lub wywaru z warzyw
- 4 większe ziemniaki
- 2-3 łyżki startego batatu lub marchwi
- ok. 150 g suszonej łuskanej soczewicy czerwonej lub żołtej
- 200 g boczku naturalnie wędzonego (można pominąć)
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku i/lub majeranku
- sól morska i pieprz biały lub syczuański do smaku
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy.
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę.
- Do wywaru lub rosołu dodajemy soczewicę, gotujemy 10 minut.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starty batat lub marchew i gotujemy do miękkości ziemniaków (w razie konieczności dolewamy przegotowanej, gorącej wody tak, by uzupełnić ilość płynu, który wyparuje podczas gotowania zupy).
- Boczek pozbawiamy skórki, chrząstek i nadmiaru tłuszczu, kroimy w drobną kostkę, rumienimy go na rozgrzanej patelni wraz z drobno posiekaną cebulą, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości wszystkich składników (soczewica prawie zupełnie się rozgotuje).
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Uwaga:
Uczuleni na pyłki traw, żyto i pszenicę mogą reagować krzyżowo na soczewicę, groch czy fasolę.
2 komentarze to "Zupa z czerwoną soczewicą"
enia 8 kwietnia 2015 (10:27)
Czy zielona soczewica również nadaje się do takiej zupy?
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2015 (11:03)
Tak ale się nie rozgotuje, będzie wyczuwalna i gotuje się dłużej. Trzeba ja namoczyć przed gotowaniem.