Zupa z czerwoną soczewicą

Pożywna zupa z czerwoną soczewicą to doskonałe źródło białka, wapnia, fosforu i magnezu.

Boczek nie jest tu niezbędny więc spokojnie możemy go pominąć, zwłaszcza że w diecie alergika wędzone produkty nie są wskazane.

Jest także duża różnica pomiędzy boczkiem wędzonym naturalnie a tym uwędzonym chemicznie.

Taka zupa to dobra alternatywa dla zupy grochowej.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa z czerwoną soczewicą

Czas przygotowania: ok.60 minut

Składniki:

  • 3 litry esencjonalnego rosołu z indyka lub wywaru z warzyw
  • 4 większe ziemniaki
  • 2-3 łyżki startego batatu lub marchwi
  • ok. 150 g suszonej łuskanej soczewicy czerwonej lub żołtej
  • 200 g boczku naturalnie wędzonego (można pominąć)
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i/lub majeranku
  • sól morska i pieprz biały lub syczuański do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy
  2. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę
  3. Do wywaru lub rosołu dodajemy soczewicę, gotujemy 10 minut
  4. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starty batat lub marchew i gotujemy do miękkości ziemniaków (w razie konieczności dolewamy przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparuje podczas gotowania zupy)
  5. Boczek pozbawiamy skórki, chrząstek i nadmiaru tłuszczu,  kroimy w drobną kostkę, rumienimy go na rozgrzanej patelni wraz z drobno posiekaną cebulą, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości wszystkich składników (soczewica prawie zupełnie się rozgotuje)
  6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i zmiażdżonym ząbkiem czosnku

Uwaga:

Uczuleni na pyłki traw, żyto i pszenicę mogą reagować krzyżowo na soczewicę, groch czy fasolę.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

2 komentarze to "Zupa z czerwoną soczewicą"

  • comment-avatar
    enia 8 kwietnia 2015 (10:27)

    Czy zielona soczewica również nadaje się do takiej zupy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2015 (11:03)

      Tak ale się nie rozgotuje, będzie wyczuwalna i gotuje się dłużej. Trzeba ja namoczyć przed gotowaniem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.