Zielone koktajle to bogactwo żelaza, chlorofilu, wapnia i witaminy C.
Wypijam je z ogromną przyjemnością zwłaszcza po bieganiu.
Na szczęście mój alergik już nie kręci nosem na widok zielonego napoju.
Każdy koktajl można wzbogacić dodatkiem ziaren siemienia złocistego lub chia, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika.
Bardzo często do takich koktajli dodaję jeszcze probiotyk i inulinę.
Zdaję sobie sprawę, że obecność szczawianów w jarmużu może ograniczać przyswajalność żelaza ale mam nadzieję, że dodatek pietruszki i witaminy C, które wchłanianie żelaza ułatwiają, rekompensuje ewentualne straty:)
O tym gdzie szukać żelaza w diecie alergika przeczytacie w kategorii Poradnik dietetyka.
Niestety nie każdy alergik może jeść owoce kiwi. W przypadku nietolerancji należy zastąpić go innym dozwolonym owocem.
Na blogu znajduje się wiele przepisów na wspaniałe koktajle.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zielony koktajl bogaty w żelazo
(jarmuż, pietruszka, kiwi)
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: ok. 250 ml
Składniki:
- 2 liście jarmużu
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- 1 kiwi/jabłko lub sok z połowy cytryny
- 250 ml mleka ryżowego lub wody mineralnej
- 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego złocistego
- syrop klonowy do smaku (można pominąć)
Przygotowanie:
- Liście jarmużu myjemy i oczyszczamy z twardej części, natkę pietruszki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki
- Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy
- Opcjonalnie doprawiamy do smaku syropem klonowym
- Podajemy do picia od razu lub przeciskamy koktajl przez sitko uzyskując bardziej klarowny napój
No Replies to "Zielony koktajl bogaty w żelazo"