Dzięki melasie z chleba świętojańskiego powstały polędwiczki z karobem, w marynacie karobowej.
Słodka melasa sprawdza się jak widać nie tylko w wypiekach.
Zwykle do przygotowania marynaty do mięs używa się miodu, tymczasem melasa z chleba świętojańskiego jest bardziej bezpieczna dla alergików.
Na blogu znajduje się wiele przepisów z wykorzystaniem karobu.
O właściwościach karobu pisałam także TUTAJ
Zapraszam i życzę Smacznego
Polędwiczki wieprzowe z karobem
Czas przygotowania: 15 minut + 1h marynowania
Ilość: 10 szt.
Składniki:
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
- olej z pestek winogron lub masło klarowane
Na marynatę:
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- świeży sok z jednej pomarańczy
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
Przygotowanie:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o ok. 1,5 cm grubości
- Każdy kawałek mięsa delikatnie spłaszczamy przy użyciu drewnianej części tłuczka
- Mieszamy ze sobą składniki na marynatę
- Mięso oprószamy pieprzem, umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na 1h
- Rozgrzewamy patelnię-grill, dodajemy masło klarowane i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony na rumiany kolor
- Doprawiamy do smaku solą
- Podajemy gorące z ulubionymi sałatami
No Replies to "Polędwiczki z karobem"