Polędwiczki z karobem

Dzięki melasie z chleba świętojańskiego powstały polędwiczki z karobem, w marynacie karobowej.

Słodka melasa sprawdza się jak widać nie tylko w wypiekach.

Zwykle do przygotowania marynaty do mięs używa się miodu, tymczasem melasa z chleba świętojańskiego jest bardziej bezpieczna dla alergików.

Na blogu znajduje się wiele przepisów z wykorzystaniem karobu.
O właściwościach karobu pisałam także TUTAJ

Zapraszam i życzę Smacznego

Polędwiczki wieprzowe z karobem 

Czas przygotowania: 15 minut + 1h marynowania

Ilość: 10 szt.

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane

Na marynatę:

  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • świeży sok z jednej pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o ok. 1,5 cm grubości
  2. Każdy kawałek mięsa delikatnie spłaszczamy przy użyciu drewnianej części tłuczka
  3. Mieszamy ze sobą składniki na marynatę
  4. Mięso oprószamy pieprzem, umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na 1h
  5. Rozgrzewamy patelnię-grill, dodajemy masło klarowane i smażymy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony na rumiany kolor
  6. Doprawiamy do smaku solą
  7. Podajemy gorące z ulubionymi sałatami
Polędwiczki z karobem

Fot. Katarzyna Jankowska

Polędwiczki z karobem

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Polędwiczki z karobem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.