Dzięki mojej córce odkryłam, że to co czasem dla mnie stanowi już rutynę dla moich czytelników, zwłaszcza dopiero stawiających kroki w samodzielnym gotowaniu, może być problemem.
Z myślą o studentach i początkujących w kuchni, powstaje więc cykl wpisów pod hasłem “JAK?”
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
Próbowałam wiele sposobów i wypracowałam właśnie ten. Polecam, jeśli kasza ma rzeczywiście wyjść sypka.
W innym przypadku należy gotować ją w większej ilości wody.
Kaszę na sypko stosuję do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy komosy ryżowej. Mieszam ją z ziołami, polewam olejem lnianym.
Używam do przygotowania dań z owocami, do zapiekania.
Na blogu jest wiele przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kasza jaglana na sypko
(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 miarka kaszy jaglanej
- 1,5 miarki gorącej wody
- ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
miarka to 250 ml
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
- Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka (nieduży), zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, mieszamy, delikatnie odlewamy płyn
- Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączamy palnik
- Przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 8-10 minut
- Odkrywamy garnek, kaszę odparowujemy, mieszamy
Orientacyjny koszt:
kasza jaglana bio – 14-16 zł /1 kg

Fot. Katarzyna Jankowska
11 komentarzy to "Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko"
Ania 21 stycznia 2015 (16:45)
Pani Kasiu, ja mam największy problem z płuczeniem kaszy, którą mam na patelni. Jak to najłatwiej wykonać? wlać gorącą wodę na patelnię i z pomocą przykrywki odlać wodę, czy może przesypać kaszę na jakieś drobne sitko? ale później problem z czyszczeniem..z góry dziękuję za odpowiedź
Ania
Katarzyna Jankowska 21 stycznia 2015 (22:33)
Kaszę prażymy na patelni, następnie przesypujemy ją do garnka (niedużego)w którym się będzie gotowała, zalewamy wrzątkiem, mieszamy, wylewamy powoli wodę, bez użycia przykrywki, ziarna opadają na dno a woda wypłynie, zalewamy świeżą wrzącą wodą i wstawiamy do gotowania. Można oczywiście kaszę po uprażeniu umieścić w sitku z gęstymi oczkami, przelać wrzątkiem i dopiero do garnka.:)
Ania 22 stycznia 2015 (13:28)
super, bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Gosia 24 marca 2017 (17:27)
Bardzo dziekuje za przepis,wreszcie po raz pierwszy kasza wyszła wyśmienicie sypka! Żaden inny sposob nie działał!
Katarzyna Jankowska 24 marca 2017 (19:42)
Dziękuję:) W ten sposób gotuję kaszę kilka razy w tygodniu.
Wiktor 5 grudnia 2017 (12:20)
Dziękuję za przepis. Na pewno skorzystam. Mam pytanie: Czy można prażyć kaszę bezpośrednio w garnku, w którym będziemy ją gotować?
Katarzyna Jankowska 5 grudnia 2017 (15:56)
Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile garnek ma grube dno, bo kaszę łatwo przypalić a zbrązowiała będzie gorzka.
MaciejTolle 2 kwietnia 2020 (08:09)
Ja mam nietypowe pytanie , czy tez ktoś tak miał ? Jak parzymy z żona kaszę jaglana , to wydala ona takie opary , że aż dusi . Myśleliśmy kiedyś , ze coś nam się uroiło . Ale dziś znów prażylismy i taki opar , ze nie można koło tej jaglanki przebywać . Co sądzicie o tym ?
Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2020 (09:34)
Kasza jaglana zawsze wydaje specyficzny zapach, jednak jest on przyjemny w odbiorze. Używam wyłącznie ekologicznej kaszy jaglanej i nigdy nie spotkałam się z jej drażniącym zapachem. Proszę sprawdzić pochodzenie ziarna i zwrócić uwagę na markę kaszy, którą kupujecie. Z drugiej strony jeszcze to ważne jak jest prażona. Spotkałam się niestety z tym, że wiele osób nie do końca praży ją właściwie. Kasza nie może zmienić koloru. Prażymy na małym ogniu, do momentu wyczucia zapachu.
Adam 21 stycznia 2023 (23:29)
Dziękuję udało się 🙂
Ula 21 stycznia 2024 (21:22)
Dziękuję bardzo, po raz pierwszy uzyskałam orzechowy zapach i pyszną kaszę :))