Kiedy zamieściłam na Facebooku zdjęcie komosy ryżowej z grillowanymi boczniakami, jedna z czytelniczek napisała, że boczniaki wyglądają jak ślimaki. Przyjrzałam się potrawie i doszłam do wniosku, że wyczarowałam świetną alternatywę dania ze ślimakami:) „Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja 100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk”
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/
Na blogu znajduje się więcej dań z wykorzystaniem komosy ryżowej. Zapraszam i życzę Smacznego
Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami
czyli wegańskie ślimaki z komosą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 150-200 g boczniaków
- garść rukoli
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- sól himalajska
- pieprz syczuański lub biały
- orzeszki pinii (można pominąć lub zastąpić pestkami słonecznika lub dyni)
- 200 g komosy ryżowej białej + 200 ml wody
- kilka suszonych pomidorów – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Boczniaki myjemy, kroimy w paski o ok. 1 cm szerokości
- Rozgrzewamy patelnię grill, smarujemy olejem i podsmażamy boczniaki na średnimi ogniu przez około 5 minut z każdej ze stron, aż grzyby zmiękną, solimy i pieprzymy do smaku
- Komosę ryżową dokładnie, kilkakrotnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż cała woda wsiąknie w ziarno
- Ugotowaną komosę wykładamy na talerz, dodajemy zrumienione boczniaki, oprószamy uprażonymi orzeszkami pinii lub pestkami dyni, posypujemy świeżą rukolą lub natką pietruszki, podajemy na ciepło
No Replies to "Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami"