Kiedy zamieściłam na Facebooku zdjęcie komosy ryżowej z grillowanymi boczniakami, jedna z czytelniczek napisała, że boczniaki wyglądają jak ślimaki. Przyjrzałam się potrawie i doszłam do wniosku, że wyczarowałam świetną alternatywę dania ze ślimakami:) „Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja 100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk”
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/
Na blogu znajduje się więcej dań z wykorzystaniem komosy ryżowej. Zapraszam i życzę Smacznego
Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami
czyli wegańskie ślimaki z komosą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 150-200 g boczniaków
- garść rukoli
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- sól himalajska
- pieprz syczuański lub biały
- orzeszki pinii (można pominąć lub zastąpić pestkami słonecznika lub dyni)
- 200 g komosy ryżowej białej + 200 ml wody
- kilka suszonych pomidorów – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Boczniaki myjemy, kroimy w paski o ok. 1 cm szerokości
- Rozgrzewamy patelnię grill, smarujemy olejem i podsmażamy boczniaki na średnimi ogniu przez około 5 minut z każdej ze stron, aż grzyby zmiękną, solimy i pieprzymy do smaku
- Komosę ryżową dokładnie, kilkakrotnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż cała woda wsiąknie w ziarno
- Ugotowaną komosę wykładamy na talerz, dodajemy zrumienione boczniaki, oprószamy uprażonymi orzeszkami pinii lub pestkami dyni, posypujemy świeżą rukolą lub natką pietruszki, podajemy na ciepło

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami"