Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami

Kiedy zamieściłam na Facebooku zdjęcie komosy ryżowej z grillowanymi boczniakami, jedna z czytelniczek napisała, że boczniaki wyglądają jak ślimaki. Przyjrzałam się potrawie i doszłam do wniosku, że wyczarowałam świetną alternatywę dania ze ślimakami:)   „Boczniaki zawierają białko w 70 proc. przyswajalne, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja  100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/  

Na blogu znajduje się więcej dań z wykorzystaniem komosy ryżowej.   Zapraszam i życzę Smacznego

Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami

czyli wegańskie ślimaki z komosą

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 150-200 g boczniaków
  • garść rukoli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • sól himalajska
  • pieprz syczuański lub biały
  • orzeszki pinii (można pominąć lub zastąpić pestkami słonecznika lub dyni)
  • 200 g komosy ryżowej białej + 200 ml wody
  • kilka suszonych pomidorów – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Boczniaki myjemy, kroimy w paski o ok. 1 cm szerokości
  2. Rozgrzewamy patelnię grill, smarujemy olejem i podsmażamy boczniaki na średnimi ogniu przez około 5 minut z każdej ze stron, aż grzyby zmiękną, solimy i pieprzymy do smaku
  3. Komosę ryżową dokładnie, kilkakrotnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż cała woda wsiąknie w ziarno
  4. Ugotowaną komosę wykładamy na talerz, dodajemy zrumienione boczniaki, oprószamy uprażonymi orzeszkami pinii lub pestkami dyni, posypujemy świeżą rukolą lub natką pietruszki, podajemy na ciepło

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Komosa ryżowa z grillowanymi boczniakami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.