Zupa brokułowo-dyniowa

Prosta jesienna zupa brokułowo-dyniowa w 15 minut. Idealna więc dla studenta a ze względu na swoje wartości odżywcze także dla Biegacza.

Zupa ta ma także swoje plusy od strony finansowej. Przygotowując ją w sezonie na bazie ekologicznych składników będzie kosztować tylko 5 zł za 2 litry!

Jeśli student wykorzysta dodatkowo już niezbyt świeży chleb i zrobi z niego grzanki, chwała mu za niewyrzucanie jedzenia!

W kolejnym wpisie podpowiem, nie tylko studentom, do czego można wykorzystać czerstwe pieczywo, a takie zapewne znajdzie się w każdym domu.

Brokuł który powinien stale gościć na naszych stołach jest bogaty w wapń, potas, sód, fosfor i magnez. Dostarcza witaminy C, A, K.

Pamiętajmy jednak, aby ocalić w nim wszystko co cenne, gotujemy go nie dłużej niż 4 minuty.

Dynia królowa jesieni to źródło potasu, wapnia, fosforu, witaminy A i witamin z grupy B.

Dla osób na diecie bezglutenowej, zamiast grzanek proponuję dodatek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, ryżu czy kaszki kukurydzianej (2 łyżki) wsypanej pod koniec gotowania zupy.

Taka zupka warzywna z kaszką świetnie się sprawdzi także dla maluchów.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa brokułowo-dyniowa

(wegańska, bezglutenowa)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 l

Składniki:

  • 200 g dyni (u mnie Hokkaido)
  • 200 g brokułu
  • ½ cebuli czerwonej lub białej
  • 1,5 wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub suszony)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • gałka muszkatołowa – opcjonalnie
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz biały lub syczuański
  • świeży tymianek
  • sok ze słodkiej pomarańczy lub sok z cytryny- opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, oczyszczamy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki…Dyni Hokkaido nie musi się obierać ze skórki
  2. Brokuły myjemy, pozbawiamy twardej łodygi, dzielimy na mniejsze różyczki
  3. W ok. 3 l garnku, na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy dynię, smażymy ok. 2 minuty często mieszając
  4. Dolewamy wywar warzywny, gotujemy do miękkości dyni ok. 10-15 minut…Jeśli dolewasz przegotowanej wody, dodaj ziół i przypraw do smaku. Jeśli skusisz się na dodanie kostki warzywnej zamiast wywaru, wybieraj wyłącznie kostki BIO (nie zawierają glutaminianu sodu, ani sztucznych aromatów. Moższ kupić taką kostkę także bez dodatku soli). 
  5. Dodajemy brokuły i starty imbir, gotujemy maksymalnie 4 minuty
  6. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy
  7. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem grzanek lub z kaszą jaglaną

Wskazówki: 

W przypadku gotowania zupy na wodzie, dodajemy liść laurowy, pieprz syczuański, ziele angielskie, natkę pietruszki, lubczyk. Liść i ziele wyjmujemy przed miksowaniem zupy.

Orientacyjny koszt:

dynia Hokkaido (ekologiczna) – ok. 8 zł /1 kg

brokuł – 5 zł/szt

kostki warzywne BIO 6-10 zł za 100 g (6-10 kostek)

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Zupa brokułowo-dyniowa"

  • comment-avatar
    Monika 9 września 2019 (08:56)

    Rewelacyjny przepis. Ulubiona zupa w domu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.