Koktajle i soki warzywne czy warzywno-owocowe powinniśmy pić najlepiej z rana, godzinę przed posiłkiem lub 2 godziny po jedzeniu.
Taka porcja witamin i minerałów wzmocni nasz organizm zwłaszcza w okresie przeziębień.
Pamiętajmy jednak, aby przygotować nieduże porcje i wypijać je od razu. Sok/koktajl traci swoją wartość już w ciągu 30 minut bo wiele witamin i minerałów utlenia się w kontakcie z powietrzem.
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na koktajle.
Zielony koktajl z jarmużem mogą spożywać osoby na diecie przeciwgrzybiczej. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis.
Zamiast słodkiego jabłka dodajemy zielone, kwaśne jabłko.
Rezygnujemy z soku z cytryny czy żurawiny (z nimi może być za kwaśny) a naturalny sok jabłkowy zamieniamy na sok wyciśnięty z grapefruita.
Nie dosładzamy koktajlu syropem klonowym.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zielony koktajl z jarmużem
(jarmuż, awokado, jabłko)
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- ½ avocado
- 2 duże liście jarmużu
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
- sok cytryny lub sok z żurawiny do smaku
- 100-200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 200 ml naturalnego soku jabłkowego bez cukru
- 1-2 łyżki syropu klonowego – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Liście jarmużu myjemy i oczyszczamy z twardej części, jabłko obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego, umieszczamy w blenderze
- Dodajemy połowę soku jabłkowego i wody, wsypujemy świeżo zmielone siemię lniane, miksujemy
- Próbujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub z żurawiny, opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym. Dolewamy tyle płynów, aby uzyskać odpowiednią konsystencję koktajlu
- Podajemy do picia od razu
No Replies to "Zielony koktajl z jarmużem i awokado"