Zielony koktajl z jarmużem i avocado

Koktajle i soki warzywne czy warzywno-owocowe powinniśmy pić najlepiej z rana, godzinę przed posiłkiem lub 2 godziny po jedzeniu.

Taka porcja witamin i minerałów wzmocni nasz organizm zwłaszcza w okresie przeziębień.

Pamiętajmy jednak aby przygotować nieduże porcje i wypijać je od razu. Sok/koktajl traci swoją wartość już w ciągu 30 minut bo wiele witamin i minerałów utlenia się w kontakcie z powietrzem.

 

Zielony koktajl z jarmużem mogą spożywać osoby na diecie przeciwgrzybiczej. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis.

Zamiast słodkiego jabłka dodajemy zielone, kwaśne jabłko.

Rezygnujemy z soku z cytryny czy żurawiny (z nimi może być za kwaśny) a naturalny sok jabłkowy zamieniamy na sok wyciśnięty z grapefruita.

Nie dosładzamy koktajlu syropem klonowym.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Zielony koktajl 

(jarmuż, avocado, jabłko)

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ½ avocado
  • 2 duże liście jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • sok cytryny lub sok z żurawiny do smaku
  • 100-200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 200 ml naturalnego soku jabłkowego bez cukru
  • 1-2 łyżki syropu klonowego – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu myjemy i oczyszczamy z twardej części, jabłko obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego, umieszczamy w blenderze
  2. Dodajemy połowę soku jabłkowego i wody, wsypujemy świeżo zmielone siemię lniane, miksujemy
  3. Próbujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub z żurawiny, opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym. Dolewamy tyle płynów, aby uzyskać odpowiednią konsystencję koktajlu
  4. Podajemy do picia od razu

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zielony koktajl z jarmużem i avocado"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.