Zupa cebulowa

Jesień za oknem więc na stole powinno pojawić się więcej rozgrzewających dań.

Zupa cebulowa to moja ulubiona jesienno-zimowa zupa. W wersji bezglutenowej nie podajemy oczywiście grzanek widocznych na zdjęciach, chyba że to pieczywo bezglutenowe:)

Silny smak i ostry zapach cebuli znikają podczas jej duszenia, cebula staje się słodka.

Zupa cebulowa zwykle kojarzy się z kuchnią francuską, jednak to także staropolskie danie.

Przygotowana w wersji dla alergika świetnie się sprawdzi także dla studenta.  Jest niedroga w przygotowaniu:)

Cebula, podobnie jak i czosnek, to naturalny antybiotyk. Dodatkowo zyskujemy więc sprzymierzeńca w walce z wirusami czy bakteriami.

Warto także pamiętać, że cebula jest bogata w żelazo, wapń, potas oraz witaminy A,B,C,E.

Dla mniejszych dzieci zupę możemy zmiksować, pewnie nawet nie rozpoznają, że powstała z cebuli.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

 Zupa Cebulowa

 (bezglutenowa, wegańska)

Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • 750 ml – 1 l  gorącego wywaru z warzyw
  • 700 g twardej białej cebuli
  • 60 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżka mąki ryżowej pełnoziarnistej (można pominąć)
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
  • bagietka orkiszowa (pominąć w diecie bez glutenu)
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)

Przygotowanie zupy:

  1. W garnku najlepiej z grubym dnem i szczelną pokrywką rozgrzewamy olej
  2. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do tłuszczu wraz z cukrem i solą, mieszamy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką
  3. Cebulę gotujemy 20-30 minut aż stanie się ciemnozłocista, od czasu do czasu mieszamy
  4. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy dalej często mieszając, ponieważ cebula łatwo się przypala
  5. Cebulę oprószamy mąką i gotujemy przez około 2 minuty, mieszamy
  6. Dolewamy wywar warzywny, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  7. Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem
  8. Podajemy bardzo ciepłą z grzankami lub bez, zupę możemy zmiksować

Wskazówki:

Zamiast oleju z pestek winogron możemy użyć masło klarowane, zupa nie będzie już wtedy wegańska

Podobnie jeśli zamiast wywaru z warzyw użyjemy rosołu np. z indyka.

Studenci, którzy nie mają czasu na przygotowanie wywaru warzywnego, mogą ugotować zupę na wodzie lub wykorzystać kostki warzywne bio. Zwykłe kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu i inne dziwne dodatki, tego nie kupujemy!

 

Orientacyjny koszt składników:

cebula biała – ok. 2 zł za 1 kg

kostki warzywne bio – 5-8 zł za 100 g (10 kostek)

olej z pestek winogron – od 13-20 zł za 1 l

mąka ryżowa – ok. 5 zł za 500 g

 

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa cebulowa"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.