Jesień za oknem więc na stole powinno pojawić się więcej rozgrzewających dań.
Zupa cebulowa to moja ulubiona jesienno-zimowa zupa. W wersji bezglutenowej nie podajemy oczywiście grzanek widocznych na zdjęciach, chyba że to pieczywo bezglutenowe:)
Silny smak i ostry zapach cebuli znikają podczas jej duszenia, cebula staje się słodka.
Zupa cebulowa zwykle kojarzy się z kuchnią francuską, jednak to także staropolskie danie.
Przygotowana w wersji dla alergika świetnie się sprawdzi także dla studenta. Jest niedroga w przygotowaniu:)
Cebula, podobnie jak i czosnek, to naturalny antybiotyk. Dodatkowo zyskujemy więc sprzymierzeńca w walce z wirusami czy bakteriami.
Warto także pamiętać, że cebula jest bogata w żelazo, wapń, potas oraz witaminy A,B,C,E.
Dla mniejszych dzieci zupę możemy zmiksować, pewnie nawet nie rozpoznają, że powstała z cebuli.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa Cebulowa
(bezglutenowa, wegańska)
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- 750 ml – 1 l gorącego wywaru z warzyw
- 700 g twardej białej cebuli
- 60 ml oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- 1 łyżka mąki ryżowej pełnoziarnistej (można pominąć)
- 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
- bagietka orkiszowa (pominąć w diecie bez glutenu)
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
Przygotowanie zupy:
- W garnku najlepiej z grubym dnem i szczelną pokrywką rozgrzewamy olej
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do tłuszczu wraz z cukrem i solą, mieszamy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką
- Cebulę gotujemy 20-30 minut aż stanie się ciemnozłocista, od czasu do czasu mieszamy
- Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy dalej często mieszając, ponieważ cebula łatwo się przypala
- Cebulę oprószamy mąką i gotujemy przez około 2 minuty, mieszamy
- Dolewamy wywar warzywny, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem
- Podajemy bardzo ciepłą z grzankami lub bez, zupę możemy zmiksować
Wskazówki:
Zamiast oleju z pestek winogron możemy użyć masło klarowane, zupa nie będzie już wtedy wegańska
Podobnie jeśli zamiast wywaru z warzyw użyjemy rosołu np. z indyka.
Studenci, którzy nie mają czasu na przygotowanie wywaru warzywnego, mogą ugotować zupę na wodzie lub wykorzystać kostki warzywne bio. Zwykłe kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu i inne dziwne dodatki, tego nie kupujemy!
Orientacyjny koszt składników:
cebula biała – ok. 2 zł za 1 kg
kostki warzywne bio – 5-8 zł za 100 g (10 kostek)
olej z pestek winogron – od 13-20 zł za 1 l
mąka ryżowa – ok. 5 zł za 500 g
No Replies to "Zupa cebulowa"