Podpowiedź na dzisiejsze ciasto otrzymałam od pani grafik, która opracowała logo mojego bloga.
Dostosowałam jej przepis do możliwości mojego alergika i wyszło takie brownie jak widać.
Smakuje mojej rodzinie a zwłaszcza dzieciom. Oboje z mężem chętnie sięgamy po brownie według Nigelli, brownie bez mąki.
Migdały można zastąpić orzechami o ile nie ma na nie uczulenia. Bez migdałów, jak dla mnie to ciasto jest zbyt zwarte.
Dzięki melasie karobowej ciasto jest słodkie.
Brownie z malinami świetnie smakuje także z dodatkiem lodów czy musu malinowego.
Przepis na wegańskie brownie bez glutenu znajdziesz w Sklepie MAG.
Wypieków bez glutenu szukaj także w książkach z serii Mama Alergika Gotuje. W zestawie taniej!
Zapraszam i życzę Smacznego
Brownie karobowe z malinami
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez kakao, bez soi, wegańskie)
Składniki:
- 150 ml oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
- 250 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 500 ml mleka roślinnego lub wody
- 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub 700
- 125 g karobu w proszku
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g płatków migdałów
- maliny
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Foremkę do pieczenia (25 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- W jednej misce umieszczamy ciepły olej lub masło, ciepłą wodę lub mleko i ciepłą melasę, miksujemy, dodajemy ekstrakt wanilii.
- W drugiej misce umieszczamy przesianę mąkę, przesiany karob, proszek do pieczenia, mieszamy
- Przelewamy stopniowo mokre składniki do suchych miksując aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, dodajemy płatki migdałów, mieszamy.
- Ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej formy, wciskamy przygotowane maliny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (sprawdzamy przed wyjęciem czy ciasto jest suche w środku przy pomocy drewnianego patyczka).
- Odstawiamy do schłodzenia, po 15 minutach wyjmujemy wraz z papierem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
- Kroimy już zimne ciasto.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
9 komentarzy to "Brownie karobowe z malinami (wegańskie, bez cukru)"
Ewa 10 października 2014 (20:35)
No to mam już plan na jutro 😀
A czy zamiast melasy można dodać syrop z agawy lub miód?
Katarzyna Jankowska 13 października 2014 (12:00)
Nie próbowałam jej zastąpić, ona zamienia tutaj cukier i kakao. Wyjdzie po prostu coś innego:)
Anna 5 listopada 2014 (21:21)
Pani Katarzyno a czy melase z chleba swietojanskiego mogę zastapic melasa trzcinowa?
Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:02)
Melasa karobowa zamienia tu nie tylko cukier ale także kakao. Według mnie można użyć zamiennie, także i miód by się sprawdził ale głowy nie dam jak wyjdzie:) Proponuję zwiększyć ilość karobu w proszki do 200g.:)
Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:09)
Melasa karobowa zamienia tu nie tylko cukier ale także kakao. Według mnie można użyć zamiennie, także i miód by się sprawdził ale głowy nie dam jak wyjdzie:) Proponuję zwiększyć ilość karobu w proszku do 200 g.:)
Marysia Wiązowska 7 kwietnia 2015 (16:41)
Czy moge wykorzystac inną mąke? Żytnia, gryczaną?
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:28)
Zawsze warto spróbować:)
Kasia 24 lipca 2019 (19:54)
A można czegoś innego użyć zamiast płatków migdałowych (alergia na orzechy)?
Katarzyna Jankowska 26 lipca 2019 (18:03)
Np. chufa czyli zmielonych orzechów tygrysich, które nie są orzechami i osoby uczulone mogą je jeść zamiennie. To bulwy cibory jadalnej sprzedawane w postaci suszonej lub zmielonej. Nie bałabym się dodać wiórków kokosowych albo zmielonych nasion pinioli:)