Sushi jest wskazane dla Biegacza na dzień przed startem. Takie opinie słyszałam wielokrotnie.
Postanowiłam przetestować to danie przed moim startem w Biegnij Warszawo 2014.
Wszyscy w domu bardzo lubimy tradycyjne sushi.
W diecie mojego syna zostały niestety wyeliminowane ryby, a ryż uplasował się na liście pokarmów podejrzanych.
Postanowiłam wyczarować sushi specjalnie dla niego czyli bez ryżu, ryby i dodatku sosu sojowego.
Powstało eksperymentalne danie dla alergika!
Nie jest to potrawa, która powala z nóg, zwłaszcza jeśli ktoś uwielbia tradycyjne sushi.
Udowodniłam jednak, że sushi jest możliwe nawet na restrykcyjnej diecie.
Sushi dla alergika przygotowałam zarówno z kaszą jaglaną, jak i z komosą ryżową. Maki wypełniłam dozwolonymi dodatkami i mięsem kaczki zamiast ryby.
Część maków pozostawiłam w wersji wegetariańskiej.
Mojemu alergikowi bardziej smakowały maki z kaszą jaglaną, mnie z komosą ryżową.
Dla reszty rodziny przygotowałam tradycyjne sushi-maki z krewetką i łososiem. Oczywiście ja też je jadłam z myślą o moim bieganiu.
Następnego dnia 10 km przebiegłam w bardzo dobrym jak dla mnie czasie, czyli w 53 minuty i 29 sekund. O całe 10 minut poprawiłam swój czas na 10 km.
Przed kolejnym startem także będę podjadać sushi:)
Zapraszam na specjalne, eksperymentalne sushi i życzę Smacznego
Sushi-maki z kaszą jaglaną i kaczką
(bezglutenowe, bez ryżu, bez ryby, bez sosu sojowego)
Składniki na sushi:
- 100 g suchej kaszy jaglanej + 175 ml gorącej wody lub
- 100 g suchej komosy ryżowej białej + 125 ml ziemnej wody*
- 2 świeże ogórki
- kilka liści zielonej sałaty
- avocado (jeśli dozwolone)
- 1 pierś kaczki
- ok. 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
- liście nori do sushi (wodorosty)
Na marynatę do kaczki:
- sok z 1 słodkiej pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- sól himalajska
- pieprz biały lub syczuański
- 1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy lub syropu roślinnego
Na sos do kaszy:
- 50 ml octu jabłkowego/ryżowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki syropu ryżowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę do kaczki mieszamy ze sobą
- Pierś kaczki opłukujemy, oczyszczamy, obieramy ze skórki, umieszczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na 2 godziny w chłodnym miejscu
- W niedużym garnku zagotowujemy wywar lub rosół, wkładamy zamarynowaną pierś kaczki wraz z pozostałą marynatą, gotujemy przez około 40 minut, pierś wyjmujemy, studzimy, kroimy w cienkie paseczki
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni
- Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą
- Dolewamy świeżej, gorącej wody, przykrywamy garnek, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu pod przykryciem nie mieszając przez 4 minuty, wyłączamy ogrzewanie, przykryty garnek z kaszę pozostawiamy na ciepłym palniku przez 10 minut, odkrywamy garnek, odparowujemy kaszę, mieszamy
- Składniki na sos umieszczamy w niedużym rondelku, podgrzewamy, łączymy ze sobą
- Odparowaną kaszę miksujemy/blendujemy przez chwilę, tak aby była kleista (nie sypka), łyżka za łyżką dolewamy przygotowany sos, mieszamy, próbujemy (kasza nie może być zbyt mokra)
- Avocado obieramy ze skórki, kroimy w paseczki na krótko przed użyciem
- Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki
- Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i w ćwiartki, wycinamy nasiona, tniemy w cienkie paski
- Arkusz nori rozkładamy na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu
- Nabieramy porcję przygotowanej kaszy, u mnie przy pomocy drewnianego noża do masła, rozkładamy równomiernie na liściu nori, tworząc cienką warstwą
- Paski kaczki, cienkie paski ogórka i/lub avocado oraz liście sałaty układamy wzdłuż na kaszy, w formie paska (ok. 2 cm od dłuższego brzegu )
- Unosimy brzeg nori, zwijamy rulon i przy pomocy bambusowej maty zwijamy całość tak, aby nori owinęło się wokół nadzienia, lekko dociskamy matę podczas rolowania
- Gotowy rulon kroimy w ok. 1,5 cm kawałki maków
- Podobnie postępujemy z pozostałymi makami
Wskazówki:
*Komosę ryżową bardzo dokładnie płuczemy, kilkakrotnie. Zalewamy świeżą zimną wodą i stawiamy na średnim ogniu (u mnie 5 w kuchence elektrycznej), gotujemy pod przykryciem aż woda wsiąknie w ziarno (można zmniejszyć ogień do 3), ugotowaną komosę ściągamy z palnika i pozostawiamy na 5 minut pod przykryciem, odparowujemy, stopniowo dodajemy sos.
No Replies to "Sushi-maki bez ryżu i ryby"