Sushi Maki

Sushi – maki, wraz z pierwszym zestawem do jego przygotowania, przybyły do naszego domu kilka lat temu, prosto z Japonii, za sprawą mojego brata i jego przyjaciół z tej części świata.

Ja pokochałam sushi od razu, dłużej nieco przekonywał się do niego mój syn, zresztą musiał do niego dojrzeć także wiekiem:).

Teraz na hasło “robię sushi” wszyscy nie mogą doczekać się kolacji, bo najczęściej podaję je właśnie jako kolacyjne danie.

Przygotowuję dwie wersje maków, te dla nas i oczywiście wersję dla Alergika. Sushi świetnie sprawdza się na drugie śniadanie w szkole. Przygotowuję tyle porcji, aby została część na rano. Dodam jeszcze, że swoim drugim śniadaniem mój syn wzbudza zainteresowanie wśród kolegów. Większość dzieci wykrzykuje co ty jesz? to jest okropne! ale udało się już niektórych na tyle zainteresować  smakiem maków, że nawet spróbowali:)

Sushi to jedno z podstawowych dań w Japonii, będące połączeniem doprawionego octem ryżu z rybą. Istnieje wiele rodzajów sushi, które można jeść pałeczkami lub palcami. Najbardziej popularnymi rodzajami sushi są nigiri-sushi (formowane dłońmi) oraz maki-sushi (zawinięte w arkusz nori za pomocą bambusowej maty).

Poniżej zachęcam Was do wypróbowania maki-sushi, koniecznie w towarzystwie dobrej zielonej herbaty:)

Sushi tradycyjnie od kilku lat przygotowuję także na wszystkie imprezy w gronie naszych przyjaciół. Nie zabraknie ich także w czasie tegorocznej imprezy sylwestrowej.

Życzę Smacznego

Sushi maki

Czas przygotowania: 60 minut ryż + 30 minut maki
Trudność: trudne
Liczba porcji: 2-3

Składniki na ryż do sushi:

  • 1 opakowanie ryżu do sushi (2 kubki ryżu) używam Okomesan (dostępny np. w Kuchniach Świata)
  • 2 kubki wody
  • ocet sushi do ryżu: 70 ml octu ryżowego2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1//2 łyżeczki sosu sojowego
  • tezu do zwilżania palców przy nakładaniu ryżu: tezu to w miseczce zmieszana woda z octem ryżowym w proporcji pół na pół.

Składniki pozostałe:

  • 1 opakowanie suszonych wodorostów Nori (10 arkuszy, 27 g)
  • dzwonek surowego łososia do usmażenia
  • łosoś wędzony najlepiej w kawałku (ok. 250g)
  • ogórek zielony (gruntowy lub szklarniowy)
  • avocado jeśli dozwolone
  • sałata zielona, kilka liści
  • wasabi
  • imbir marynowany w słoiczku

Niezbędne przybory:

  • drewniana lub porcelanowa misa do ryżu
  • drewniana łopatka
  • deska do krojenia
  • mata bambusowa
  • pałeczki

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż wsypać do naczynia, w którym będziemy gotować (do garnka o średnicy ok.20cm), ryż opłukać, aż woda będzie czysta
  2. Ryż zalać odpowiednią ilością wody i odstawić na 30 minut
  3. Wodę doprowadzić do wrzenia na nieco większym ogniu (ja to robię od razu pod przykryciem)
  4. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować ryż pod przykryciem ok. 10 minut, aż woda wsiąknie
  5. Wyłączyć kuchenkę i zostawić ryż w garnku przykryty na 10 minut, aby „doszedł”
  6. Przygotować ocet sushi do ryżu: Składniki wymieszać w małym rondelku i podgrzewać mieszając aż powstanie jednolity roztwór, wystudzić
  7. Ugotowany ryż przełożyć do drewnianej lub porcelanowej misy wcześniej opłukanej zimną wodą
  8. Ryż zwilżyć przygotowanym octem sushi, polewając go po drewnianej łopatce, aby został równomiernie rozprowadzony
  9. Zwilżony ryż wymieszać delikatnie drewnianą łopatką, jak byśmy go kroili, aby go nie rozgnieść
  10. Ostudzić ryż do temperatury pokojowej (przykryjmy go folią aluminiową jeśli przygotowaliśmy wcześniej)
  11. Surowy dzwonek łososia, opłukać, osuszyć, posolić i popieprzyć, skropić sokiem cytryny, usmażyć na patelni, na oliwie z oliwek z każdej ze stron (pod przykryciem z folii aluminiowej, lekko ostudzić
  12. Ogórek obrać, przekroić na pół i ćwiartki, wykroić z niego nasiona i pociąć na cieńsze paski, długości naszego prostokąta wodorostów

Przygotowanie maków:

  1. Arkusz nori rozłożyć na bambusowej macie (matę rozkładamy na drewnianej desce)
  2. Nori ułożyć na macie błyszczącą stroną na dół
  3. Z misy przy pomocy zwilżonych w tezu dłoni (ja robię to przy pomocy drewnianego noża do masła) nabrać ryż i rozłożyć go równomiernie na liściu nori, tworząc cienką warstwą
  4. Palcem wskazującym rozprowadzić wzdłuż, przez środek rozłożonego ryżu pastę wasabi (ilość według uznania, proponuję umiar na początek, jest dość ostra)
  5. Paski wędzonego łososia układać wzdłuż na środku ryżu
  6. Po obu stronach łososia rozłożyć cienkie paski ogórka i/lub avocado, można dodać cieńsze kawałki liścia sałaty
  7. Unieść brzeg maty, złapać wszystkimi palcami matę i składniki, zwinąć matę tak, aby nori owinęło się wokół nadzienia i aby powstała równej grubości rolka
  8. Zrolować sushi, przyciskając trochę mocniej, aby ryż był lepiej zbity
  9. Zdjąć matę, umieścić rolkę na desce i odkroić ok. 1,5 cm kawałki maków
  10. Podobnie jak z wędzonym łososiem postępujemy z łososiem pieczonym, rozkładamy jego kawałki (uważać na ości) na środku ryżu, tworząc pasek o szerokości ok. 2 cm

UWAGA: Wszędzie tam gdzie w przepisie występuje sos sojowy w przypadku mojego Alergika jest on pomijany. Używam tylko ryb smażonych i wędzonych naturalnym sposobem ze sprawdzonego źródła.

Wskazówki:

Jak jeść sushi?

Obracamy sushi na bok i całą porcję podnosimy pałeczkami (lub palcami).

Wierzch, nie ryż, zamaczamy w sosie sojowym (ja mieszam sos sojowy z ok. 1cm wielkości pastą wasabi i w tym maczam maki).

Sushi wkładamy do ust w całości, warstwą wierzchnią na język.

Można także namoczyć w sosie sojowym plasterek marynowanego imbiru i położyć go na maka, a potem włożyć całość do ust.

Mój Alergik macza swoje maki w słodko-kwaśnym sosie tajskim, który mu nie szkodzi.

Nie należy przesadzać z sosem sojowym, jest bardzo słony i może zdominować smak sushi, to samo tyczy się wasabi.

Co to jest wasabi?

Zielony chrzan wasabi jest uprawiany jedynie w Japonii. Po utarciu tworzy ostrą, orzeźwiającą pastę. Świeży chrzan wasabi jest bardzo drogi i trudny do zdobycia, więc najlepiej skorzystać z gotowego proszku, który wystarczy zmieszać z wodą. Pasta wasabi sprzedawana w tubkach, jest zbyt mocna i często brakuje jej prawdziwego smaku zielonego chrzanu.

Sos sojowy?

Według miłośników sushi najlepszy jest japoński sos sojowy, który jest jaśniejszy i lżejszy niż odmiana chińska.

Sos sojowy jest zalecany jako naturalny produkt fermentacji, zdrowszy niż sól, cukier czy sztuczne przyprawy. Jest niezbędny do przygotowania wielu tradycyjnych potraw japońskich, takich jak właśnie sushi, tempura czy makaron.

Pamiętajmy, dobry sos sojowy nigdy nie powinien nieprzyjemnie pachnieć. Po wylaniu małej ilości na biały talerzyk, dobry sos sojowy jest czerwonawy. Dobry sos sojowy jest też idealnie przejrzysty. Po otwarciu sos sojowy powinien być przechowywany w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu lub w lodówce.

Ryż do sushi?

Ryż powinien być nieco twardszy niż do innych potraw. Lepiej przygotować go troszkę za dużo, niż miałoby zabraknąć. Istnieje wiele dobrych przepisów jak przygotować taki ryż. Można je znaleźć na butelce octu ryżowego, opakowaniu ryżu. Zaprezentowany przeze mnie jest przygotowany metodą prostą i powszechnie stosowaną. Użyty ryż powinien mieć krótkie i okrągłe ziarenka.

Pamiętajmy także, że ryż biały jest źródłem węglowodanów, które dostarczają nam energii, oraz jest źródłem wysokiej ilości białka. W ryżu znajdują się witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak fosfor, magnez, wapń, cynk.

Nori – wodorosty?

Po zebraniu wodorosty są suszone i prażone. Sprzedaje się je w standardowych arkuszach (19×21 cm). Po otwarciu opakowania nori powinno być natychmiast zużyte. Aby nie traciło kruchości, powinno się je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu.

Wodorosty są bogate w witaminy A,C, D oraz witaminy z grupy B. Zawierają znaczną ilość białka, węglowodanów i składników mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, bromu i jodu.

Źródło tych informacji, a także więcej przepisów na sushi oraz wskazówek znajdziecie w książce: Sushi, Wydawnictwo RM.

Zaleca się, aby przed nałożeniem ryżu liść nori przeciąć na pół i nałożyć ryż na obie połowy a potem postępować jak opisałam w przepisie. Ja nie przecinam arkusza, nakładam ryż na całą jego powierzchnię tylko cieńszą warstwę. Według mnie lepiej się zwija.

Awokado?

Owoc smaczliwki, nazywany gruszką awokado, ma gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty, kształt. W środku znajdziemy tłusty, kremowo-zielonkawy miąższ bogaty w witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H oraz w substancje mineralne jak wapń, potas i fosfor. Awokado zawiera także błonnik, węglowodany, białka i tłuszcze (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych).

4 komentarze to "Sushi Maki"

  • comment-avatar
    Anonymous 30 grudnia 2011 (12:09)

    Mmmm uwielbiam sushi, mnie z kolei nauczyła robić siostra. Świetne danie na sylwestra 🙂

  • comment-avatar
    Anonymous 7 stycznia 2012 (14:49)

    Na moją sylwetrową imprezę zrobiłem sushi maki z wędzonym pstrągiem. Polecam 😉

  • comment-avatar
    Typkowie 21 października 2013 (07:35)

    uwielbiam sushi, muszę w końcu spróbować sama je zrobić, bo w restauracji to można zbankrutować (dlatego rzadko korzystam 🙁 )
    Dziękuję za tą instrukcję

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 października 2013 (15:23)

    Typkowie; Warto zrobić samemu, trochę wprawy i sushi będą smaczniejsze niż te w restauracjach:) Ja robię moje na każdą imprezę ze znajomymi i są zachwyceni. A koszt nieporównywalny. Może na początku troszkę większy bo oprócz składników mata bambusowa. W dobrej cenie składniki na sushi można kupić w Kuchniach Świata i w Carrefourze. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.