A u nas za oknem pierwszy śnieg!
Zimą dania z tradycyjnej polskiej kuchni sprawdzają się najlepiej.
W naszym domu nie “boimy” się żeberek mimo, że zaliczają się do tłustych potraw.
Przy urozmaiconej diecie, raz na jakiś czas trochę tłuszczyku nie zaszkodzi:)
Polecam i życzę Smacznego
Żeberka duszone w cebulce
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 15 minut schłodzenia
CZAS DUSZENIA: 2 h
LICZBA PORCJI: 6
Składniki:
- 6 porcji mięsnych żeberek (wieprzowina) ok. 1 kg
- 2 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, kminek, listek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- mąka do oprószenia żeberek
- 250 ml esencjonalnego rosołu lub opcjonalnie bulion w kostce BIO
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Porcje żeberek opłukać, wysuszyć, posolić i popieprzyć, oprószyć ziołami
- Żeberka obtoczyć w mące i odłożyć na chwilę w chłodne miejsce
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć porcje żeberek z każdej ze stron tak, aby się dobrze zrumieniły
- Gotowe żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego
- Cebule obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na pozostałym ze smażenia tłuszczu
- Podsmażoną cebulę przełożyć na żeberka, dodać liść ziela angielskiego, ziarna kminku (ilość według uznania), podlać całość bulionem
- Wstawić do piekarnika, piec ok. 1,5h-2h w temperaturze 200°C, do momentu aż żeberka będą mięciutkie. W razie konieczności podlewać je wodą
- Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką
Wskazówki:
Jeśli porcje żeberek nie mieszczą się na jednej patelni podczas smażenia, podzielmy je na dwie porcje, ale za każdym razem zmieńmy tłuszcz, na którym będziemy je smażyć. Cebulę podsmażmy wówczas w drugiej turze.
Wybierajmy żeberka z tzw. „młodej sztuki”, mniej tłuste i nie przerośnięte, a będą mięciutkie po upieczeniu.
No Replies to "Żeberka duszone w cebulce"