Żeberka duszone w cebulce

A u nas za oknem pierwszy śnieg! 

Zimą dania z tradycyjnej polskiej kuchni sprawdzają się najlepiej.
W naszym domu nie „boimy” się żeberek mimo, że zaliczają się do tłustych potraw. 
Przy urozmaiconej diecie, raz na jakiś czas trochę tłuszczyku nie zaszkodzi:)
Polecam i życzę Smacznego
 

Żeberka duszone w cebulce

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 15 minut schłodzenia
CZAS DUSZENIA: 2 h
LICZBA PORCJI: 6
Składniki:
  • 6 porcji mięsnych żeberek (wieprzowina) ok. 1 kg
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, kminek, listek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do oprószenia żeberek
  • 250 ml esencjonalnego rosołu lub opcjonalnie bulion w kostce BIO
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1.  Porcje żeberek opłukać, wysuszyć, posolić i popieprzyć, oprószyć ziołami
  2. Żeberka obtoczyć w mące i odłożyć na chwilę w chłodne miejsce
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć porcje żeberek z każdej ze stron tak, aby się dobrze zrumieniły
  4. Gotowe żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego
  5. Cebule obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na pozostałym ze smażenia tłuszczu
  6. Podsmażoną cebulę przełożyć na żeberka, dodać liść ziela angielskiego, ziarna kminku (ilość według uznania), podlać całość bulionem
  7. Wstawić do piekarnika, piec ok. 1,5h-2h w temperaturze 200°C, do momentu aż żeberka będą mięciutkie. W razie konieczności podlewać je wodą
  8. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką

Wskazówki:

Jeśli porcje żeberek nie mieszczą się na jednej patelni podczas smażenia, podzielmy je na dwie porcje, ale za każdym razem zmieńmy tłuszcz, na którym będziemy je smażyć. Cebulę podsmażmy wówczas w drugiej turze.
Wybierajmy żeberka z tzw. „młodej sztuki”, mniej tłuste i nie przerośnięte, a będą mięciutkie po upieczeniu. 
żeberka duszone w cebulce
żeberka duszone w cebulce
żeberka duszone w cebulce
 

No Replies to "Żeberka duszone w cebulce"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.