Kolejna zupa, którą uwielbiał mój syn. Czas przeszły nie jest tu przypadkowy. Niestety teraz zjada ją mniej chętnie. Muszę przeczekać ten dziwny czas z “Nie dla zup”.
Ja w każdym razie bardzo ją polecam, kwaskowa, zdrowa dla naszych jelit, świetny jesienno-zimowy smak.
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 45 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
- 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki, pół cebuli)
- kostka bulionu warzywnego BIO (opcjonalnie)
- 5 większych ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
- ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
- 4 ogórki kiszone (domowej roboty)
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz)
- ½ kubka wody z ogórków kiszonych
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z żeberek i warzyw jak na rosół, opcjonalnie dodać kostkę bulionu BIO
- Dodać drobno pokrojone ziemniaki i startą marchew, gotować do miękkości ziemniaków ok. 30 minut
- Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do zupy, gotować ok. 10 minut
- Dolać wodę z ogórków
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Zupę podawać gorącą, najlepiej z ugotowanym żeberkiem
Wskazówki:
Zupę oczywiście można zabielić śmietaną owsianą BIO (kwestia smaku), my wolimy wersję bez śmietany.
2 komentarze to "Zupa Ogórkowa"
Sandra Sakowicz 22 marca 2012 (16:58)
Ja mojemu małemu alergikowi gotuję taką samą zupkę- jedyna różnica polega na tym że gotuje ją na skrzydełkach 🙂 Młody wcina aż miło! 🙂
Mama Alergika 22 marca 2012 (17:21)
Też czasami robię na skrzydle ale z indyka. Co prawda dla alergików są wskazania by zrezygnować z gotowania zup na kościach i mięsie, tylko na wywarze z warzyw. Ważne, aby skrzydełka były z wiadomego, eko pochodzenia, wtedy mamy pewność że nie naszpikowane np. antybiotykami.