Pita z Indykiem i Warzywami

Co dziś na kolację? To pytanie zadaje mój syn już w porze obiadu:). 

Staram się, aby kolacje były ciekawe, smaczne i  raczej nieskomplikowane.
Gotowe pity kupiłam niedawno w supermarkecie, znalazłam wersję „naturalne” czyli pozbawioną nieodpowiednich dla Alergika dodatków. Trochę miałam obaw czy skład na opakowaniu nie kłamie, ale zaryzykowaliśmy i na szczęście obyło się bez przykrych niespodzianek. W składzie znajdowały się: mąka pszenna, drożdże, sól, woda, cukier.
Postaram się jednak następnym razem wyszukać odpowiedni przepis na te chlebki i spróbować zrobić je samodzielnie. Jeśli ktoś z Was ma wypróbowany przepis chętnie skorzystam.
Pita w mojej wersji dla alergika okazała się świetnym daniem także dla pozostałych członków rodziny. Polecam i życzę Smacznego

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 1h marynowanie mięsa

CZAS PIECZENIA: 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych chlebków pita naturalna (6 szt. ok. 400 g)
  • 1 pomidor bez skórki
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • ogórek kiszony
  • papryka czerwona (jeśli dozwolona)
  • 500 g piersi z indyka
  • Marynata do indyka: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, zioła prowansalskie, 50 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego bez barwników i konserwantów, sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • oliwa z oliwek do smażenia mięsa
  • cebulka prażona lub świeża pokrojona w piórka
  • Dresing: 50 ml ketchupu, 50 ml śmietany owsianej, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki ze sobą wymieszać
  2. Pierś z indyka pokroić na małe kawałki, posolić, popieprzyć, zamarynować, minimum 1 godzinę wcześniej
  3. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki
  4. Ogórki pokroić w plasterki
  5. Liście kapusty pekińskiej pozbawić twardych części, pokroić na drobne kawałki
  6. Paprykę umyć, pokroić w paseczki
  7. Zamarynowane mięso dobrze obsmażyć z każdej ze stron na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek
  8. Rozgrzać piekarnik do 180°C, chlebki zmoczyć wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 2 minuty, do momentu „napuchnięcia ciasta”
  9. Wyjąć chlebek, odciąć jeden brzeg (nacięcie), napełnić na przemian warzywami i mięsem, polać wcześniej przygotowanym dresingiem
  10. Pity podawać ciepłe, zaraz po przygotowaniu

Wskazówki:

Mięso często przygotowuję już w porze obiadowej, więc marynuje się kilka godzin.

Warzywa jakich użyjemy to kwestia smaku i naszych dietetycznych możliwości.

Dresing także możemy przygotować według własnego uznania, łącząc produkty które nam odpowiadają, np. można użyć majonez, śmietanę kwaśną, jogurt (jeśli dozwolone), lub użyć wyłącznie ketchupu

Marynata słodko-kwaśna sprawi, że nasze mięso będzie lekko słodkawe i świetnie sprawdzi się w tym daniu.

Chlebki proponuję zapiekać sukcesywnie, tyle ile jesteśmy w stanie zjeść od razu, aby nie wystygły czekając na swoją kolej.

1 Reply to "Pita z Indykiem i Warzywami"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.