Co dziś na kolację? To pytanie zadaje mój syn już w porze obiadu:).
Staram się, aby kolacje były ciekawe, smaczne i raczej nieskomplikowane.
Gotowe pity kupiłam niedawno w supermarkecie, znalazłam wersję „naturalne” czyli pozbawioną nieodpowiednich dla Alergika dodatków. Trochę miałam obaw czy skład na opakowaniu nie kłamie, ale zaryzykowaliśmy i na szczęście obyło się bez przykrych niespodzianek. W składzie znajdowały się: mąka pszenna, drożdże, sól, woda, cukier.
Postaram się jednak następnym razem wyszukać odpowiedni przepis na te chlebki i spróbować zrobić je samodzielnie. Jeśli ktoś z Was ma wypróbowany przepis chętnie skorzystam.
Pita w mojej wersji dla alergika okazała się świetnym daniem także dla pozostałych członków rodziny. Polecam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 1h marynowanie mięsa
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
- 1 opakowanie gotowych chlebków pita naturalna (6 szt. ok. 400 g)
- 1 pomidor bez skórki
- kilka liści kapusty pekińskiej
- ogórek kiszony
- papryka czerwona (jeśli dozwolona)
- 500 g piersi z indyka
- Marynata do indyka: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, zioła prowansalskie, 50 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego bez barwników i konserwantów, sól, pieprz, oliwa z oliwek
- oliwa z oliwek do smażenia mięsa
- cebulka prażona lub świeża pokrojona w piórka
- Dresing: 50 ml ketchupu, 50 ml śmietany owsianej, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę: wszystkie składniki ze sobą wymieszać
- Pierś z indyka pokroić na małe kawałki, posolić, popieprzyć, zamarynować, minimum 1 godzinę wcześniej
- Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki
- Ogórki pokroić w plasterki
- Liście kapusty pekińskiej pozbawić twardych części, pokroić na drobne kawałki
- Paprykę umyć, pokroić w paseczki
- Zamarynowane mięso dobrze obsmażyć z każdej ze stron na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek
- Rozgrzać piekarnik do 180°C, chlebki zmoczyć wodą, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 2 minuty, do momentu „napuchnięcia ciasta”
- Wyjąć chlebek, odciąć jeden brzeg (nacięcie), napełnić na przemian warzywami i mięsem, polać wcześniej przygotowanym dresingiem
- Pity podawać ciepłe, zaraz po przygotowaniu
Wskazówki:
Mięso często przygotowuję już w porze obiadowej, więc marynuje się kilka godzin.
Warzywa jakich użyjemy to kwestia smaku i naszych dietetycznych możliwości.
Dresing także możemy przygotować według własnego uznania, łącząc produkty które nam odpowiadają, np. można użyć majonez, śmietanę kwaśną, jogurt (jeśli dozwolone), lub użyć wyłącznie ketchupu
Marynata słodko-kwaśna sprawi, że nasze mięso będzie lekko słodkawe i świetnie sprawdzi się w tym daniu.
Chlebki proponuję zapiekać sukcesywnie, tyle ile jesteśmy w stanie zjeść od razu, aby nie wystygły czekając na swoją kolej.
1 Reply to "Pita z Indykiem i Warzywami"
Eat with gusto ! 29 grudnia 2011 (12:35)
To jest to co lubię! Smacznie wygląda :).