Gęsta zupa z soczewicy

Gęstą zupę z soczewicy przygotowałam, kiedy za oknem jeszcze nie było zbyt ciepło.

Zresztą dziś także pogoda nas nie rozpieszcza.

Przepis przyda się zwłaszcza na okres jesienno-zimowy.

Moim zdaniem taką kremową zupę możemy podawać częściej przemycając dużą porcję dobrze przyswajalnego białka.

Ponieważ soczewica jest bogata w kwas foliowy i żelazo jest ona wskazana dla osób z anemią oraz dla kobiet w ciąży.

Pamiętajmy, że soczewica może reagować krzyżowo z soją, innymi strączkowymi oraz kokosem.

Na blogu znajduje się więcej dań z soczewicą.

Zapraszam i życzę Smacznego

Gęsta zupa z soczewicy 

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość:  4 porcje

Składniki:

  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 500 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ łyżeczki kuminu (można pominąć)
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól himalajska
  • ostra papryka jeśli dozwolona

dodatkowo

  • grzanki (dla osób na diecie bezglutenowej pieczywo bezglutenowe)

Przygotowanie:

  1. Soczewicę dokładnie płuczemy (u mnie 3 razy), zalewamy wodą, dodajemy 2 ząbki czosnku i drobno pokrojoną cebulę, gotujemy ok. 15-20 minut (aż soczewica będzie miękka)
  2. Zupę miksujemy na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego, dodajemy olej i przyprawy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty (w razie konieczności dolewamy gorącej wody), podajemy z grzankami
Gęsta zupa z soczewicy

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Gęsta zupa z soczewicy"

  • comment-avatar
    Aga Ta 16 listopada 2015 (11:09)

    Zupa wyprobowana i przepyszna 🙂 Bardzo smakuje rowniez dzieciom.Dziekuje za przepis ,pozdrawiam

  • comment-avatar
    marlak 25 kwietnia 2016 (18:46)

    Zamiast oleju z pestek winogron jaki mogę dać? Czy ten z pestek mocno wpływa na smak dania?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:24)

      Nie ma żadnego wpływu na smak dnia. To uniwersalny w smaku olej. Można zastosować rzepakowy, słonecznikowy czy kokosowy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.