Gęstą zupę z soczewicy przygotowałam, kiedy za oknem jeszcze nie było zbyt ciepło.
Zresztą dziś także pogoda nas nie rozpieszcza.
Przepis przyda się zwłaszcza na okres jesienno-zimowy.
Moim zdaniem taką kremową zupę możemy podawać częściej przemycając dużą porcję dobrze przyswajalnego białka.
Ponieważ soczewica jest bogata w kwas foliowy i żelazo jest ona wskazana dla osób z anemią oraz dla kobiet w ciąży.
Pamiętajmy, że soczewica może reagować krzyżowo z soją, innymi strączkowymi oraz kokosem.
Na blogu znajduje się więcej dań z soczewicą.
Zapraszam i życzę Smacznego
Gęsta zupa z soczewicy
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 150 g soczewicy czerwonej
- 500 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- ½ łyżeczki kuminu (można pominąć)
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- sól himalajska
- ostra papryka jeśli dozwolona
dodatkowo
- grzanki (dla osób na diecie bezglutenowej pieczywo bezglutenowe)
Przygotowanie:
- Soczewicę dokładnie płuczemy (u mnie 3 razy), zalewamy wodą, dodajemy 2 ząbki czosnku i drobno pokrojoną cebulę, gotujemy ok. 15-20 minut (aż soczewica będzie miękka)
- Zupę miksujemy na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego, dodajemy olej i przyprawy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty (w razie konieczności dolewamy gorącej wody), podajemy z grzankami
4 komentarze to "Gęsta zupa z soczewicy"
Aga Ta 16 listopada 2015 (11:09)
Zupa wyprobowana i przepyszna 🙂 Bardzo smakuje rowniez dzieciom.Dziekuje za przepis ,pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 16 listopada 2015 (13:06)
Cieszę się bardzo! Najważniejsze że dzieci jedzą!
marlak 25 kwietnia 2016 (18:46)
Zamiast oleju z pestek winogron jaki mogę dać? Czy ten z pestek mocno wpływa na smak dania?
Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:24)
Nie ma żadnego wpływu na smak dnia. To uniwersalny w smaku olej. Można zastosować rzepakowy, słonecznikowy czy kokosowy.