Wegańskie lody jaglane z mango

Kasza jaglana sprawdza się w różnych posiłkach. Lody jaglane mają kremową konsystencję. W zależności od użytych owoców, ich smak za każdym razem jest inny!

Zapraszam na ochłodzenie i życzę Smacznego

Lody jaglane z mango

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut + zamrażanie

Ilość: 3-4 porcje

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka roślinnego (jaglanego, ryżowego lub kokosowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub 1 łyżka masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
  • syrop klonowy do smaku
  • 1 dojrzałe duże mango lub inne owoce około 300 g np. brzoskwinie, banany, truskawki, maliny

Przygotowanie:

  1. Najpierw prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni, płuczemy wrzącą wodą, zalewamy gorącym mlekiem roślinnym bezglutenowym, dodajemy ol kokosowy lub masło klarowane i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 5-7 minut
  2. Kasza ma być lekko wodnista, płyn nie wchłonie się całkowicie (jeśli wyszła zbyt sucha dolejmy świeżego mleka podczas blendowania ok. 50 ml)
  3. Następnie ciepłą kaszę dokładnie blendujemy, dodajemy owoce, dosładzamy syropem klonowym, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku, odstawiamy do przestudzenia
  4. Przestudzone lody wkładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 40-60 minut
  5. Lekko zmrożone lody wyjmujemy, przekładamy do blendera i napowietrzamy miksując, ponownie umieszczamy w zamrażarce i czynność po godzinie jeszcze raz powtarzamy (najlepiej już ręcznym blenderem)
  6. Lody zamrażamy przez 60-90 minut, na koniec sprawdzamy ich konsystencję i podajemy z dodatkiem świeżych owoców

Wskazówki:

Najważniejsza jest jakość kaszy jaglanej oraz proces jej przygotowania. Zdarzyło mi się, że lody wyszły niestety gorzkie.

Jeśli zamrożą się na „kamień” należy je nieco rozmrozić i zblendować przed podaniem

Wegańskie lody jaglane z mango, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Wegańskie lody jaglane z mango"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.