Kasza jaglana sprawdza się w różnych posiłkach. Lody jaglane mają kremową konsystencję. W zależności od użytych owoców, ich smak za każdym razem jest inny!
Zapraszam na ochłodzenie i życzę Smacznego
Lody jaglane z mango
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut + zamrażanie
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 300 ml mleka roślinnego (jaglanego, ryżowego lub kokosowego)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub 1 łyżka masła klarowanego (nie dla wegan)
- 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
- syrop klonowy do smaku
- 1 dojrzałe duże mango lub inne owoce około 300 g np. brzoskwinie, banany, truskawki, maliny
Przygotowanie:
- Najpierw prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni, płuczemy wrzącą wodą, zalewamy gorącym mlekiem roślinnym bezglutenowym, dodajemy ol kokosowy lub masło klarowane i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 5-7 minut
- Kasza ma być lekko wodnista, płyn nie wchłonie się całkowicie (jeśli wyszła zbyt sucha dolejmy świeżego mleka podczas blendowania ok. 50 ml)
- Następnie ciepłą kaszę dokładnie blendujemy, dodajemy owoce, dosładzamy syropem klonowym, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku, odstawiamy do przestudzenia
- Przestudzone lody wkładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 40-60 minut
- Lekko zmrożone lody wyjmujemy, przekładamy do blendera i napowietrzamy miksując, ponownie umieszczamy w zamrażarce i czynność po godzinie jeszcze raz powtarzamy (najlepiej już ręcznym blenderem)
- Lody zamrażamy przez 60-90 minut, na koniec sprawdzamy ich konsystencję i podajemy z dodatkiem świeżych owoców
Wskazówki:
Najważniejsza jest jakość kaszy jaglanej oraz proces jej przygotowania. Zdarzyło mi się, że lody wyszły niestety gorzkie.
Jeśli zamrożą się na „kamień” należy je nieco rozmrozić i zblendować przed podaniem
No Replies to "Wegańskie lody jaglane z mango"