Kasza jaglana z truskawkami

Ryż czy makaron z truskawkami to dania z dzieciństwa. Jestem przekonana, że znane w każdym domu.

Kiedy mój alergik zaczął reagować na ryż, podałam mu zamiennie kaszę jaglaną z truskawkami.

 

Dobrze ugotowana kasza jaglana to podstawa sukcesu tego dania, zbyt rozgotowana sprawi, że danie będzie klejące i nieestetyczne.

Truskawki często uczulają, możemy je zastąpić innymi owocami np. jagodami.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Kasza jaglana z truskawkami

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 miarka kaszy jaglanej
  • 1,5 miarki gorącej wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek winogron
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • śmietana roślinna bezglutenowa

miarka to pojemnik 250 ml

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, miksujemy wraz z syropem klonowym
  2. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
  3. Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą
  4. Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty
  5. Odstawiamy garnek z kaszę, pozostawiamy przykryty przez 10 minut
  6. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodajemy łyżkę oleju lnianego, mieszamy
  7. Porcję kaszy wykładamy na talerz, dodajemy zmiksowane truskawki, polewamy śmietaną roślinną, podajemy na ciepło

Od dietetyka:

Kasza jaglana dostarczy krzemionki, witamin z grupy B oraz magnezu i potasu.

Truskawki wchodzą w reakcje krzyżowe z pyłkami roślinnymi.

Truskawki to źródło potasu (133mg/100g), żelaza (0,7mg/100g), a także witaminy C (66mg/100g) oraz witamin z grupy B1.

Danie to przeznaczone jest dla dzieci od 1 roku życia.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Kasza jaglana z truskawkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.