Ryż czy makaron z truskawkami to dania z dzieciństwa. Jestem przekonana, że znane w każdym domu.
Kiedy mój alergik zaczął reagować na ryż, podałam mu zamiennie kaszę jaglaną z truskawkami.
Dobrze ugotowana kasza jaglana to podstawa sukcesu tego dania, zbyt rozgotowana sprawi, że danie będzie klejące i nieestetyczne.
Truskawki często uczulają, możemy je zastąpić innymi owocami np. jagodami.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kasza jaglana z truskawkami
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 miarka kaszy jaglanej
- 1,5 miarki gorącej wody
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju lnianego lub z pestek winogron
- 300 g truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego
- śmietana roślinna bezglutenowa
miarka to pojemnik 250 ml
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, miksujemy wraz z syropem klonowym
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy wstrząsamy patelnią, aby kasza się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy kończymy prażenie
- Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą
- Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając przez 4 minuty
- Odstawiamy garnek z kaszę, pozostawiamy przykryty przez 10 minut
- Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy dodajemy łyżkę oleju lnianego, mieszamy
- Porcję kaszy wykładamy na talerz, dodajemy zmiksowane truskawki, polewamy śmietaną roślinną, podajemy na ciepło
Kasza jaglana dostarczy krzemionki, witamin z grupy B oraz magnezu i potasu.
Truskawki wchodzą w reakcje krzyżowe z pyłkami roślinnymi.
Truskawki to źródło potasu (133mg/100g), żelaza (0,7mg/100g), a także witaminy C (66mg/100g) oraz witamin z grupy B1.
Danie to przeznaczone jest dla dzieci od 1 roku życia.
No Replies to "Kasza jaglana z truskawkami"