To danie powstało po to, aby nie zmarnować tego co zostało mi z dnia poprzedniego, a mianowicie ugotowanego ryżu i upieczonej dyni piżmowej.
Ryżowe kulki podane w formie sushi z pałeczkami i zieleniną sprawdziły się zarówno na drugie śniadanie oraz jako przekąska.
Jeśli nie możesz jeść ryżu z powodzeniem możesz je zrobić z ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej czy kaszy gryczanej.
Należy pamiętać, że w przypadku uczulenia na ryż, można także nie tolerować prosa i kukurydzy. Na ryż najczęściej reagują osoby z atopowym zapaleniem skóry.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ryżowe kulki a’la sushi
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 15-20 szt.
Składniki:
- 150 g ugotowanego ryżu
- 100 g upieczonej dyni piżmowej
- łyżka świeżego tymianku
- sól himalajska do smaku
- gałka muszkatołowa
- ulubione przyprawy
dodatkowo:
- oliwa do zwilżenia dłoni
Przygotowanie:
- Upieczoną dynię wkładamy do miski, blendujemy na puree.
- Dodajemy ugotowany, wystudzony ryż.
- Wsypujemy tymianek, doprawiamy solą i gałką muszkatołową do smaku.
- Dokładnie mieszamy, odrywamy po kawałku ciasta.
- W dłoniach formujemy kulki, jeśli ciasto się zbyt lepi, dłonie zwilżamy oliwą lub dodajemy więcej ryżu.
- Kulki układamy na liściach świeżego jarmużu, podajemy jako przekąskę a’la sushi.
Wskazówki:
Jeśli do ciasta wsypiemy ze 100 g dozwolonej mąki uzyskamy ciasto na kotleciki ryżowe.
No Replies to "Ryżowe kulki a'la sushi"