Ryżowe kulki a’la sushi

To danie powstało po to, aby nie zmarnować tego co zostało mi z dnia poprzedniego, a mianowicie ugotowanego ryżu i upieczonej dyni piżmowej.

Ryżowe kulki podane w formie sushi z pałeczkami i zieleniną sprawdziły się zarówno na drugie śniadanie oraz jako przekąska.

Jeśli nie możesz jeść ryżu z powodzeniem możesz je zrobić z ugotowanej kaszy jaglanej, komosy ryżowej czy kaszy gryczanej.

Należy pamiętać, że w przypadku uczulenia na ryż, można także nie tolerować prosa i kukurydzy. Na ryż najczęściej reagują osoby z atopowym zapaleniem skóry.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ryżowe kulki a’la sushi

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 15-20 szt.

Składniki:

  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 100 g upieczonej dyni piżmowej
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól himalajska do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • ulubione przyprawy

dodatkowo:

  • oliwa do zwilżenia dłoni

Przygotowanie:

  1. Upieczoną dynię wkładamy do miski, blendujemy na puree.
  2. Dodajemy ugotowany, wystudzony ryż.
  3. Wsypujemy tymianek, doprawiamy solą i gałką muszkatołową do smaku.
  4. Dokładnie mieszamy, odrywamy po kawałku ciasta.
  5. W dłoniach formujemy kulki, jeśli ciasto się zbyt lepi, dłonie zwilżamy oliwą lub dodajemy więcej ryżu.
  6. Kulki układamy na liściach świeżego jarmużu, podajemy jako przekąskę a’la sushi.

Wskazówki:

Jeśli do ciasta wsypiemy ze 100 g dozwolonej mąki uzyskamy ciasto na kotleciki ryżowe.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska