Święta dla mnie zaczęły się już dziś. Do domu przyjechała moja córka. Jej przyjazd oznacza, że możemy już ubierać choinkę. To nasz rodzinny rytuał, wszyscy razem, kolędy w tle, dzieciaki ubierają drzewko.
Kiedy ja przyjeżdżam do swojej mamy dom pachnie ciastem drożdżowym z kruszonką. Mój dom kojarzy się dzieciom z zapachem wanilii, a w tym roku pachnie także kokosem.
Specjalnie dla córki wyczarowałam nowe, bezglutenowe ciasteczka kokosowe polane czekoladą.
Tak wiele osób wyraziło zainteresowanie przepisem, że musiałam znaleźć czas by wstawić go na blog. Korzystajcie i cieszcie się tym MAGicznym czasem z rodziną.
Mnóstwo przepisów na Święta i różne okazje znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje.
Cudownych Świąt Wam życzymy i niech dom zapachnie najpiękniej.
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, opcjonalnie wegańskie)
Ilość: 26 szt.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut
Składniki:
- 100 g mąki kokosowej lub innej bezglutenowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 75 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 100 g banana
dodatkowo:
- wegańska ciemna czekolada
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól, sodę, płatki owsiane bezglutenowe, mieszamy.
- W drugiej misce umieszczamy cukier, ekstrakt z wanilii, miękką wegańską margarynę lub masło klarowane oraz kawałki dojrzałego banana. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, puszystą masę.
- Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i miksujemy tworząc ciasto trochę podobne do kruszonki, lecz bardziej tłuste.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Nabieramy łyżeczkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy ją na blaszce, ciasteczka układamy w co najmniej 2 cm odległości od siebie.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy przez 15 minut, wyjmujemy i studzimy.
- Czekoladę umieszczamy w mniejszym rondelku, rondelek nakładamy na większy garnek z wodą, wodę podgrzewamy i tak w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
- Ręczną trzepaczkę lub mieszadło do miksera zanurzamy w ciepłej czekoladzie i machamy nim nad ciasteczkami tworząc linie. Ciasteczka możemy także zanurzyć w czekoladzie w całości lub do połowy i odkładamy do wystudzenia.
Wskazówki:
Jeśli zamiast mąki kokosowej użyjemy innej bezglutenowej mąki, ciasteczka będą bardziej kruche. Możemy dodać więcej wiórków kokosowych ale wówczas zmniejszamy ilość mąki lub płatków owsianych.
W podobny sposób możemy przygotować ciasteczka orzechowe lub migdałowe.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
12 komentarzy to "Bezglutenowe ciasteczka kokosowe, bez mleka, bez jajek"
Magdalena 20 grudnia 2019 (22:32)
Witam bardzo fajny przepis jednak mam pytanie. Czy można użyć mąki pszennej? I czy zamiast margaryny można użyć oleju? Z góry dziękuję za odpowiedź
Katarzyna Jankowska 21 grudnia 2019 (09:13)
Mąka pszenna jak najbardziej, ale tłuszcz powinien być twardy więc albo margaryna, albo zwykłe masło, albo klarowane.
Ali 22 grudnia 2019 (10:17)
Czy można czymś zastąpić banana?
Katarzyna Jankowska 23 grudnia 2019 (22:09)
np. puree z dyni piżmowej:)
MILKA 1 grudnia 2020 (08:12)
Czy zamiast tej margaryny Alsan mogę użyć Flory 100% roslinnej, smalcu lub oleju (czegoś co nie zawiera mleka krowiego, koziego itp)???
Katarzyna Jankowska 2 grudnia 2020 (20:30)
Można i do kruchych wypieków powinien być tłuszcz stały. Na samym smalcu mogą wyjść zbyt kruche, pomieszałabym.
Wiola 17 stycznia 2020 (22:40)
Witam. Czy do ciasteczek można użyć make kukurydzianą?
Pozdrawiam Wiola
Katarzyna Jankowska 17 stycznia 2020 (23:11)
Nie bałabym się spróbować. Smacznego!
Gerwazy 7 kwietnia 2020 (10:49)
Super! Zamiennie dałem 60g ksylitolu i olej rzepakowy. Oprócz banana dorzuciłem jajko w trosce o spójność ciasta. Efekt – nawet mój pięciolatek prosi o więcej. Dzięki!
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2020 (16:49)
Jak najbardziej można użyć zamiennie ksylitol a nawet pominąć zupełnie środek słodzący. Użycie jajka nie jest konieczne dla spójności ciasta, tę rolę przejęły już banany, co sprawdza się także przy użyciu mąki bezglutenowej:) Dziękuję za wypróbowanie przepisu i życzę dużo zdrowia.
Maka 2 września 2023 (15:36)
Czy soda jest konieczna?
Katarzyna Jankowska 2 września 2023 (21:06)
Można pominąć 🙂