Bezglutenowe ciasteczka kokosowe, bez mleka, bez jajek

Święta dla mnie zaczęły się już dziś. Do domu przyjechała moja córka. Jej przyjazd oznacza, że możemy już ubierać choinkę. To nasz rodzinny rytuał, wszyscy razem, kolędy w tle, dzieciaki ubierają drzewko.

Kiedy ja przyjeżdżam do swojej mamy dom pachnie ciastem drożdżowym z kruszonką. Mój dom kojarzy się dzieciom z zapachem wanilii, a w tym roku pachnie także kokosem.

Specjalnie dla córki wyczarowałam nowe ciasteczka, bezglutenowe ciasteczka kokosowe polane czekoladą.

Tak wiele osób wyraziło zainteresowanie przepisem, że musiałam znaleźć czas by wstawić go na blog. Korzystajcie i cieszcie się tym MAGicznym czasem z rodziną.

Mnóstwo przepisów na Święta i różne okazje znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Do 24.12. br. trwa Świąteczna Promocja i oszczędzasz aż 24 zł kupując zestaw dwóch książek.

Cudownych Świąt Wam życzymy i niech dom zapachnie najpiękniej.

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe

(bez glutenu, bez mleka, bez jajek, opcjonalnie wegańskie)

Ilość: 26 szt.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 10-12 minut

Składniki:

  • 100 g mąki kokosowej lub innej bezglutenowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 100 g banana

dodatkowo:

  • wegańska ciemna czekolada

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól, sodę, płatki owsiane bezglutenowe, mieszamy.
  2. W drugiej misce umieszczamy cukier, ekstrakt z wanilii, miękką wegańską margarynę lub masło klarowane oraz kawałki dojrzałego banana. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, puszystą masę.
  3. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i miksujemy tworząc ciasto trochę podobne do kruszonki, lecz bardziej tłuste.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji góra-dół. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Nabieramy łyżeczkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy ją na blaszce, ciasteczka układamy w co najmniej 2 cm odległości od siebie.
  6. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy przez 15 minut, wyjmujemy i studzimy.
  7. Czekoladę umieszczamy w mniejszym rondelku, rondelek nakładamy na większy garnek z wodą, wodę podgrzewamy i tak w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  8. Ręczną trzepaczkę lub mieszadło do miksera zanurzamy w ciepłej czekoladzie i machamy nim nad ciasteczkami tworząc linie. Ciasteczka możemy także zanurzyć w czekoladzie w całości lub do połowy i odkładamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Jeśli zamiast mąki kokosowej użyjemy innej bezglutenowej mąki, ciasteczka będą bardziej kruche. Możemy dodać więcej wiórków kokosowych ale wówczas zmniejszamy ilość mąki lub płatków owsianych.

W podobny sposób możemy przygotować ciasteczka orzechowe lub migdałowe.

Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Bezglutenowe ciasteczka kokosowe, bez mleka, bez jajek"

  • comment-avatar
    Magdalena 20 grudnia 2019 (22:32)

    Witam bardzo fajny przepis jednak mam pytanie. Czy można użyć mąki pszennej? I czy zamiast margaryny można użyć oleju? Z góry dziękuję za odpowiedź

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 grudnia 2019 (09:13)

      Mąka pszenna jak najbardziej, ale tłuszcz powinien być twardy więc albo margaryna, albo zwykłe masło, albo klarowane.

  • comment-avatar
    Ali 22 grudnia 2019 (10:17)

    Czy można czymś zastąpić banana?

  • comment-avatar
    Wiola 17 stycznia 2020 (22:40)

    Witam. Czy do ciasteczek można użyć make kukurydzianą?
    Pozdrawiam Wiola

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.