Pralinki kokosowe z ciecierzycy wegańskie, bezglutenowe

Te proste pralinki kokosowe z ciecierzycy robiłam już wielokrotnie. Połączenie 3 składników daje niesamowicie pyszny efekt. Jeśli więc w czasie przygotowań świątecznych zamarzy się Wam coś zdrowego i słodkiego, i co nie zabierze wiele czasu, to zróbcie właśnie takie oprószone kokosem pralinki z ciecierzycy.

Zapraszam także do wypróbowania innych zdrowych, domowych pralinek, które są na blogu:

Pralinki inulinowe

Pralinki jaglane z karobem

Kulki żurawinowe

Kulki figa z makiem

Zdrowe pralinki na prezent

Kasztany w wegańskiej czekoladzie

Morawa biała w wegańskiej czekoladzie

Śliwki w wegańskiej czekoladzie

Po więcej różnych przepisów na Wyjątkowe Okazje zapraszam do mojej drugiej książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Pozdrawiamy z Andory gdzie obecnie szusujemy na nartach, a w międzyczasie podjadamy domowe pralinki z ciecierzycy i najlepsze ciasteczka owsiane bez glutenu:)

Pralinki kokosowe z ciecierzycy

(bez mleka, bez jajek, wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: 40 szt.

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)
  • kilka kropel soku z cytryny (można pominąć)
  • 50 g wiórków kokosowych do masy
  • 50 g wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut by zmiękły.
  2. Wodę odlewamy, daktyle przekładamy do miski.
  3. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pastę waniliową, blendujemy na gładki krem. W razie konieczności dodajemy wodę by masa nie była zbyt sucha.
  4. Wsypujemy 50 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy, łącząc składniki.
  5. Masę wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia (u mnie często na noc).
  6. Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałych wiórkach.
  7. Przechowujemy w lodówce nawet kilkanaście dni, o ile nie znikną wcześniej.

Wskazówki:

Zamiast wiórków kokosowych możemy dodać dobrze zmielone płatki owsiane, amarantus ekspandowany, czy zmielone migdały.

Zamiast daktyli możemy użyć innych suszonych owoców. Daktyle nadają słodki smak, czasem aż są za słodkie, więc warto je wymieszać np. z suszoną żurawiną czy śliwką.

Jeśli masło orzechowe lub migdałowe są dozwolone to warto dodać do masy 2 łyżki takiego masła.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Pralinki kokosowe z ciecierzycy bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pralinki kokosowe z ciecierzycy wegańskie, bezglutenowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.