Mam nadzieję, że Mikołaj dziś już do Was zawitał. Jeśli jeszcze nie, to może skusicie go tym oto mleczkiem dyniowym z karobem.
Taki ciepły napój dyniowy to idealna propozycja na płynne zimowe śniadanie. Melasa z chleba świętojańskiego ma właściwości przeciwgrypowe, więc jej dodatek do mleczka wzmocni organizm a karmelowy smak uszczęśliwi.
Takim mleczkiem w tym roku powitaliśmy Św. Mikołaja w naszym domu. Prezenty zostawił, więc jestem pewna, że Mikołajowi mleczko dyniowe smakowało!
Po więcej przepisów z wykorzystaniem karobu zapraszam TUTAJ
80 przepisów opartych na jesienno-zimowych sezonowych warzywach i owocach znajdziesz w mojej czwartej książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”. Dzięki tej książce Twoje dziecko nie tylko nauczy się gotować pyszne i zdrowe dania, ale pozna także wiele cennych informacji na temat zdrowego odżywiania. Czym skorupka za młodu nasiąknie… no wiesz przecież.
Zapraszam po przepis i życzę miłego dnia!
Mleczko dyniowe z karobem
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje, ok. 400 ml
Składniki:
- 200 g upieczonej dyni piżmowej* lub musu dyniowo-jabłkowego
- 300 ml mleka roślinnego np. ryżowego
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- sok z cytryny
- cynamon (można pominąć)
Przygotowanie:
- W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne, dodajemy melasę z chleba świętojańskiego, dokładnie mieszamy, podgrzewamy na średnim ogniu, nie gotujemy.
- Do ciepłego napoju dodajemy upieczoną dynię lub mus dyniowo-jabłkowy oraz szczyptę cynamonu, jeśli dozwolony w diecie.
- Całość mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Wskazówki:
Danie możemy podawać na śniadanie na ciepło, lub po schłodzeniu jako deser.
*Kliknij w link by poznać przepis na mus dyniowy z jabłkiem
No Replies to "Mleczko dyniowe z karobem"