Mleczko dyniowe z karobem

Mam nadzieję, że Mikołaj dziś już do Was zawitał. Jeśli jeszcze nie, to może skusicie go tym oto mleczkiem dyniowym z karobem.
Taki ciepły napój dyniowy to idealna propozycja na płynne zimowe śniadanie. Melasa z chleba świętojańskiego ma właściwości przeciwgrypowe, więc jej dodatek do mleczka wzmocni organizm a karmelowy smak uszczęśliwi.

Takim mleczkiem w tym roku powitaliśmy Św. Mikołaja w naszym domu. Prezenty zostawił, więc jestem pewna, że Mikołajowi mleczko dyniowe smakowało!

Po więcej przepisów z wykorzystaniem karobu zapraszam TUTAJ

80 przepisów opartych na jesienno-zimowych sezonowych warzywach i owocach znajdziesz w mojej czwartej książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”. Dzięki tej książce Twoje dziecko nie tylko nauczy się gotować pyszne i zdrowe dania, ale pozna także wiele cennych informacji na temat zdrowego odżywiania. Czym skorupka za młodu nasiąknie… no wiesz przecież.

Zapraszam po przepis i życzę miłego dnia!

Mleczko dyniowe z karobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje, ok. 400 ml

Składniki:

Przygotowanie:

  1. W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne, dodajemy melasę z chleba świętojańskiego, dokładnie mieszamy, podgrzewamy na średnim ogniu, nie gotujemy.
  2. Do ciepłego napoju dodajemy upieczoną dynię lub mus dyniowo-jabłkowy oraz szczyptę cynamonu, jeśli dozwolony w diecie.
  3. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Wskazówki:

Danie możemy podawać na śniadanie na ciepło, lub po schłodzeniu jako deser.

*Kliknij w link by poznać przepis na mus dyniowy z jabłkiem

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Mleczko dyniowe z karobem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.