Mus dyniowy z jabłkiem nie tylko dla dzieci

Nie jestem zwolenniczką gotowych rozwiązań kulinarnych zwłaszcza dla maluchów, moje dzieci nawet nie lubiły jeść dań ze słoiczków. Wiem, że takie gotowe rozwiązania są często pomocne dla wielu mam, zwłaszcza podczas wyjazdów, urlopów i gdy jesteśmy zabiegani.

Warto jednak domowym sposobem samemu przygotować pyszny deser dla malucha. Wystarczy upiec sezonowe jesienne produkty, zmiksować i gotowe.

Przygotowanie składników zajmuje nie więcej niż 5 minut, piecze piekarnik więc mamy czas na inne czynności, a potem wystarczy przełożyć upieczone składniki do miseczki, zblendować i cieszyć się ich smakiem.

Najważniejszy w tym wszystkim jest dobór odpowiedniej jakości składników, ja wybieram ekologiczne warzywa i owoce, oraz dołożenie miłości i ciepła.

Taki mus przy wprowadzaniu do diety możemy przygotować wyłącznie z dyni, lub wyłącznie z jabłek. Dynia piżmowa jest naturalnie słodka, więc ta moim zdaniem najlepiej się nadaje do deserowych dań.

Zapraszam po prosty przepis i życzę Smacznego

Jeśli brakuje Wam ciekawych i zdrowych pomysłów na dania z sezonowych jesienno-zimowych warzyw i owoców, to zapraszam do mojej czwartej książki „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”. Nakład tej książki jest już na wyczerpaniu, a to kolejna ważna pozycja w zdrowej kuchni, nie tylko dla alergika.

Mus dyniowy z jabłkiem nie tylko dla dzieci

(od 6 miesiąca życia)

wegański, bezglutenowy, bez cukru

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20-30 minut

Ilość: ok. 350 g

Składniki:

  • 200 g upieczonej dyni
  • 2 upieczone jabłka (150 g)
  • cynamon (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Upieczoną dynię piżmową bez skórki miksujemy wraz z upieczonym jabłkiem bez skórki i nasion, świątecznie i dla większych dzieci doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu i gotowe.

Jak upiec dynię i jabłka?

  1. Dynię piżmową myjemy, kroimy w 2 cm krążki, obieramy ze skórki i układamy w żaroodpornym naczyniu.
  2. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda (u mnie przy użyciu specjalnego prostego wykrawacza), układamy w naczyniu obok dyni.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 175°C w opcji z termoobiegiem i pieczemy przez 20-30 minut.
  4. Przekładamy upieczoną dynię do miseczki, dodajemy miąższ z upieczonego jabłka, ewentualnie wsypujemy szczyptę cynamonu i blendujemy na mus.
  5. Podajemy na ciepło, lub przechowujemy w lodówce do 4 dni i podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych ulubionych dań.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Mus dyniowy z jabłkiem nie tylko dla dzieci"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.