Kulki, pralinki żurawinowe to pomysł na deser, który możesz zrobić z dziećmi.
Zamiast żurawiny sprawdzą się również rodzynki.
Możesz pominąć siemię lniane zwiększając ilość ziaren słonecznika lub zamienić je na pestki dyni.
Warto też dodać karob w proszku i sprawić by pralinki nabrały czekoladowego smaku.
Taka zdrowa słodkość będzie też ciekawym prezentem gwiazdkowym.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kulki żurawinowe
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 22 kulki o ok. 3 cm średnicy
Składniki:
- 100 g pestek słonecznika
- 150 g suszonej żurawiny niesiarkowanej
- 50 g siemienia lnianego złocistego
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Słonecznik prażymy na suchej patelni, krótko i w niezbyt wysokiej temperaturze, ziarno nie może zbrązowieć, a już na pewno się przypalić
- Jak ziarno przestygnie mielemy je na mąkę
- Siemię lniane mielemy na mąkę, łączymy ze zmielonym słonecznikiem
- Żurawinę blendujemy z wodą i melasą, do uzyskania gładkiej konsystencji
- Dodajemy połowę mieszanki mąki, dokładnie mieszamy składniki
- Dosypujemy tyle pozostałej mąki z ziaren by masa się nie kleiła, mieszamy
- Nabieramy łyżeczką porcję masy żurawinowej, wilgotnymi dłońmi toczymy kulki i obtaczamy je w resztkach mąki z ziaren
- Gotowe pralinki układamy na czystym talerzu i przechowujemy w lodówce
- Takie pralinki najlepiej zjadać na bieżąco, ale poleżą w lodówce nawet kilka tygodni
Wskazówki:
Prażę ziarnka słonecznika bo ten proces sprawia, że zniszczone zostają mikroorganizmy bytujące na nasionach. Zdaję sobie jednak sprawę, że prażenie powoduje obniżenie zawartości przyswajalnych aminokwasów i węglowodanów oraz utratę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Nie trzeba prażyć nasion, wystarczy je zmielić.
No Replies to "Kulki żurawinowe bez pieczenia"