Kulki żurawinowe bez pieczenia

Kulki, pralinki żurawinowe to pomysł na deser, który możesz zrobić z dziećmi.

Zamiast żurawiny sprawdzą się również rodzynki.

Możesz pominąć siemię lniane zwiększając ilość ziaren słonecznika lub zamienić je na pestki dyni.

Warto też dodać karob w proszku i sprawić by pralinki nabrały czekoladowego smaku.

Taka zdrowa słodkość będzie też ciekawym prezentem gwiazdkowym.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Kulki żurawinowe

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 22 kulki o ok. 3 cm średnicy

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Słonecznik prażymy na suchej patelni, krótko i w niezbyt wysokiej temperaturze, ziarno nie może zbrązowieć, a już na pewno się przypalić
  2. Jak ziarno przestygnie mielemy je na mąkę
  3. Siemię lniane mielemy na mąkę, łączymy ze zmielonym słonecznikiem
  4. Żurawinę blendujemy z wodą i melasą, do uzyskania gładkiej konsystencji
  5. Dodajemy połowę mieszanki mąki, dokładnie mieszamy składniki
  6. Dosypujemy tyle pozostałej mąki z ziaren by masa się nie kleiła, mieszamy
  7. Nabieramy łyżeczką porcję masy żurawinowej, wilgotnymi dłońmi toczymy kulki i obtaczamy je w resztkach mąki z ziaren
  8. Gotowe pralinki układamy na czystym talerzu i przechowujemy w lodówce
  9. Takie pralinki najlepiej zjadać na bieżąco, ale poleżą w lodówce nawet kilka tygodni

Wskazówki:

Prażę ziarnka słonecznika bo ten proces sprawia, że zniszczone zostają mikroorganizmy bytujące na nasionach. Zdaję sobie jednak sprawę, że prażenie powoduje obniżenie zawartości przyswajalnych aminokwasów i węglowodanów oraz utratę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Nie trzeba prażyć nasion, wystarczy je zmielić.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska