Bliny orkiszowe bez drożdży

Jeśli szukasz pomysłu na danie w 15 minut te bliny orkiszowe są właśnie dla Ciebie.

Przygotowane bez drożdży i cukru są zdrowsze dla naszego organizmu.

Można je spożywać z ulubionym hummusem lub warzywami. 

Ja podałam je tym razem z wędzonym bio łososiem.

 

Na blogu znajdziesz także przepis na bezglutenowe bliny gryczane.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bliny orkiszowe bez drożdży

(opcjonalnie wegańskie , bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 12 szt. ok. 10 cm

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego
  • 300 ml mleka orkiszowego (temp. pokojowa)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • 100 g łososia wędzonego bio
  • świeża natka pietruszki lub koperek do posypania
  • olej do smażenia

na sos:

  • 100 ml śmietany owsianej
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Mleko łączymy z octem jabłkowym, odstawiamy na 5 minut, dodajemy olej, mieszamy
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i sól, mieszamy
  3. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych i miksujemy (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
  4. Rozgrzewamy patelnię z niedużą ilością tłuszczu, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor
  5. Śmietanę owsianą łączymy z sokiem z cytryny i drobno posiekanym ząbkiem czosnku doprawiamy solą
  6. Ciepłe bliny wykładamy na talerz, przykrywamy porcją wędzonego łososia, polewamy przygotowanym sosem i oprószamy zieleniną
  7. Podajemy od razu

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska