Nadziane pieczarki portobello

Coraz częściej można spotkać w sprzedaży brązową odmianę pieczarek. Lubię zarówno te małe, twarde i zamknięte, jak i duże kapelusze. Właśnie mięsiste i duże pieczarki portobello najlepiej nadają się do nadziewania, grillowania czy smażenia. Smakują aromatycznie, a co najważniejsze można je nadziewać czym dusza zapragnie.

Tym razem przygotowałam 2 wersje farszu. Jedna dla męża, druga dla nas bez dodatków mięsnych.

Takie nadziane grzyby to świetny dodatek do obiadu, ale też w zależności od rodzaju wypełnienia, samodzielne danie czy przystawka. 

Zapraszam i życzę Smacznego

Nadziane pieczarki portobello

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 5 sztuk

Składniki:

  • 5 pieczarek portobello
  • 1 zielona cukinia
  • 6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 mała cebula czerwona
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 50 ml wody z zalewy po ciecierzycy
  • wegański ser mozzarella w kawałku (można pominąć)
  • sól himalajska różowa

dodatkowo:

  • nie dla wegan: 100 g ekologicznego chudego boczku wędzonego

Przygotowanie:

  1. Najpierw pieczarki myjemy, odcinamy ogonki
  2. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  3. Umyte kapelusze portobello umieszczamy na posmarowanej olejem blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5-10 minut, aż puszczą sok
  4. Potem kapelusze przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego lub foremki, solimy i oprószamy startym serem wegańskim
  5. Następnie myjemy cukinię, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze na ćwiartki, odkrawamy nasiona, twardą część kroimy w drobną kostkę
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone ogonki pieczarek, smażymy przez chwilę
  7. Dodajemy pokrojoną cukinię, solimy, oprószamy suszonym tymiankiem i smażymy na średnim ogniu, mieszamy (ok. 2 minuty), odstawiamy z ognia
  8. Do ciepłego farszu dodajemy płatki drożdżowe, pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i część startego sera wegańskiego, mieszamy, odstawiamy na bok
  9. Wodę z ciecierzycy (aquafaba) wlewamy do miski, miksujemy przez około 3 minuty aż wytworzymy sztywną pianę
  10. 2 czubate łyżki piany dodajemy do przygotowanego farszu, mieszamy
  11. Farsz wykładamy na przygotowane kapelusze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  12. Następnie pieczemy ponownie przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C
  13. Na koniec upieczone grzyby wykładamy na liście sałaty, oprószamy dodatkowym serem wegańskim, podajemy na ciepło 

 

Wskazówki:

3 pieczarki przygotowałam z dodatkiem ekologicznego boczku, który pokrojony w drobną kostkę (odkroiłam tłustą część), przesmażyłam wraz z cukinią i cebulką.

Grzyby portobello można nadziać także kaszą, ryżem czy ciecierzycą.

Używam sera wegańskiego firmy Violife.

 

Nadziewane pieczarki portobello, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Nadziane pieczarki portobello"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.