Coraz częściej można spotkać w sprzedaży brązową odmianę pieczarek. Lubię zarówno te małe, twarde i zamknięte, jak i duże kapelusze. Właśnie mięsiste i duże pieczarki portobello najlepiej nadają się do nadziewania, grillowania czy smażenia. Smakują aromatycznie, a co najważniejsze można je nadziewać czym dusza zapragnie.
Tym razem przygotowałam 2 wersje farszu. Jedna dla męża, druga dla nas bez dodatków mięsnych.
Takie nadziane grzyby to świetny dodatek do obiadu, ale też w zależności od rodzaju wypełnienia, samodzielne danie czy przystawka.
Zapraszam i życzę Smacznego
Nadziane pieczarki portobello
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 5 sztuk
Składniki:
- 5 pieczarek portobello
- 1 zielona cukinia
- 6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
- 1 mała cebula czerwona
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 50 ml wody z zalewy po ciecierzycy
- wegański ser mozzarella w kawałku (można pominąć)
- sól himalajska różowa
dodatkowo:
- nie dla wegan: 100 g ekologicznego chudego boczku wędzonego
Przygotowanie:
- Najpierw pieczarki myjemy, odcinamy ogonki
- Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180°C
- Umyte kapelusze portobello umieszczamy na posmarowanej olejem blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5-10 minut, aż puszczą sok
- Potem kapelusze przekładamy do czystego naczynia żaroodpornego lub foremki, solimy i oprószamy startym serem wegańskim
- Następnie myjemy cukinię, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze na ćwiartki, odkrawamy nasiona, twardą część kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone ogonki pieczarek, smażymy przez chwilę
- Dodajemy pokrojoną cukinię, solimy, oprószamy suszonym tymiankiem i smażymy na średnim ogniu, mieszamy (ok. 2 minuty), odstawiamy z ognia
- Do ciepłego farszu dodajemy płatki drożdżowe, pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory i część startego sera wegańskiego, mieszamy, odstawiamy na bok
- Wodę z ciecierzycy (aquafaba) wlewamy do miski, miksujemy przez około 3 minuty aż wytworzymy sztywną pianę
- 2 czubate łyżki piany dodajemy do przygotowanego farszu, mieszamy
- Farsz wykładamy na przygotowane kapelusze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- Następnie pieczemy ponownie przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C
- Na koniec upieczone grzyby wykładamy na liście sałaty, oprószamy dodatkowym serem wegańskim, podajemy na ciepło
Wskazówki:
3 pieczarki przygotowałam z dodatkiem ekologicznego boczku, który pokrojony w drobną kostkę (odkroiłam tłustą część), przesmażyłam wraz z cukinią i cebulką.
Grzyby portobello można nadziać także kaszą, ryżem czy ciecierzycą.
Używam sera wegańskiego firmy Violife.
No Replies to "Nadziane pieczarki portobello"