Dyniowy deser chia i 5 urodziny MAG

Halloweenowy poranek to jednocześnie urodziny bloga MAG.

Mija właśnie pięć lat jak gromadzę dla Was przepisy bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu, glutenu i cukru oraz dzielę się swoim doświadczeniem mamy alergika.

Decydując się na założenie bloga miałam jeden cel i wiele wątpliwości. Dziś wiem, że moja praca ma sens, a wszelkie wątpliwości dawno już nie goszczą w mojej głowie.

Moje czarowanie zamieniło się w pasję, dzięki której życie rodzin z ograniczeniami w diecie stało się łatwiejsze.

Dziękuję za to, że zaglądacie do mnie, korzystacie z przepisów i stale jesteście ze mną w kontakcie.

Każde słowo uznania jest dla mnie ogromnym wsparciem i bodźcem do dalszego czarowania.

Pracuję właśnie nad kolejną książką i wierzę, że zawarte w niej przepisy oraz merytoryczne informacje znów ułatwią Wam życie, a MAG przyniosą powód do dumy.

Jeszcze raz dziękuję za to, że jesteście!

 

Dziś zapraszam na dyniowe śniadanie idealne dla alergika oraz biegacza.

Energetyczne nasiona chia z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu to dobry początek dnia lub przyjemność dla podniebienia podczas podwieczorku.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Dyniowy deser chia

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 300 ml mleka jaglanego (ryżowego, konopnego lub kokosowego)
  • 2 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu w proszku)
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarna z 1 laski wanilii)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynki

Przygotowanie:

  1. Mleko roślinne umieszczamy w garnku, podgrzewamy wraz z laską cynamonu i pastą waniliową
  2. Dodajemy puree z pieczonej dyni i miksujemy na gładko, zestawiamy z ognia
  3. Do gorącego mleka dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z pomarańczy
  4. Deser możemy dosłodzić syropem klonowym ale jeśli pomarańcz jest słodka jest to zbędne
  5. Dyniowe chia odstawiamy na 15 minut, przelewamy do pucharków
  6. Możemy zjeść na ciepło lub schłodzić w lodówce

Wskazówki:

Cynamon można zamienić na suszony imbir lub kardamon.

Sok z pomarańczy można pominąć lub zamienić na inny dozwolony sok, np. gruszkowy.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

1 Reply to "Dyniowy deser chia i 5 urodziny MAG"

  • comment-avatar
    Dorota Pykacz 4 listopada 2016 (07:32)

    5lat to piękny,wartosciowy czas.stworzyłaś wiele pomysłów,pokazałaś wiele ciekawostek,nauczyłaś jak życ z alergią,jak pomóc sobie,dzieciom,innym,mnie zainspirowałaś sobą,swoim podejsciem do życia alergika.Twórz tak dalej,życzę Ci wiele dobrego,wiele wartościowego oraz zdrowia i siły i radości z tego płynących.Pozdrawiam serdecznie.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.