Halloweenowy poranek to jednocześnie urodziny bloga MAG.
Mija właśnie pięć lat jak gromadzę dla Was przepisy bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu, glutenu i cukru oraz dzielę się swoim doświadczeniem mamy alergika.
Decydując się na założenie bloga miałam jeden cel i wiele wątpliwości. Dziś wiem, że moja praca ma sens, a wszelkie wątpliwości dawno już nie goszczą w mojej głowie.
Moje czarowanie zamieniło się w pasję, dzięki której życie rodzin z ograniczeniami w diecie stało się łatwiejsze.
Dziękuję za to, że zaglądacie do mnie, korzystacie z przepisów i stale jesteście ze mną w kontakcie.
Każde słowo uznania jest dla mnie ogromnym wsparciem i bodźcem do dalszego czarowania.
Pracuję właśnie nad kolejną książką i wierzę, że zawarte w niej przepisy oraz merytoryczne informacje znów ułatwią Wam życie, a MAG przyniosą powód do dumy.
Jeszcze raz dziękuję za to, że jesteście!
Dziś zapraszam na dyniowe śniadanie idealne dla alergika oraz biegacza.
Energetyczne nasiona chia z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu to dobry początek dnia lub przyjemność dla podniebienia podczas podwieczorku.
Zapraszam i życzę Smacznego
Dyniowy deser chia
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 300 ml mleka jaglanego (ryżowego, konopnego lub kokosowego)
- 2 łyżki puree z pieczonej dyni
- 1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu w proszku)
- 5 łyżek nasion chia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarna z 1 laski wanilii)
- 3 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynki
Przygotowanie:
- Mleko roślinne umieszczamy w garnku, podgrzewamy wraz z laską cynamonu i pastą waniliową
- Dodajemy puree z pieczonej dyni i miksujemy na gładko, zestawiamy z ognia
- Do gorącego mleka dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z pomarańczy
- Deser możemy dosłodzić syropem klonowym ale jeśli pomarańcz jest słodka jest to zbędne
- Dyniowe chia odstawiamy na 15 minut, przelewamy do pucharków
- Możemy zjeść na ciepło lub schłodzić w lodówce
Wskazówki:
Cynamon można zamienić na suszony imbir lub kardamon.
Sok z pomarańczy można pominąć lub zamienić na inny dozwolony sok, np. gruszkowy.
1 Reply to "Dyniowy deser chia i 5 urodziny MAG"
Dorota Pykacz 4 listopada 2016 (07:32)
5lat to piękny,wartosciowy czas.stworzyłaś wiele pomysłów,pokazałaś wiele ciekawostek,nauczyłaś jak życ z alergią,jak pomóc sobie,dzieciom,innym,mnie zainspirowałaś sobą,swoim podejsciem do życia alergika.Twórz tak dalej,życzę Ci wiele dobrego,wiele wartościowego oraz zdrowia i siły i radości z tego płynących.Pozdrawiam serdecznie.