Jesienna zupa MAG

Kalarepa, batat i brokuł to połączenie już znacie z mojej trzeciej książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

Mówię o Zielonej zupie MAG ze str. 79.

Z dodatkiem większego kawałka batatu oraz kurkumy zupa nabiera lekko pomarańczowego odcienia. Podana z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną stanowi pożywny, rozgrzewający posiłek, idealny na jesienne dni.

Zapraszam i życzę Smacznego

Jesienna zupa MAG

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • ½ małego brokułu (ok. 150 g)
  • 1 kalarepka (ok. 150 g)
  • ½ batatu (ok. 125 g)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 750 ml-1l przegotowanej wody
  • sól himalajska różowa
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta suszonego imbiru lub pół łyżeczki świeżego startego
  • kasza jaglana ugotowana na sypko ok. 200 g

Przygotowanie:

  1. Kalarepę i batat myjemy ciepłą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do większego garnka wlewamy olej i lekko szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek
  3. Dodajemy pokrojony batat i kalarepę, mieszamy i smażymy przez chwilę
  4. Dolewamy przegotowaną wodę, gotujemy zupę na średnim ogniu ok. 15 minut.
  5. Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do zupy gdy warzywa będą już prawie miękkie i gotujemy nie dłużej niż 4 minuty
  6. Dodajemy starty lub suszony imbir, kurkumę i sól do smaku
  7. Odstawiamy zupę z palnika i blendujemy na krem
  8. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, w razie konieczności rozcieńczamy kolejną porcją gorącej, przegotowanej wody
  9. Zupę wlewamy do miseczek i podajemy z porcją ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.

Wskazówki:

Brokuł nie jest w tej zupie mocno wyczuwalny. Dodatek batatu i kurkumy zmienia kolor zupy, więc dla niejadków reagujących na zielony kolor to dobry przemyt brokułu. Można zrezygnować z imbiru, ale w połączeniu z kurkumą działa on przeciwzapalnie i rozgrzewająco, co w okresie jesiennym ma znaczenie dla naszego zdrowia.

Jeśli lubisz mniej słodką zupę dodaj mniejszą porcję batatu lub zamień go na ziemniak, o ile jest dozwolony w diecie.

Zupę możesz podać także z grzankami, pestkami słonecznika czy dyni.

jesienna-zupa-mag

No Replies to "Jesienna zupa MAG"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.