Kalarepa, batat i brokuł to połączenie już znacie z mojej trzeciej książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
Mówię o Zielonej zupie MAG ze str. 79.
Z dodatkiem większego kawałka batatu oraz kurkumy zupa nabiera lekko pomarańczowego odcienia. Podana z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną stanowi pożywny, rozgrzewający posiłek, idealny na jesienne dni.
Zapraszam i życzę Smacznego
Jesienna zupa MAG
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- ½ małego brokułu (ok. 150 g)
- 1 kalarepka (ok. 150 g)
- ½ batatu (ok. 125 g)
- ½ czerwonej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 750 ml-1l przegotowanej wody
- sól himalajska różowa
- sok z cytryny
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta suszonego imbiru lub pół łyżeczki świeżego startego
- kasza jaglana ugotowana na sypko ok. 200 g
Przygotowanie:
- Kalarepę i batat myjemy ciepłą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do większego garnka wlewamy olej i lekko szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek
- Dodajemy pokrojony batat i kalarepę, mieszamy i smażymy przez chwilę
- Dolewamy przegotowaną wodę, gotujemy zupę na średnim ogniu ok. 15 minut.
- Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do zupy gdy warzywa będą już prawie miękkie i gotujemy nie dłużej niż 4 minuty
- Dodajemy starty lub suszony imbir, kurkumę i sól do smaku
- Odstawiamy zupę z palnika i blendujemy na krem
- Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, w razie konieczności rozcieńczamy kolejną porcją gorącej, przegotowanej wody
- Zupę wlewamy do miseczek i podajemy z porcją ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.
Wskazówki:
Brokuł nie jest w tej zupie mocno wyczuwalny. Dodatek batatu i kurkumy zmienia kolor zupy, więc dla niejadków reagujących na zielony kolor to dobry przemyt brokułu. Można zrezygnować z imbiru, ale w połączeniu z kurkumą działa on przeciwzapalnie i rozgrzewająco, co w okresie jesiennym ma znaczenie dla naszego zdrowia.
Jeśli lubisz mniej słodką zupę dodaj mniejszą porcję batatu lub zamień go na ziemniak, o ile jest dozwolony w diecie.
Zupę możesz podać także z grzankami, pestkami słonecznika czy dyni.
No Replies to "Jesienna zupa MAG"