MAGfaello powstały jako propozycja Słodkich Prezentów do zimowego wydania Małego Indywidualisty. Mojej rodzinie te kokosowe kulki bardzo posmakowały.
Kto nie miałby ochoty na tak często reklamowane słodkości, które wyrażają więcej niż tysiąc słów?
Teraz można już sobie na nie pozwolić nawet przy ograniczeniach w diecie. Wystarczy skorzystać z mojego przepisu:)
Wiem, że jest wielu alergików uczulonych na kokos, ale jeśli możecie na przykład migdały, użyjcie ich zamiast kokosa. Dla tych, których nie uczulają orzechy, można użyć zmielone orzechy. Ta propozycja słodkości bez odrobiny cukru będzie smakowita także dla osób, które alergikami nie są.
Pamiętajcie jednak że mimo braku cukru nie można ich zajadać bezkarnie. Inulina to naturalny prebiotyk i błonnik pokarmowy, trzeba się trzymać jej dziennej dawki (dozwolone 20 g). W związku z tym 2-3 kulki magfaello dziennie muszą wystarczyć:)
O inulinie poczytajcie więcej w części Wskazówki pod przepisem.
Zapraszam i życzę Smacznego
MAGfaello czyli inulinowe kule
Czas przygotowania:15 minut
Ilość: ok. 10 szt.
Składniki:
- 130 g wiórków kokosowych + 20 g do obtoczenia kulek
- 150 g inuliny z Agawy lub Cykorii
- 25 ml wody
- 10 szt. małych migdałów zblanszowanych
- papilotki do pralinek
Przygotowanie:
- Blanszujemy migdały
- Wsypujemy inulinę do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto (ciasto jest lepkie i się klei)
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wciskamy w nie po jednym migdale i obtaczamy w wiórkach kokosowych
- Gotowe MAGfaello umieszczamy w papilotkach do pralinek
Blanszowanie migdałów:
- Migdały zalewamy wrzątkiem, trzymamy je w nim około 10 minut
- Następnie migdały odcedzamy, przekładamy na sitko i przelewamy lodowatą wodą
- Zdejmujemy skórkę, naciskając od grubszej strony migdała
Wskazówki:
Kule inulinowe możemy przechowywać wiele dni, najlepiej w zamkniętym, szklanym opakowaniu lub w lodówce.
Możecie użyć większej ilości wiórek kokosowych dodawanych do inuliny, testując w trakcie tworzenia właściwą dla Was konsystencję kulek.
Orzechy czy migdały użyte zamiast wiórek kokosowych należy drobno zmielić. Myślę, że można również użyć pokruszonych ulubionych ciasteczek i nimi obtoczyć kule inulinowe.
Inulina:
“Inulina, w produktach spożywczych, najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i cukru. Wykazano, że ma ona korzystny wpływ na stan zdrowia człowieka. Działa wielokierunkowo: od jelita grubego po układ kostny. Pomaga również w kontroli glikemii, a także redukuje stężenie cholesterolu. Z chemicznego punktu widzenia inulina jest polimerem beta-D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów. Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślinach, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka np. pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach, topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym, a także wielokierunkowemu pozytywnemu oddziaływaniu na stan zdrowia, inulina znajduje zastosowanie jako dodatek do różnego rodzaju produktów spożywczych m.in. deserów mlecznych, jogurtów, serów, wypieków, czekolady, lodów i sosów a także suplementów diety.Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturo twórcze, a co za tym idzie może być stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach.
Inulina po spożyciu, w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona do cukrów prostych oraz wchłonięta. Z tego też powodu jest niskokaloryczna – 1 g ma ok. 1,5 kcal. Zatem zastąpienie nią części tłuszczu i/lub węglowodanów powoduje także zmniejszenie kaloryczności. Nie podwyższa stężenia glukozy we krwi, ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest bardzo przydatna dla diabetyków.
Ze względu na pozytywny wpływ inuliny na stan zdrowia i zmniejszanie ryzyka wielu chorób przez korzystne działanie na procesy fizjologiczne i biochemiczne, inulina, uważana jest za składnik funkcjonalny.
W badaniach wykazano jej następujące działanie:
- ma własności prebiotyku – sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej a zmniejsza ilość patogennej,
- wspomaga układ odpornościowy,
- nie stanowi pożywki dla bakterii Streptococcus mutans, nie powoduje zatem powstawania płytki nazębnej a co za tym idzie próchnicy,
- zmniejsza skłonność do zaparć nie uzależniając i “rozleniwiając'”jelit,
- zmniejszają ryzyko nowotworów jelita grubego
- zwiększa wchłanianie składników odżywczych, m.in. wapnia dzięki czemu ma istotne znaczenie w prewencji osteoporozy,
- obniża ryzyko miażdżycy przez zmniejszenie syntezy trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i ich stężenia w surowicy krwi,
- moduluje syntezę insuliny i glukagonu a co za tym idzie reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz zmniejszają stężenie glukozy we krwi,
- zmniejszają stężenie mocznika i kwasu moczowego we krwi.”
21 komentarzy to "MAGfaello czyli inulinowe kule (bez cukru, wegańskie, bezglutenowe)"
Justyna 5 grudnia 2012 (10:14)
uwielbiam wszystko co kokosowe! piękne!
Arnika 5 grudnia 2012 (10:42)
Wspaniały przepis! Zrobię na pewno (akurat zastanawiałam się do czego wykorzystać zapas inuliny).
CARUNIA 5 grudnia 2012 (10:48)
Uwielbiam ten przysmak a jeszcze bez cukru…zjem tonę! 🙂
Mama Alergika 5 grudnia 2012 (11:01)
Justyna; Dziękuję i są naprawdę smaczne i zdrowe:)
Mama Alergika 5 grudnia 2012 (11:01)
Carunia; Tony nie jedz, to błonnik naturalny więc co za dużo to nie zdrowo:)
Katka 5 grudnia 2012 (11:05)
Oj apetytu narobiłaś :)I jaki piękny notes kulinarny,wygląda jak książka kucharska ze zdjęciami super:)
Mama Alergika 5 grudnia 2012 (11:09)
Katka: To nie notes tylko moja strona w zimowym wydaniu kwartalnika Mały Indywidualista:):)
Patyska 5 grudnia 2012 (19:31)
Prawdziwe perełki 🙂 Muszę się tą inuliną głębiej zainteresować.
amaranthrose 5 grudnia 2012 (21:10)
Prezent idealny:)
Pycha!
Mama Alergika 5 grudnia 2012 (22:39)
Patyska; Smaczne perełki:)
Amarthrose;:) Dziękuję!
Joanna Jamróz 6 grudnia 2012 (07:07)
ślinka cieknie:)
Mama Alergika 6 grudnia 2012 (10:45)
Joanna Jamróz; Nic tylko zrobić:)
Zielona 14 grudnia 2012 (16:14)
To jest coś dla mnie. Uwielbiam wszystko, co kokosowe!
Mama Alergika 27 grudnia 2012 (13:06)
Zielona; Ja podjadałam je z ogromną przyjemnością. Kilka minut pracy a efekt zdrowy i pyszny:)
OSa 12 listopada 2013 (20:27)
Zrobiłam! Podchodziłam do nich jak żaba do jeża, a okazało się, że są rewelacyjne. Gratuluję pomysłu, jeśli zdążę jutro zrobić zdjęcia zanim je pożremy, to będę je zachwalać u siebie:)
Mama Alergika 12 listopada 2013 (20:56)
Osa;Witaj, dawno Cię u mnie nie było! Cieszę się, że się przekonałaś. Chwal się chwal ale o mnie pamiętaj, to moje autorskie:)
OSa 17 listopada 2013 (19:20)
Udało się zrobić szybkie fotki:
http://pysznadieta.blogspot.com/2013/11/rafaello-weganskie-bezcukrowe-i-super.html
Mama Alergika 18 listopada 2013 (07:48)
OSa; Pobiegłam zobaczyć:)
smaczne-zdrowe 28 czerwca 2014 (17:12)
Pyszności ! Moja Córcia zażyczyła je sobie już po raz drugi. Uwielbiamy takie zdrowe słodkości. Tym razem dałam jednak trochę więcej wody (40ml), pierwsze były troszkę suchawe ale i tak były pyszne. Polecam gorąco ! Pozdrawiam !
Natalia Zawisza 26 listopada 2014 (10:41)
Mogę dodać ksylitol zamiast inuliny?
Katarzyna Jankowska 26 listopada 2014 (11:40)
To zupełnie dwa różne produkty, nie wiem co wyjdzie. Inulina nie zastępuje tu cukru, chociaż słodzi zdrowo.