Przepis na Orzechy dla Alergika oryginalnie pojawił się w kwartalniku Mały Indywidualista. Uważam, że własnoręcznie wykonany prezent jest więcej wart i ma w sobie niepowtarzalną magię.
Jak wiadomo uczulenie na orzechy jest bardzo popularne. Myślę, że takie właśnie orzechy-ciasteczka ucieszą osoby, które prawdziwych jeść nie mogą:)
Pomysł na ciasteczka-orzeszki wypatrzyłam będąc na rodzinnym weselu. Dowiedziałam się tam także o istnieniu specjalnej patelni, na której a raczej w której, te orzeszki się wypieka. Poszukałam w Internecie i zakupiłam bezpośrednio u producenta specjalną patelnię do orzeszków. Moja patelnia ma obie strony spłaszczone, co według mnie ma wpływ na jakość wypieków. Jeśli jednak dysponujecie, lub zdecydujecie się na zakup tańszej patelni ale spłaszczonej tylko z jednej strony, uważam, że ciasteczka także będą udane.
Zanim przygotowałam ostateczną wersję orzeszków, zrobiłam trzy próby, głównie dlatego by “wyczuć patelnię”. Za pierwszym razem moje ciasteczka wyszły za ciemne, za bardzo je spiekłam. Miałam też problem z utrafieniem w wielkość kulek ciasta, które się do patelni wkłada oraz porysowałam blat ceramiczny mojej kuchenki nie uważając przy korzystaniu z tej patelni.
Zrobienie ciasteczek nie zajmuje wiele czasu, ale trzeba cały czas je pilnować i być czujnym by się ładnie upiekły.
Kruche orzechy można nadziać dowolnym kremem, ważne aby był na tyle gęsty, by skleić połówki ciastek.
Można wypełnić je także kremem jaglanym z przepisu na Tartę Wegańską z Waniliowym Kremem lub wykorzystać krem budyniowy z przepisu na Kruchy Torcik z Masą Budyniową i Jajeczkami.
Postaram się przygotować więcej przepisów na orzeszki o różnych smakach, ale to już po Świętach.
Przepis dołączyłam do kilku akcji: Na Świątecznym Stole Alergika, Świąteczne Ciasteczka, Wegetariańskie Święta z Zieleniną, Ciasteczka na Jeden Kęs, Odchudzone Dania.
Orzechy dla alergika
Składniki na ciasteczka:
- 250 g mąki orkiszowej
- 125 g margaryny bezmlecznej (wegańska), schłodzonej
- 70 g cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżki śmietany owsianej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- olej uniwersalny do smarowania formy
- dodatkowo: specjalna patelnia do orzeszków
Składniki na krem:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 250 ml mleka ryżowego + ok. 100 ml na uzupełnienie
- 100 g suszonych daktyli
- 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
- 1 łyżka syropu ryżowego lub daktylowego
Przygotowanie ciasteczek:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder i margarynę, składniki siekamy jak na kruche ciasto
- Dodajemy gęstą, schłodzoną śmietanę i ekstrakt z wanilii, zagniatamy ciasto uzyskując gładką, jednolitą masę
- Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kule o około 1 cm średnicy
- Specjalną patelnię do orzeszków rozgrzewamy na kuchence, jej otwory smarujemy olejem najlepiej przy użyciu pędzelka, wkładamy w nie kulki z ciasta, szczelnie zamykamy i odstawiamy ponownie na kuchenkę
- Ciasteczka w patelni podpiekamy około 3-5minut z jednej strony, następnie przekładamy patelnię na drugą stronę i dopiekamy kolejne 3 minuty (należy uważać, aby nie przypalić ciasta, bo rozgrzana patelnia piecze kolejne ciasteczka szybciej)
- Upieczoną porcję połówek orzechów delikatnie wyciągamy z zagłębień patelni (używałam patyczka do szaszłyków), odkładamy je na kratkę do przestygnięcia
- Patelnię ponownie smarujemy olejem. Wkładamy kolejną porcję kulek z ciasta i ponownie pieczemy je po kilka minut z każdej strony (do ciasteczek można zaglądać, delikatnie podnosząc górną część patelni. W ten sposób możemy kontrolować stan pieczonych ciasteczek)
- Czynność pieczenia powtarzamy, aż do wykończenia ciasta
- Przygotowujemy krem
- Do każdej połówki orzecha nakładamy jeszcze ciepły krem jaglano-daktylowy, wyrównujemy jego ilość i przykrywamy drugą połówką orzecha, czynność powtarzamy aż do wypełnienia wszystkich ciasteczek
Przygotowanie kremu:
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy
- Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z mlekiem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut (daktyle muszą się rozgotować)
- Przecedzamy mleko do innego naczynia i przecieramy daktyle używając sitka
- Do powstałej zawiesiny dolewamy tyle mleka, aby ponownie uzyskać 250 ml płynu
- Mleko daktylowe ponownie zagotowujemy, dodajemy do niego opłukaną kaszę, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynu, mieszamy delikatnie od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła
- Ugotowaną kaszę ściągamy z kuchenki, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż odparuje
- Dodajemy syrop, sok z cytryny i miksujemy/blendujemy kaszę na gładką masę (jak na zupę krem)
Krem daktylowo-jaglany
Specjalna patelnia do orzeszków
19 komentarzy to "Orzechy dla alergika / słodkie prezenty dla alergika"
Wegan Nerd 4 grudnia 2012 (11:55)
mam takie pojedyncze foremki to robienia orzechów. Nigdy nie wiedziałam jak je użyć. Teraz już wiem! Nie mogę sie doczekać jak pojadę do rodziców i wypróbuje ten przepis 🙂
Mama Alergika 4 grudnia 2012 (11:58)
Wegan Nerd; Kruche i bardzo smaczne, trochę z nimi zabawy ale polecam:)
Patyska 4 grudnia 2012 (12:20)
Prawdziwie MAGiczne 😉
Mama Alergika 4 grudnia 2012 (12:22)
Dziękuję Pati:)
Sefie 4 grudnia 2012 (12:22)
Sliczne i bajkowe orzeszki…zrobie i z taka masa i te z kremem…jak juz postanowilam z kilograma maki,wiec moge urozmaicac…jeszcze raz dziekuje Ci za koncepcje z kremem kasztanowym…
Mama Alergika 4 grudnia 2012 (12:24)
Sefie; Cieszę się że mogłam pomóc:) Rób i chwal się jak Ci smakowały, koniecznie:)
Sefie 4 grudnia 2012 (12:27)
sliczne i bajkowe Mamo Alergika….Mi tez wizualnie takie wychodza orzeszki….jeszcze raz dziekuje za wczorajsza koncepcje na nadzienie…zrobie z wiekszej ilosci maki ,wiec czesc z takim nadzieniem daktylowym i czesc z kremem z kasztanow z nutka wanilii…
Arnika 4 grudnia 2012 (13:22)
Śliczności!!!
margot 4 grudnia 2012 (13:25)
są niesamowite , ja mam pojedyncze i takie tez na patelnie( choć tu oprócz orzeszków jest jeszcze grzybek, wiewiórka -taka patelnia mieszaniec)
Bardzo dziękuję za ten przepis
Mama Alergika 4 grudnia 2012 (13:28)
Arnika; Dziękuję:)
Margot; Widziałam też te inne patelnie, wyjdą ciekawe ciasteczka dla dzieci:) A przepis niech się sprawdza!
Olinka 5 grudnia 2012 (14:24)
piękne!nie jestem alergikiem, ale chętnie przepis przetestuje, tylko musze się w foremki bądź patelki zaopatrzyć.
MAG życze kolejnych pięknych i smakowitych inspiracji 🙂
Mama Alergika 5 grudnia 2012 (14:48)
Olinka; Bez foremek efektu nie będzie:( a przepis na te ciasteczka można wykorzystać robiąc jakiekolwiek kruche ciacha:) Dziękuję za życzenia!
ania-gotuje.blog.pl 19 stycznia 2013 (20:47)
No nie do wiary, że to samo zdrowie
Agata:) 11 grudnia 2013 (08:34)
Jak długo ciasteczka zachowuje świeżość? Czy po zrobieniu i wypełnieniu kremem trzymać je powinno się w lodówce?
Robiłam wersję nie dla alergików co roku, a teraz mam Małych Alergików w domu, więc przepis jest idealnie tym, czego szukałam:)
Mama Alergika 11 grudnia 2013 (14:53)
Agata; Same kruche ciasteczka mogą długo postać najlepiej w szklanym słoju, to kruche ciasto. Te z masą raczej do 3-4 dni, nie ryzykowałabym dłużej:). W lodówce zrobią się miękkie, wchłoną wilgoć. Można zawsze zamiast kremu włożyć dżem, krem kasztanowy itp.:)
Mama Alergika 11 grudnia 2013 (14:53)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Mama Alergika 11 grudnia 2013 (14:53)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Marlena 23 grudnia 2020 (13:40)
Mąkę orkiszową jaką bezglutenową mogę zmienić? Myślę o owsianej, tapioce i np. kukurydzianej, ale zastanawiam się czy jednak nie lepsze będą teff, tapioka i ryżowa?
Katarzyna Jankowska 6 stycznia 2021 (18:05)
Nie robiłam wersji bez glutenu. Warto spróbować wykorzystać któryś z moich przepisów na kruche ciasta np. z książki MAG Tradycyjnie i Nowocześnie.