Kolejna tarta z kremem jaglanym. Tym razem zrobiłam ją na mące pszennej i margarynie wegańskiej.
Poprzednia tarta była kokosowa, a na kokos wiele osób jest uczulonych, więc stworzyłam wersję lekką, waniliową bez alergenów.
Przygotowanie tego ciasta właściwie tożsame z Tartą Kokosową z kokosowym kremem jaglanym 🙂
Krem jaglany można przyrządzić na wiele sposobów, już obmyśliłam kilka, więc pojawi się na blogu jeszcze nie raz.
Czekam teraz tylko na więcej czasu, który mogłabym poświęcić gotowaniu, bo ostatnio za wiele czynności mnie absorbuje.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Tarta z waniliowym kremem jaglanym i borówkami
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańska)
Czas przygotowania: 15 minut
Pieczenie: 20 minut
Czas gotowania kremu: 15-20 minut
Chłodzenie: do 30 minut
Liczba porcji: dla 6-8 osób
Forma do tarty: średnica 26 cm
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki pszennej lub orkiszowej BIO
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
- szczypta soli himalajskiej
- 3 łyżki soku z cytryny (można pominąć jeśli nie jest dozwolony i zwiększyć ilość wody)
- 50 ml zimnej wody mineralnej
Składniki na krem:
- ½ kubka kaszy jaglanej, suchej (u mnie 140 g przed gotowaniem)
- 250 ml mleka ryżowego
- 125 ml wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki słodu ryżowego lub syropu z gawy
- 2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
- 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
Owoce
- borówki 250 g
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, mieszamy składniki
- Zimną margarynę dodajemy do mąki i siekamy drobno nożem lub przy użyciu „siekacza”
- Dolewamy sok z cytryny, wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika, do pół godziny
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
- Formę do tarty oprószamy mąką, wyciągamy ciasto i rozkładamy ręcznie w kształcie formy (jak się klei do ręki, posmarujmy ją olejem), przykrywamy ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą
- Pieczemy z obciążeniem 15 minut, ściągamy papier z kulkami (ja zwijam brzegi papieru i tworząc woreczek wyjmuję z piekarnika)
- Pieczemy tratę jeszcze 15 minut bez obciążenia, wyjmujemy i schładzamy
- Przygotowujemy krem jaglany; Mleko i wodę zagotowujemy. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki, ja tego nie robię bo kasza której używam nie ma goryczki, jest pysznie słodka). Opłukaną kaszę przekładamy do gotującego się wywaru mleka i wody, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (ja mieszam od czasu do czasu). Ugotowaną kaszę ściągamy z palnika, ale trzymamy pod przykryciem jeszcze 3 minuty.Następnie przekładamy gorącą kaszę do miski i czekamy aż będzie ciepła, odparuje. Dodajemy słód ryżowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz cukier i blendujemy kaszę na gładką masę (ja robię to przy pomocy ręcznego blendera jak na zupę krem), można użyć miksera. Krem przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową (żeby się nie zsychał), wkładamy do lodówki i schładzamy
- Na schłodzony spód tarty, nakładamy schłodzony krem jaglany, równomiernie rozprowadzamy go po cieście, wygładzamy, a następnie układamy na nim umyte wcześniej owoce
- Podajemy na zimno
Wskazówki:
Krem jaglany możemy dosładzać według własnego gustu, każdym rodzajem syropu czy słodu roślinnego, należy jednak uważać aby nie był zbyt wodnisty bo masa jaglana może zrobić się za rzadka
Kiedy krem wydaje się nam za gęsty można dodać do niego trochę mleka roślinnego i dokładnie wymieszać
Zasady przygotowania ciast kruchych znajdziecie TUTAJ.
16 komentarzy to "Tarta wegańska z waniliowym kremem jaglanym i borówkami"
Muffinkowa Mama 19 września 2012 (09:33)
Świetny przepis!
Patyska 19 września 2012 (13:35)
Świetna! Muszę zrobić 🙂
Szybcy i głodni 19 września 2012 (14:26)
Wspaniały przepis! 🙂 Gratulacje! Szczegolnie zauroczyl mnie ten krem, jestem pewna, ze juz wkrotce wrzuce go na nasza pelnoziarnista tarte, zastapie tylko cukier miodem.
I dziekuje za swietne wskazowki, co do przygotowania kaszy! 🙂
Mama Alergika 19 września 2012 (18:57)
Muffinkowa Mama; Dziękuję:)
Patyska; Rób, rób, będziesz zadowolona:)
Szybcy i głodni; Dziękuję, krem jest super i można go robić w innych smakach. U nas miód uczula:(
Anka - Weganka 21 września 2012 (18:11)
Uwielbiam Twoje wypieki. Kolejny, który zapisuję.
Anonymous 21 czerwca 2013 (08:02)
Tartę z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodziła wspaniale 😀
Mama Alergika 21 czerwca 2013 (19:00)
Anka Weganka; A jak ja przeoczyłam Twój miły komentarz? Dziękuję i bardzo się cieszę!
Mama Alergika 21 czerwca 2013 (19:01)
Anonimowy; Super wiadomość! I ja uwielbiam to ciacho, czas na powtórkę:)
Dorota Kamińska-Ruszczyszyn 8 maja 2014 (21:05)
jakiej firmy jest kasza, której używasz? bo właśnie nasza ma dosyć intensywną gorycz i ostatnio w cieście czekoladowym dało się to wyczuć 🙁
Katarzyna Jankowska 15 maja 2014 (21:41)
Ja kupuję głównie taką z dużego worka ekologiczną, nie znam konkretnej firmy. Zmuszona kiedyś byłam kupić taką zwykłą kaszę jaglaną i niestety nie dało się jej jeść. Polecam więc ekologiczne. Całkowicie tej goryczki się jednak nie zlikwiduje to specyfika smaku tej kaszy, z czasem się jej już nie wyczuwa zwłaszcza po upieczeniu:)
Pati 12 maja 2022 (06:24)
Hej, mam pytanie o kruche ciasto. Jakiej margaryny używasz? Coś konkretnego polecasz pod katem wypieków?
Katarzyna Jankowska 16 maja 2022 (19:35)
Używam Alsan bio najczęściej.
Gracjana 22 grudnia 2022 (12:44)
Czy zamiast mleka ryżowego może być owsiane? Pozdrawiam serdecznie:)
Katarzyna Jankowska 1 stycznia 2023 (19:16)
Tak, można użyć inny napój roślinny.
Wiola 20 stycznia 2024 (18:37)
Na jaką średnicę formy jest ten przepis?
Katarzyna Jankowska 20 stycznia 2024 (19:08)
26 cm i już dopisuję w przepisie 🙂