Tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami powstała specjalnie dla czytelników kwartalnika Mały Indywidualista. Dla jesiennego wydania tej gazety stworzyłam jeszcze dwa inne słodkie wypieki, które w najbliższych dniach pojawią się także na blogu (zerknijcie na zdjęcie pod przepisem).
Gazeta jest już od tygodnia dostępna w Empikach, zachęcam do lektury. Obok moich przepisów dla Alergika, znajdziecie w niej dużo ciekawych artykułów, skierowanych dla rodziców wyjątkowych dzieci. Między innymi wywiad z Jerzym Owsiakiem jako dziadkiem, relacja ze świata odkrywców czyli z podróży do Kambodży i Tajlandii, artykuły o nastolatkach i ich problemach.
To dopiero 3 wydanie Małego Indywidualisty, z każdym kwartałem ma więcej stron, jest bardziej kolorowa i ciekawsza.
Moja współpraca z Małym Indywidualistą trwa nadal, więc obecnie już pracuję nad świąteczno-zimowymi przepisami dań dla Alergików.
Zapraszam i życzę Smacznego
Krucha tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami
(wegańska)
CZAS PRZYGOTOWANIA:20 minut
CZAS PIECZENIA:25-30 minut
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki owsianej
- 70 g cukru pudru
- ½ łyżki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 125 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki śmietanki roślinnej (u mnie migdałowa)
- 2-3 łyżki domowej galaretki z czerwonych porzeczek
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- 1 kg śliwek najlepiej węgierek
- forma do tarty (u mnie o średnicy 27 cm)
Przygotowanie:
- Formę do tarty oprószamy mąką
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki
- Obie mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do nich naturalny proszek do pieczenia i cukier puder
- Zimną margarynę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, bezpośrednio do suchych składników
- Dodajemy ekstrakt waniliowy, śmietanę oraz lodowatą wodę
- Zagniatamy ciasto, do momentu połączenia się składników, formujemy kulę i przekładamy ją na ok. 40 cm kawałek folii spożywczej
- Ciasto przy pomocy wałka lub ręcznie formujemy w kształcie koła o średnicy takiej jak forma do pieczenia tarty, następnie chwytając za brzegi foli przenosimy je nad formę, odwracamy i układamy tak, by wypełnić ją po brzegi
- Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, smarujemy galaretką i układamy na nim połówki śliwek, dobrze dociskając je do brzegów ciasta
- Śliwki posypujemy płatkami migdałów
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut (u mnie z termoobiegiem)
- Po ostudzeniu, ale jeszcze ciepłą tartę, kroimy i podajemy najlepiej w towarzystwie gałki dozwolonych lodów lub sorbetów
2 komentarze to "Tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami"
Kaś 18 września 2012 (21:00)
zawsze jestem pod wrażeniem widząc wypieki z tak misternie ułożonymi śliwkami 🙂
Mama Alergika 18 września 2012 (21:16)
Kaś; Efekt wizualny ma ogromne znaczenie, oczy jedzą:)