Tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami

Tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami powstała specjalnie dla czytelników kwartalnika Mały Indywidualista. Dla jesiennego wydania tej gazety stworzyłam jeszcze dwa inne słodkie wypieki, które w najbliższych dniach pojawią się także na blogu (zerknijcie na zdjęcie pod przepisem). 
Gazeta jest już od tygodnia dostępna w Empikach, zachęcam do lektury. Obok moich przepisów dla Alergika, znajdziecie w niej dużo ciekawych artykułów, skierowanych dla rodziców wyjątkowych dzieci. Między innymi wywiad z Jerzym Owsiakiem jako dziadkiem, relacja ze świata odkrywców czyli z podróży do Kambodży i Tajlandii, artykuły o nastolatkach i ich problemach. 
To dopiero 3 wydanie Małego Indywidualisty, z każdym kwartałem ma więcej stron, jest bardziej kolorowa i ciekawsza. 
Moja współpraca z Małym Indywidualistą trwa nadal, więc obecnie już pracuję nad świąteczno-zimowymi przepisami dań dla Alergików. 
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Krucha tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami

(wegańska)
CZAS PRZYGOTOWANIA:20 minut
CZAS PIECZENIA:25-30 minut
 
Składniki: 
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki owsianej
  • 70 g cukru pudru
  • ½ łyżki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 125 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki śmietanki roślinnej (u mnie migdałowa)
  • 2-3 łyżki domowej galaretki z czerwonych porzeczek 
  • 2-3 łyżki płatków migdałów
  • 1 kg śliwek najlepiej węgierek
  • forma do tarty (u mnie o średnicy 27 cm)
Przygotowanie:
  1. Formę do tarty oprószamy mąką
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  3. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki
  4. Obie mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do nich naturalny proszek do pieczenia i cukier puder
  5. Zimną margarynę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, bezpośrednio do suchych składników
  6. Dodajemy ekstrakt waniliowy, śmietanę oraz lodowatą wodę
  7. Zagniatamy ciasto, do momentu połączenia się składników, formujemy kulę i przekładamy ją na ok. 40 cm kawałek folii spożywczej
  8. Ciasto przy pomocy wałka lub ręcznie formujemy w kształcie koła o średnicy takiej jak forma do pieczenia tarty, następnie chwytając za brzegi foli przenosimy je nad formę, odwracamy i układamy tak, by wypełnić ją po brzegi
  9. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, smarujemy galaretką i układamy na nim połówki śliwek, dobrze dociskając je do brzegów ciasta
  10. Śliwki posypujemy płatkami migdałów
  11. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut (u mnie z termoobiegiem)
  12. Po ostudzeniu, ale jeszcze ciepłą tartę, kroimy i podajemy najlepiej w towarzystwie gałki dozwolonych lodów lub sorbetów
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 komentarze to "Tarta orkiszowo-owsiana ze śliwkami"

  • comment-avatar
    Kaś 18 września 2012 (21:00)

    zawsze jestem pod wrażeniem widząc wypieki z tak misternie ułożonymi śliwkami 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 września 2012 (21:16)

    Kaś; Efekt wizualny ma ogromne znaczenie, oczy jedzą:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.