Kruchy torcik z masą budyniową

Kolejne ciasto Babci Broni, którym uszczęśliwiła mojego Alergika w czasie Świąt.
Kruchy torcik z masą budyniową został przygotowany na Wielkanoc, ale nadaje się na każdą okazję, kwestia wykończenia i smaku masy budyniowej.
Z ciasta, które nam pozostało, zrobiłyśmy kruche ciasteczka z cukrem, które zaprezentuję jutro 🙂
Przepisy na Święta i inne wyjątkowe okazje znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Zajrzyj do Sklepu MAG!
Polecam i życzę Smacznego

Kruchy torcik z masą budyniową

(bez mleka, bez jajek, bez soi)
Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 20-30 minut

Liczba porcji: 6-8 (torcik) + zostanie ciasto na ciasteczka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
  • 125 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
  • 100 g smalcu
  • 5 łyżek mleka orkiszowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 proszku do pieczenia bez fosforanów
Na krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 375 ml mleka orkiszowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g wegańskiej margaryny
Do nasączenia ciasta
  • 125 ml wody wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
  2. Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, mleko i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto
  3. Można ciasto schłodzić ok. pół godziny (moja mama tego nie robi)
  4. Przygotować formę (20cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
  5. Część ciasta rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do formy
  6. Wykleić ciastem formę, podziurkować miejscami widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C
  7. Piec ok. 20 minut do zarumienienia się ciasta, wyłożyć ciasto z formy do przestygnięcia i  tak samo postępować z drugim krążkiem
  8. Resztę ciasta wstawić do lodówki lub zamrażarki do wykorzystania na ciasteczka
  9. Przygotować galaretkę jak na opakowaniu; (ja wykorzystałam gotową z torebki, bez sztucznych barwników i konserwantów), zmniejszając ilość wody o ok. 125 ml (pół kubka)
  10. Zrobić krem: Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka, ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodać cukier i margarynę, ucierać na gładką masę
  11. Wystudzony krążek ciasta ułożyć w formie, nasączyć 2-3 łyżkami roztworu z cytryną, najlepiej jeszcze zwilżyć całe ciasto przy pomocy pędzelka
  12. Nałożyć warstwę budyniu ok. 1-1.5 cm grubości, równo rozsmarować
  13. Kolejny krążek kruchego ciasta nawilżyć jak poprzedni wodą z cytryną, nałożyć mokrą stroną na budyń, lekko docisnąć
  14. Na górnej powierzchni ciasta rozłożyć cukiereczki Jelly Beans (albo owoce), zalać je już zastygającą galaretką, wstawić ciasto do lodówki
  15. Podawać na deser lub jako torcik na różne okazje
kruchy torcik z masą budyniową
kruchy torcik z masą budyniową

8 komentarzy to "Kruchy torcik z masą budyniową"

  • comment-avatar
    Szana 11 kwietnia 2012 (11:10)

    choć nie jestem dzieckiem , taki torcik mnie kręci 😉
    pozdrawiam !
    Szana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  • comment-avatar
    Patyska 11 kwietnia 2012 (11:33)

    Moja Droga! A jak Ci się udało zrobić ciasto kruche, które podczas krojenia nie rozplaszczy 😉 kremu?! szapoba, Kochanieńka, szapoba. Muszę stestować ten przepis. Nie tylko dla nurtującego mnie, krucho-kremowego zagadnienia, ale przede wszystkim dla urody, bo beansy w galaretce mnie zahipnotyzowały 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 kwietnia 2012 (12:07)

    Patysko; To samo pytanie zadałam mamie, bo to ona je robiła:) Ciasto wyszło takie elastyczne. Ja zawsze dodaję odrobinę smalcu, mama aż pół kostki i chyba o to chodzi. Przepis jest dokładnie taki jaki ona wymyśliła:) Próbuj i dawaj znać czy też Ci wyszło. Torcik był pyszny, nawet zjadłam małemu kawałek:)
    Szana; Fajnie jest się podłączyć pod smakołyki dla dzieci:)

  • comment-avatar
    Dusia 11 kwietnia 2012 (13:26)

    jakie efektowne! bardzo mi się podoba

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 11 kwietnia 2012 (22:14)

    no, no.. ale smakołyki!

  • comment-avatar
    Patyska 12 kwietnia 2012 (14:40)

    Wiesz co MAG, chyba kumam, co to za ciasto, zdaje się, że podobne do ciasta z szarlotki babci Halinki – w sensie konsystencji rzecz jasna. Muszę spróbować, na pewno zrobię 🙂

  • comment-avatar
    M 11 października 2022 (17:15)

    Czy zamiast mleka orkiszowego może być zwykle?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.