Kolejne ciasto Babci Broni, którym uszczęśliwiła mojego Alergika w czasie Świąt.
Kruchy torcik z masą budyniową został przygotowany na Wielkanoc, ale nadaje się na każdą okazję, kwestia wykończenia i smaku masy budyniowej.
Z ciasta, które nam pozostało, zrobiłyśmy kruche ciasteczka z cukrem, które zaprezentuję jutro 🙂
Przepisy na Święta i inne wyjątkowe okazje znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje. Zajrzyj do Sklepu MAG!
Polecam i życzę Smacznego
Kruchy torcik z masą budyniową
(bez mleka, bez jajek, bez soi)
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 20-30 minut
Liczba porcji: 6-8 (torcik) + zostanie ciasto na ciasteczka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- 125 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
- 100 g smalcu
- 5 łyżek mleka orkiszowego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 proszku do pieczenia bez fosforanów
Na krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 375 ml mleka orkiszowego
- 2 łyżki cukru
- 150 g wegańskiej margaryny
Do nasączenia ciasta
- 125 ml wody wymieszać z 2-3 łyżkami soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, mleko i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto
- Można ciasto schłodzić ok. pół godziny (moja mama tego nie robi)
- Przygotować formę (20cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- Część ciasta rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do formy
- Wykleić ciastem formę, podziurkować miejscami widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C
- Piec ok. 20 minut do zarumienienia się ciasta, wyłożyć ciasto z formy do przestygnięcia i tak samo postępować z drugim krążkiem
- Resztę ciasta wstawić do lodówki lub zamrażarki do wykorzystania na ciasteczka
- Przygotować galaretkę jak na opakowaniu; (ja wykorzystałam gotową z torebki, bez sztucznych barwników i konserwantów), zmniejszając ilość wody o ok. 125 ml (pół kubka)
- Zrobić krem: Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka, ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodać cukier i margarynę, ucierać na gładką masę
- Wystudzony krążek ciasta ułożyć w formie, nasączyć 2-3 łyżkami roztworu z cytryną, najlepiej jeszcze zwilżyć całe ciasto przy pomocy pędzelka
- Nałożyć warstwę budyniu ok. 1-1.5 cm grubości, równo rozsmarować
- Kolejny krążek kruchego ciasta nawilżyć jak poprzedni wodą z cytryną, nałożyć mokrą stroną na budyń, lekko docisnąć
- Na górnej powierzchni ciasta rozłożyć cukiereczki Jelly Beans (albo owoce), zalać je już zastygającą galaretką, wstawić ciasto do lodówki
- Podawać na deser lub jako torcik na różne okazje
8 komentarzy to "Kruchy torcik z masą budyniową"
Szana 11 kwietnia 2012 (11:10)
choć nie jestem dzieckiem , taki torcik mnie kręci 😉
pozdrawiam !
Szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Patyska 11 kwietnia 2012 (11:33)
Moja Droga! A jak Ci się udało zrobić ciasto kruche, które podczas krojenia nie rozplaszczy 😉 kremu?! szapoba, Kochanieńka, szapoba. Muszę stestować ten przepis. Nie tylko dla nurtującego mnie, krucho-kremowego zagadnienia, ale przede wszystkim dla urody, bo beansy w galaretce mnie zahipnotyzowały 😉
Mama Alergika 11 kwietnia 2012 (12:07)
Patysko; To samo pytanie zadałam mamie, bo to ona je robiła:) Ciasto wyszło takie elastyczne. Ja zawsze dodaję odrobinę smalcu, mama aż pół kostki i chyba o to chodzi. Przepis jest dokładnie taki jaki ona wymyśliła:) Próbuj i dawaj znać czy też Ci wyszło. Torcik był pyszny, nawet zjadłam małemu kawałek:)
Szana; Fajnie jest się podłączyć pod smakołyki dla dzieci:)
Dusia 11 kwietnia 2012 (13:26)
jakie efektowne! bardzo mi się podoba
Karmel-itka. 11 kwietnia 2012 (22:14)
no, no.. ale smakołyki!
Patyska 12 kwietnia 2012 (14:40)
Wiesz co MAG, chyba kumam, co to za ciasto, zdaje się, że podobne do ciasta z szarlotki babci Halinki – w sensie konsystencji rzecz jasna. Muszę spróbować, na pewno zrobię 🙂
M 11 października 2022 (17:15)
Czy zamiast mleka orkiszowego może być zwykle?
Katarzyna Jankowska 19 października 2022 (08:42)
Tak, może 🙂