Tak jak pisałam wczoraj. Z ciasta na Kruchy torcik z masą budyniową, które nam zostało zrobiłyśmy z Babcią Bronią takie oto ciasteczka kółeczka.
Część z nich obtoczona jest w zwykłym cukrze, część z w trzcinowym ale nie widać za bardzo różnicy.
Poniżej podaję już zmniejszone ilości składników, tak typowo pod ciasteczka.
Ciasteczka mogą być nieco grubsze, to zależy jak rozwałkujemy ciasto.
To ciasto babci Broni jest takie elastyczne, że rozwałkowuje się bez problemu, trzeba tylko się nie bać użyć tyle smalcu ile w przepisie.
Ja zawsze zmniejszam jego ilość i pewnie dlatego moje kruche ciasto jest inne:)
Polecam i życzę Smacznego
Kruche ciasteczka babci Broni
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
LICZBA PORCJI: nam wyszło 20 kółek z 1/3 porcji ciasta
Składniki:
- 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- 60 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
- 60 g smalcu
- 2,5 łyżki śmietany owsianej lub mleka roślinnego
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki kamienia winnego/proszku do pieczenia
- 50 ml mleka roślinnego (u nas orkiszowe), na płaskim talerzyku do namoczenia ciastek
- cukier trzcinowy do oprószenia ciastek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, mleko lub śmietanę i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto
- Można ciasto schłodzić ok. pół godziny (moja mama tego nie robi)
- Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować część ciasta na grubość 1/2 cm (lub jak kto lubi, nasze są cieniutkie)
- Szklanką wykrawać kółka jak na oponki
- Każde kółko umoczyć z jednej strony w mleku i przyłożyć do cukru, odkładać na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia
- Piekarnik rozgrzać do 180°C, wstawić blaszkę i piec ok 15 minut, aż do zarumienienia się ciastek (uważać pieką się szybko)
- Wyjąć blaszkę z pieca i od razu przełożyć kółeczka na talerz, przestudzić i podawać:)
Wskazówki:
Ciasteczka są jak mgiełka, bardzo kruche i lekkie. Zjadają się same:)Uwaga: Jeśli pieczemy ciasteczka bezpośrednio na natłuszczonej blaszce, należy je od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na talerz, inaczej przykleją się do blaszki
7 komentarzy to "Kruche ciasteczka z cukrem"
mojetworyprzetwory 12 kwietnia 2012 (08:20)
Takie ciasteczka są najlepsze, pamiętam jak Mama robiła takie maślane kółka i posypywała cukrem kryształem, potem chowała w metalowe puszki… dziękuję za wspomnienia!;)
Patyska 12 kwietnia 2012 (14:42)
Uwielbiam ciastka posypane cukrem! A widziałaś moje słonecznikowe? Idę do kuchni żeniować moje z Twoimi, zobaczymy co wyjdzie 😉
Mama Alergika 12 kwietnia 2012 (20:42)
Mojetworyprzetwory; Ja też mam takie wspomnienia:)
Patysko;Już zaglądam na Twoje słonecznikowe:)
CoffeeLover 7 października 2012 (17:09)
Są już na stole i pychoty. Zamiast smalcu dałam olej a zamiast mleka orkiszowego mleko migdałowe. Zostały zaakceptowane z uśmiechem przez moją bardzo zdecydowaną w swoich gustach córkę i Męża.
Mama Alergika 7 października 2012 (18:34)
CoffeeLover; Fajnie wiedzieć, że na oleju też wychodzą! Cieszę się, że smakują a przepis się przydał!
Aleksandra Marczuk 1 kwietnia 2015 (17:24)
Jaką mąkę mogę dać zamiast pszennej ?
Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2015 (17:40)
Robiłam je tylko jeszcze na orkiszowej. Do wersji bezglutenowej tych ciasteczek jeszcze się nie zabrałam.