Jak już wspominałam wczoraj, grudzień to w naszym domu czas imprez i spotkań rodzinnych. Kiedy dla nas przygotowałam szarlotkę i brownie, dla synka zrobiłam kruche ciasto z galaretką i owocami.
W założeniu miałam jeszcze przełożyć je masą budyniową, ale niestety zapomniałam, że budyń na mleku ryżowym gęsty jest tylko kilka minut, potem przybiera postać lejącą i kiedy ostygł do zrobienia masy się już nie nadawał. Spróbuję następnym razem przygotować taką masę na bazie z mleka owsianego lub orkiszowego.
Tymczasem zapraszam i życzę Smacznego
Kruche ciasto z owocami i galaretką
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 6-8
Składniki:
- 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- 150 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
- 1-2 łyżek wody (w miarę potrzeby)
- 3 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie z zalewy
- galaretka owocowa
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę (ale można też do miski)
- Dodać schłodzoną margarynę, posiekaną w kostkę, wymieszać ciasto aby powstało miękkie, nie kleiste, dodawać po łyżce schłodzonej wody w razie konieczności
- Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, schłodzić ok. pół godziny aż stwardnieje (można zamrażać)
- Przygotować formę (20-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
- Schłodzone ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do formy
- Wykleić ciastem formę i jej brzegi do wysokości ok. 2 cm, podziurkować miejscami widelcem, znów chwilę schłodzić w lodówce
- Przygotować galaretkę (ja wykorzystałam gotową z torebki, bez sztucznych barwników i konserwantów), zmniejszając ilość zalecanej wody o ok. 125 ml (pół kubka)
- Brzoskwinie z zalewy odsączyć, pokroić w plasterki, truskawki odsączyć (mogą być inne owoce lub same brzoskwinie)
- Rozgrzać piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
- Na schłodzone w formie ciasto położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć ceramiczne kulki celem obciążenia lub zwykłą suchą fasolę,
- Piec ok. 15 min, następnie ściągnąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut, aż ciasto się przyrumieni
- Wyjąć z piekarnika ostudzić, rozłożyć owoce, zalać już tężejącą galaretką i schodzić aż galaretka stężeje do końca
- Podawać na deser lub na urodziny, można dodać sorbet owocowy:)
Wskazówki:
Ciasto kruche powinno być wyrabiane ze schłodzonych składników i najlepiej na zimnym blacie.
W okresie letnim najlepiej dodać sezonowe owoce, świeże truskawki prezentowałyby się jeszcze lepiej.
Wersja tego ciasta bez dodatku cukru pudru może stanowić bazę pod tarty na wytrawnie.
3 komentarze to "Kruche ciasto z owocami i galaretką"
Sue 7 grudnia 2011 (18:00)
Bardzo lubię ciasta z galaretką, co jest pocieszające, gdyż brakuje mi mazi w kolanie i galaretka jest na to jedynym lekarstwem 😀
OSa 31 stycznia 2012 (20:18)
Na mleku owsianym na szczęście wychodzi. Też eksperymentowałam bez powodzenia z ryżowym.
Mama Alergika 31 stycznia 2012 (20:21)
Spróbuj też orkiszowego mleka,jeszcze lepsze, bogatsze w składniki. Ryżowe mleko do wypieków się nie sprawdza niestety, chyba, że mieszam je z innymi np. migdałowym.