Kruche ciasto z owocami i galaretką

Jak już wspominałam wczoraj, grudzień to w naszym domu czas imprez i spotkań rodzinnych. Kiedy dla nas przygotowałam szarlotkę i brownie, dla synka zrobiłam kruche ciasto z galaretką i owocami. 
W założeniu miałam jeszcze przełożyć je masą budyniową, ale niestety zapomniałam, że budyń na mleku ryżowym gęsty jest tylko kilka minut, potem przybiera postać lejącą i kiedy ostygł do zrobienia masy się już nie nadawał. Spróbuję następnym razem przygotować taką masę na bazie z mleka owsianego lub orkiszowego. 
Tymczasem zapraszam i życzę Smacznego

Kruche ciasto z owocami i galaretką

(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 6-8
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
  • 150 g wegańskiej margaryny, schłodzonej
  • 1-2 łyżek wody (w miarę potrzeby)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z zalewy
  • galaretka owocowa 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę (ale można też do miski)
  2. Dodać schłodzoną margarynę, posiekaną w kostkę, wymieszać ciasto aby powstało miękkie, nie kleiste, dodawać po łyżce schłodzonej wody w razie konieczności
  3. Ciasto zagnieść rękami aż będzie gładkie, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, schłodzić ok. pół godziny aż stwardnieje (można zamrażać)
  4. Przygotować formę (20-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i przełożyć do formy
  6. Wykleić ciastem formę i jej brzegi do wysokości ok. 2 cm, podziurkować miejscami widelcem, znów chwilę schłodzić w lodówce
  7. Przygotować galaretkę (ja wykorzystałam gotową z torebki, bez sztucznych barwników i konserwantów), zmniejszając ilość zalecanej wody o ok. 125 ml (pół kubka)
  8. Brzoskwinie z zalewy odsączyć, pokroić w plasterki, truskawki odsączyć (mogą być inne owoce lub same brzoskwinie)
  9. Rozgrzać piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
  10. Na schłodzone w formie ciasto położyć papier do pieczenia, na nim rozłożyć ceramiczne kulki celem obciążenia lub zwykłą suchą fasolę,
  11. Piec ok. 15 min, następnie ściągnąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut, aż ciasto się przyrumieni
  12. Wyjąć z piekarnika ostudzić, rozłożyć owoce, zalać już tężejącą galaretką i schodzić aż galaretka stężeje do końca
  13. Podawać na deser lub na urodziny, można dodać sorbet owocowy:)
Wskazówki:
Ciasto kruche powinno być wyrabiane ze schłodzonych składników i najlepiej na zimnym blacie.
W okresie letnim najlepiej dodać sezonowe owoce, świeże truskawki prezentowałyby się jeszcze lepiej.
Wersja tego ciasta bez dodatku cukru pudru może stanowić bazę pod tarty na wytrawnie.
kruche ciasto z owocami i galaretką
kruche ciasto z owocami i galaretką
 

3 komentarze to "Kruche ciasto z owocami i galaretką"

  • comment-avatar
    Sue 7 grudnia 2011 (18:00)

    Bardzo lubię ciasta z galaretką, co jest pocieszające, gdyż brakuje mi mazi w kolanie i galaretka jest na to jedynym lekarstwem 😀

  • comment-avatar
    OSa 31 stycznia 2012 (20:18)

    Na mleku owsianym na szczęście wychodzi. Też eksperymentowałam bez powodzenia z ryżowym.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 31 stycznia 2012 (20:21)

    Spróbuj też orkiszowego mleka,jeszcze lepsze, bogatsze w składniki. Ryżowe mleko do wypieków się nie sprawdza niestety, chyba, że mieszam je z innymi np. migdałowym.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.