Mazurek z masą makową wyszedł pyszny, oczywiście zrobię go w tym tygodniu jeszcze raz i zawiozę do mamy na Święta. W przepisie wykorzystałam znaną już Wam masę makową, lekko zmieniłam proporcje.
Przypominam, że na blogu znajdziesz więcej przepisów na Wielkanocny Czas.
W Sklepie MAG umieściłam także książkę “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“. Znajduje się w niej cały rozdział poświęcony Wielkanocy i innym świętom.
Kruche ciasto z makiem to także propozycja na Boże Narodzenie. Nie sugerujcie się nazwą “mazurek”:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Mazurek z masą makową
(wegańskie)
Czas przygotowania ciasta: 15 minut + schłodzenie
Czas przygotowania masy: 40 minut
Pieczenie : 40 minut
Składniki na kruche ciasto cytrynowe: (1 porcja) x 2
- 240 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 120 g zimnego masła klarowanego lub margaryny wegańskiej
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny (jak niedozwolona, użyć wodę lub sok z jabłek)
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżka śmietany z migdałów (można użyć inną dozwoloną śmietanę roślinną)
- forma do tarty: u mnie o średnicy 26 cm
- 2-3 łyżki domowej galaretki lub gładkiego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa)
Składniki na masę makową:
- 250 g suchego maku niebieskiego
- 350 ml mleka orkiszowo-migdałowego (może być inne roślinne)
- 1 łyżka ekstraktu z migdałów
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego lub wegańskiej margaryny
- 100 g rodzynek sułtanek niesiarkowanych
- 100g migdałów zblanszowanych
- 100 ml syropu z Agawy
- 100ml gęstego syropu orkiszowego (może być ryżowy)
Przygotowanie masy makowej:
- Mleko zagotowujemy
- Mak płuczemy, odcedzamy i dodajemy do wrzącego mleka, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut
- Ugotowany mak odcedzamy na bardzo drobnym sicie, przekładamy do miski, studzimy a następnie przekręcamy przez maszynkę dwu-trzykrotnie
- Migdały bez skórki drobno siekamy
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy
- Do maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, 2 łyżki stopionego masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy
- Dosładzamy pozostałą ilością gęstego syropu, mieszamy dokładnie całość
- Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły
Przygotowanie mazurka:
- Przygotowujemy masę makową: (patrz powyżej)
- Najpierw przygotowujemy kruche ciasto, dwie porcje (u mnie robione oddzielnie): Do mąki wymieszanej z solą dodajemy zimny tłuszcz, syrop klonowy i siekamy na kaszkę (najlepiej przy użyciu specjalnej siekaczki). Wlewamy zimną wodę, sok z cytryny, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
- Jedną część ciasta rozwałkowujemy (u mnie w okrąg) większy niż średnica formy (tak aby ciasto zachodziło na brzeg formy), rozkładamy go na dnie formy do tarty, wcześniej oprószonej mąką, dobrze uklepujemy brzeg tarty, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika
- Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Wyciągamy ciasto w formie z lodówki, jego powierzchnię smarujemy cienką warstwą domowej galaretki lub dżemu
- Na warstwę galaretki wykładamy warstwę przygotowanej wcześniej masy makowej
- Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki, lekko ją ocieplamy w dłoniach (aby dała się rozwałkować), rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, wycinamy z niej kwiatki lub inne wzory (bazie na moim cieście to cienkie paski kruchego ciasta z przyklejonymi migdałami), którymi przykrywamy masę makową (u mnie zostało jeszcze trochę ciasta, można z niego zrobi kruche ciasteczka)
- Na ciasto nakładamy odpowiedni kawałek folii aluminiowej, tak aby przykrył wierzch (nie zamykamy ciasta szczelnie!), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy pod przykryciem około 20 minut
- Następnie ściągamy folię i pieczemy kolejne 20 minut już bez przykrycia, aż wierzchnia warstwa ciasta się zrumieni
- Na koniec gotowe ciasto studzimy w formie, możemy podawać na ciepło, najlepsze po ostudzeniu i na drugi dzień
Wskazówki:
Dla osób bez uczulenia na miód można użyć do masy makowej klarownego miodu zamiast syropów roślinnych.
Do masy można dodać różne, dozwolone bakalie.
Można użyć zwykłe masło lub wegańską margarynę zamiast masła klarowanego.
17 komentarzy to "Mazurek z masą makową"
przecinkowa 25 marca 2013 (09:31)
ten mazurek idealnie wpasuje się w najbliższą Wielkanoc, która dla mnie bardziej pasuje na Boże Narodzenie ze względu na pogodę 😉 Mazurek – elementem Wielkanocnym, makowe nadzienie jak Bożonarodzeniowa makówka ;D
Arnika 25 marca 2013 (09:46)
Prześlicznie udekorowany, brakuje mi słów…
Mama Alergika 25 marca 2013 (10:00)
Przecinkowa; Dobre spostrzeżenie:) Trochę zimy wiosną na stole:) Ja wciąż wierzę, że zaraz nadejdzie wiosna!
Mama Alergika 25 marca 2013 (10:00)
Arnika; Dziękuję! Trochę zabawy ale jak widać warto:)
mojetworyprzetwory 25 marca 2013 (10:37)
Jaki piękny i te kwiatuszki!!!! Mazurki prawie wcale nie występują u mnie w domu, o makowym nawet nie słyszałam! Pyszności Kasiu!
Mama Alergika 25 marca 2013 (10:55)
MojeTworyPrzetwory; U nas bez Mazurka nie ma świąt:) Jest też drożdżowa strucla z makiem!
montka 25 marca 2013 (10:58)
Przepiękny !
montka 25 marca 2013 (10:59)
Przepiękny !
Natalia Kurowska 25 marca 2013 (11:47)
Przepięknie wygląda ♥
ola in the kitchen 25 marca 2013 (12:34)
Ale ładny!
Mama Alergika 25 marca 2013 (13:16)
Montka; Natalia Kurowska; Dziękuję!Cieszę się, że się spodobał. Zapewniam, że również dobrze smakuje:)
Mama Alergika 25 marca 2013 (13:16)
ola in the kitchen; :)Wiosenny tej zimy:)
veronika 25 marca 2013 (13:18)
Dziękuje za dodanie przepisu i przypominam o banerku akcji.
Gary Michy 25 marca 2013 (19:11)
Mmm pyszności 🙂 A mazurek jest po prostu przepiękny:) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂
Mama Alergika 25 marca 2013 (20:57)
Gary Michy; Dziękuję:) Cała przyjemność po mojej stronie!
Anonymous 3 kwietnia 2013 (17:16)
Wspanialy przepis, zachwyciłam wszystkich:) dziekuje Monika
I am Emilia 18 marca 2015 (12:42)
świetnie
http://iamemilias.tumblr.com/