Wielkanocna babka drożdżowa babci Broni

Święta, Święta… i zostało mi jeszcze kilka przepisów na słodkości, które urozmaiciły stół wielkanocny mojego Alergika. Babeczki do koszyczka oraz babkę drożdżową taką na świąteczny stół, upiekła Babcia Bronia. Jej babka na drugi dzień zastąpiła nam chleb na śniadanie. Nadaje się nie tylko dla Alergika i nie tylko na Święta:).

Może przybrać postać babki jak na zdjęciach, ale można to ciasto wykorzystać na upieczenie takiego drożdżowego lekko słodkiego chlebka, także w zwykły dzień.
 
Polecam i życzę Smacznego

Wielkanocna babka drożdżowa 

(wegańska)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 2 h wyrastanie ciasta
CZAS PIECZENIA: ok. 30-40 minut
ILOŚĆ: 1 babka o 20 cm średnicy oraz 4 małe babeczki do koszyczka
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej bio typ 550 lub orkiszowej jasnej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 375 ml mleka orkiszowego, ciepłego
  • 3 łyżki oleju (rzepakowy)
  • 100-120 g cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki cukru na rozczyn
  • forma do babki o średnicy 20 cm oraz 4 szt. 5-7 cm foremki na babeczki
Przygotowanie:
  1. Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 125 ml ciepłego mleka, 3-4 łyżki mąki, dokładnie wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany
  2. Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 minut
  3. Do większej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier puder i wymieszać
  4. Dolać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka oraz olej
  5. Całość dokładnie wyrabiać (u nas ręcznie) około 10 minut. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki
  6. Formę do babki wysmarować tłuszczem (u nas olejem), obsypać mąką lub bułką tartą
  7. Wyrobione ciasto przełożyć równomiernie do formy, (powinno zająć 1/2 jego objętości) przykryć ściereczką, odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny.  Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy
  8. Nagrzać piekarnik do 180°C, umieścić formę w środkowej części piekarnika i piec ok. 30-40 minut, aż babka będzie ładnie brązowa. Należy sprawdzić czy się upiekła w środku przy pomocy patyczka
 
 
 

6 komentarzy to "Wielkanocna babka drożdżowa babci Broni"

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 10 kwietnia 2012 (13:12)

    Mmm, wygląda pysznie! A ja, jak na złość od dzisiaj dietuję 😉

  • comment-avatar
    Dusia 10 kwietnia 2012 (13:33)

    piękna

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 kwietnia 2012 (19:05)

    Muffinkowa Mama; Od dziś to chyba wszyscy na dietach:) O ja też muszę:)
    Dusiu; Dziękuję, u mamy ciasta smakują inaczej, lepiej:)

  • comment-avatar
    Patyska 10 kwietnia 2012 (19:15)

    To się nazywa zgrabna babka 😉
    Muszę taką zrobić!

  • comment-avatar
    Monika 21 marca 2013 (21:40)

    Czy w tym przepisie a także w innych, np. na bułeczki z rodzynkami można użyć mleka owsianego albo ryżowego?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 21 marca 2013 (21:43)

    Monika; Można spróbować, orkiszowe jest najwartościowsze, na ryżowym trochę jest bardziej suche ciasto. Ale ja bym się nie bała podmienić:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.