Babka Czekoladowa bez czekolady to lekko zmieniony mój Tort Karobowy 🙂
Zapewniałam Was, że z tego ciasta można wiele wyczarować.
Były już także MAGffinki Karobowe z Żurawiną i Babka Czekoladowa z Kakao.
Dodanie Karobśliwki nadało temu wypiekowi ciekawy smak. My zjedliśmy ją z dokładką tego dżemu także na talerzu.
Nie ma co dłużej zwlekać, pieczemy!
Życzę Smacznego
Babka czekoladowa bez czekolady
(wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Składniki mokre:
- 180 ml mleka orkiszowego
- 70 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki karobśliwki
Składniki suche:
- 220 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
- 3 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżeczka kamienia winnego i 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia bez fosforanów
Przygotowanie ciasta:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)
- Odmierzamy 180 ml mleka i dolewamy do niego tyle melasy karobowej aż poziom mleka osiągnie miarkę 250 ml
- Przelewamy mleko z melasą do naczynia, mieszamy krótko przy użyciu miksera (małe obroty), powstanie mleko karmelowe, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i karobśliwkę, całość ponownie mieszamy (krótko i wolno)
- Mąkę przesiewamy, dodajemy kamień winny i sodę (lub proszek do pieczenia), wsypujemy karob (najlepiej przez sitko, aby uniknąć grudek), mieszamy całość
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy mikserem na małych obrotach, do momentu połączenia się składników
- Foremkę keksówkę (u mnie o wymiarach zewnętrznych 26 cm x 12 cm) smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia
- Gotowe ciasto przelewamy do foremki
- Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut (przed wyciągnięciem ciasta koniecznie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
- Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy
- Na wierzchu ciasta, w miejscu pęknięcia układamy karobśliwkę tworząc pasek wzdłuż babki
20 komentarzy to "Babka czekoladowa bez czekolady (wegańska, bez kakao, z karobśliwką)"
Justyna Bąk 7 listopada 2013 (09:59)
wygląda rewelacyjnie:)
Mama Alergika 7 listopada 2013 (10:08)
Justyna Bąk; Dziękuję. Mój syn ją pochłonął:)
natalija 8 listopada 2013 (08:01)
Ojej, z całej listy składników znam tylko ekstrakt waniliowy i olej rzepakowy (akurat ten drugi gości u mnie w kuchni codziennie, ze względu na jego doskonały wpływ na zdrowie i obniżanie cholesterolu). Reszta to dla mnie coś zupełnie nowego 😉
Mama Alergika 8 listopada 2013 (08:06)
natalija; Goszczę więc Ciebie po raz pierwszy:) Osoby na diecie bez jajek, mleka czy kakao muszą szukać zamienników, zdrowszych od zwykle stosowanych produktów. Polecam zamiast krowiego mleka używać roślinne, karob zastępuje kakao i jest bogaty w cenne składniki w tym wapń, a mąka orkiszowa to prazboże, nie zmodyfikowana odmiana pszenicy. Zachęcam do przetestowania, dla zdrowia:)
Herbaciana córa 1 grudnia 2013 (10:30)
Czy melasa karobowa to osobny produkt? Mam melasę, mam karob, a takie ciasto wygląda jak moja ukochana, tradycyjna, babcina sodówka-dżemówka… Czy rozpuszczając karob w melasie uzyskam to o co chodzi? Ew. w jakich proporcjach?
Mama Alergika 1 grudnia 2013 (12:46)
Herbaciana córa; Tak melasa karobowa to osobny produkt do zdobycia w Piotrze i Pawle na dziale ze zdrową żywnością. Masz jednak inną melasę w domu więc jej użyj zamiast cukru. Dodaj karob w proszku i będzie dobrze. Możesz też bez melasy, wtedy dodajesz cukier ok. 100 g a mleko zwiększasz do 250 ml, reszta bez zmian. Karob traktuj jak kakao, nada kolor czekoladowy i jest zamiennikiem kakao,
Anonymous 18 grudnia 2013 (18:59)
A jak zrobić tą karobsliwke? 🙂 dodajemy do sliwek melase?? Jesli tak to w jakich proporchach? Gosia
Anonymous 18 grudnia 2013 (19:06)
Aaaaa juz znalazlam przepis :-):-) Gosia
Natalia Zawisza 26 listopada 2014 (21:04)
Można ominąć karob śliwkę?aką mąką mogę zamienić orkiszową
Katarzyna Jankowska 26 listopada 2014 (23:07)
Można nie ominąć a zamienić na inny gęsty dżem, powidła. Czy chcesz zamienić na bezglutenową? Bo jeśli tak to już cały przepis trzeba przerabiać.
Gosia Mazur 26 marca 2015 (11:02)
właśnie ja bym chciała przepis z mąką bezglutenową i może być z karob śliwką
Katarzyna Jankowska 26 marca 2015 (22:09)
Postaram się taką zrobić bez glutenu, a tymczasem proszę pokombinować inspirując się bezglutenową babką piaskową:)
Aneta Kaniuk 19 lutego 2016 (18:37)
witam a tą melasę można czymś zastąpić?
Katarzyna Jankowska 25 lutego 2016 (12:14)
Można użyć syrop roślinny, z Agawy, ryżowy, ale smak z pewnością nieco się zmieni. Rzadsze syropy mogą także zmienić nieco konsystencję, ale warto spróbować.
RenataW 12 września 2017 (19:13)
Czy można użyć mleka owsianego?
Katarzyna Jankowska 13 września 2017 (12:02)
Można spróbować, mam nadzieję, że owies nie nada za dużo wilgotności. Ja bym się skusiła:)
RenataW 15 września 2017 (13:26)
Użyłam me lasy trzcinowej o nie miałam karobowej i jak dla mnie jest lekko gorzkie. Czy to może być wina tej melasy?
Katarzyna Jankowska 16 września 2017 (12:25)
Tak, z pewnością, one z nazwy brzmią tak samo ale to zupełnie inne produkty. Melasa trzcinowa z pewnością się skarmelizowała i przypaliła stąd ten smak. A ciasto samo w sobie urosło? wyszło?
RenataW 18 września 2017 (19:19)
Ciasto wyszło, urosło i zotało szybko zjedzone z karobśliwką:)
RenataW 18 września 2017 (19:29)
załączam zdjęcie:) https://uploads.disquscdn.com/images/138f4c8b3eeba9aab50ccb35de47f3f95c6ee9b1531956235c0e35120672b804.jpg