Babka czekoladowa bez czekolady (wegańska, bez kakao, z karobśliwką)

Babka Czekoladowa bez czekolady to lekko zmieniony mój Tort Karobowy 🙂
Zapewniałam Was, że z tego ciasta można wiele wyczarować.
Dodanie Karobśliwki nadało temu wypiekowi ciekawy smak. My zjedliśmy ją z dokładką tego dżemu także na talerzu.
Nie ma co dłużej zwlekać, pieczemy!
Życzę Smacznego

Babka czekoladowa bez czekolady

(wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40-45 minut

Składniki mokre:

  • 180 ml mleka orkiszowego
  • 70 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki karobśliwki

Składniki suche:

  • 220 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka kamienia winnego i 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia bez fosforanów

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)
  2. Odmierzamy 180 ml mleka i dolewamy do niego tyle melasy karobowej aż poziom mleka osiągnie miarkę 250 ml
  3. Przelewamy mleko z melasą do naczynia, mieszamy krótko przy użyciu miksera (małe obroty), powstanie mleko karmelowe, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i karobśliwkę, całość ponownie mieszamy (krótko i wolno)
  4. Mąkę przesiewamy, dodajemy kamień winny i sodę (lub proszek do pieczenia), wsypujemy karob (najlepiej przez sitko, aby uniknąć grudek), mieszamy całość
  5. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy mikserem na małych obrotach, do momentu połączenia się składników
  6. Foremkę keksówkę (u mnie o wymiarach zewnętrznych 26 cm x 12 cm) smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia
  7. Gotowe ciasto przelewamy do foremki
  8. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut (przed wyciągnięciem ciasta koniecznie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
  9. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy
  10. Na wierzchu ciasta, w miejscu pęknięcia układamy karobśliwkę tworząc pasek wzdłuż babki
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

20 komentarzy to "Babka czekoladowa bez czekolady (wegańska, bez kakao, z karobśliwką)"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 7 listopada 2013 (09:59)

    wygląda rewelacyjnie:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 listopada 2013 (10:08)

    Justyna Bąk; Dziękuję. Mój syn ją pochłonął:)

  • comment-avatar
    natalija 8 listopada 2013 (08:01)

    Ojej, z całej listy składników znam tylko ekstrakt waniliowy i olej rzepakowy (akurat ten drugi gości u mnie w kuchni codziennie, ze względu na jego doskonały wpływ na zdrowie i obniżanie cholesterolu). Reszta to dla mnie coś zupełnie nowego 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 listopada 2013 (08:06)

    natalija; Goszczę więc Ciebie po raz pierwszy:) Osoby na diecie bez jajek, mleka czy kakao muszą szukać zamienników, zdrowszych od zwykle stosowanych produktów. Polecam zamiast krowiego mleka używać roślinne, karob zastępuje kakao i jest bogaty w cenne składniki w tym wapń, a mąka orkiszowa to prazboże, nie zmodyfikowana odmiana pszenicy. Zachęcam do przetestowania, dla zdrowia:)

  • comment-avatar
    Herbaciana córa 1 grudnia 2013 (10:30)

    Czy melasa karobowa to osobny produkt? Mam melasę, mam karob, a takie ciasto wygląda jak moja ukochana, tradycyjna, babcina sodówka-dżemówka… Czy rozpuszczając karob w melasie uzyskam to o co chodzi? Ew. w jakich proporcjach?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 grudnia 2013 (12:46)

    Herbaciana córa; Tak melasa karobowa to osobny produkt do zdobycia w Piotrze i Pawle na dziale ze zdrową żywnością. Masz jednak inną melasę w domu więc jej użyj zamiast cukru. Dodaj karob w proszku i będzie dobrze. Możesz też bez melasy, wtedy dodajesz cukier ok. 100 g a mleko zwiększasz do 250 ml, reszta bez zmian. Karob traktuj jak kakao, nada kolor czekoladowy i jest zamiennikiem kakao,

  • comment-avatar
    Anonymous 18 grudnia 2013 (18:59)

    A jak zrobić tą karobsliwke? 🙂 dodajemy do sliwek melase?? Jesli tak to w jakich proporchach? Gosia

  • comment-avatar
    Anonymous 18 grudnia 2013 (19:06)

    Aaaaa juz znalazlam przepis :-):-) Gosia

  • comment-avatar
    Natalia Zawisza 26 listopada 2014 (21:04)

    Można ominąć karob śliwkę?aką mąką mogę zamienić orkiszową

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 listopada 2014 (23:07)

      Można nie ominąć a zamienić na inny gęsty dżem, powidła. Czy chcesz zamienić na bezglutenową? Bo jeśli tak to już cały przepis trzeba przerabiać.

      • comment-avatar
        Gosia Mazur 26 marca 2015 (11:02)

        właśnie ja bym chciała przepis z mąką bezglutenową i może być z karob śliwką

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 26 marca 2015 (22:09)

          Postaram się taką zrobić bez glutenu, a tymczasem proszę pokombinować inspirując się bezglutenową babką piaskową:)

  • comment-avatar
    Aneta Kaniuk 19 lutego 2016 (18:37)

    witam a tą melasę można czymś zastąpić?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 lutego 2016 (12:14)

      Można użyć syrop roślinny, z Agawy, ryżowy, ale smak z pewnością nieco się zmieni. Rzadsze syropy mogą także zmienić nieco konsystencję, ale warto spróbować.

  • comment-avatar
    RenataW 12 września 2017 (19:13)

    Czy można użyć mleka owsianego?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 września 2017 (12:02)

      Można spróbować, mam nadzieję, że owies nie nada za dużo wilgotności. Ja bym się skusiła:)

      • comment-avatar
        RenataW 15 września 2017 (13:26)

        Użyłam me lasy trzcinowej o nie miałam karobowej i jak dla mnie jest lekko gorzkie. Czy to może być wina tej melasy?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.