MAGffinki karobowe ze świeżą żurawiną (wegańskie)

Z ciasta na Tort Karobowy z Gruszkami można wyczarować różne słodkości bez cukru.
MAGffinki z żurawiną są tego przykładem. 
Zamiast żurawiny możecie dodać pokrojoną w kostkę gruszkę albo jabłko. Żurawina cudownie sprawia, że babeczki stają się ciekawsze w smaku, są lekko kwaśne. Przyzwyczajajmy dzieci do mniej słodkich pyszności z czasem ich główki zarejestrują, że mało słodkie znaczy smaczne:)  
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

 

MAGffinki karobowe

(wegańskie, bez cukru)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 20 minut
ILOŚĆ: 10-12 szt  (5 cm)
Składniki mokre:

  • 180 ml mleka orkiszowego 
  • 70 ml melasy karobowej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki gęstego dżemu wiśniowego 

Składniki suche:

  • 220 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g świeżej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Odmierzamy 180 ml mleka i dolewamy do niego tyle melasy karobowej aż poziom mleka osiągnie miarkę 250 ml
  3. Przelewamy mleko z melasą do naczynia, mieszamy krótko przy użyciu miksera (małe obroty), powstanie mleko karmelowe, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i dżem, całość ponownie mieszamy (krótko i wolno)
  4. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wsypujemy karob (najlepiej przez sitko aby uniknąć grudek), mieszamy całość
  5. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy mikserem na małych obrotach, do momentu połączenia się składników
  6. Dodajemy żurawinę i mieszamy łyżką, tak aby rozłożyła się równomiernie w całym cieście
  7. Foremkę do muffinek wypełniamy papilotkami (można użyć silikonowych foremek), nakładamy ciasto wypełniając papilotki do 3/4 ich wysokości
  8. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut (przed wyciągnięciem babeczek sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
  9. Gotowe muffinki odstawiamy do przestudzenia na ok. 5 minut, wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy 
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

10 komentarzy to "MAGffinki karobowe ze świeżą żurawiną (wegańskie)"

  • comment-avatar
    Anonymous 18 października 2013 (13:20)

    Przepyszne!!! Smakuje jak ciasto piaskowe czekoladowe, jest wilgotne i słodkie.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 października 2013 (19:20)

    Anonimowy: Dziękuję za komentarz, miło by mi było poznać imię pani/pana:)

  • comment-avatar
    Anonymous 24 listopada 2013 (23:10)

    Czy zamiast mleka orkiszowego może być sojowe ? (mam wątpliwości czy nie jest za "ciężkie")

    • comment-avatar
      Sportymum 26 kwietnia 2020 (19:52)

      Przepyszne. Musiałam schować żeby główny zainteresowany nie zjadł wszystkich w jeden dzień

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 listopada 2013 (13:13)

    Anonimowy; Nie bałabym się podmienić na sojowe:)

  • comment-avatar
    Aga 26 marca 2015 (09:09)

    Czy zamiast melasy karobowej można użyć syropu z agawy??? i zamiast żurawiny świeżej użyć suszonej???

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 marca 2015 (22:03)

      Melasa karobowa sprawia że ciasto ma inną konsystencję niż po zwykłym syropie roślinnym ale ja bym się nie bała tak zastąpić. Będą mniej czekoladowe. Oczywiście suszoną żurawinę można dodać bez problemu zamiast świeżej.

  • comment-avatar
    Ania 9 sierpnia 2017 (11:14)

    Czy można pominąć karob w proszku? Czy można zastąpić mleko orkiszowe np kokosowym?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 sierpnia 2017 (20:41)

      Karob można zastąpić ciemnym kakao 2 łyżki o ile nie alergizuje. Mleko orkiszowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym:)

  • comment-avatar
    Anna 17 listopada 2020 (21:53)

    Witam, czym można zastąpić melase? Dziękuję

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.