Tort Karobowy z Gruszkami (bez cukru, wegański)

Kilka już razy podchodziłam do ciasta czekoladowego dla Mojego Alergika. Za każdym razem wychodziło za mokre jak na mój gust, chociaż domownicy zjadali wszystko. 
Kto śledzi moje kulinarne poczynania na Facebooku miał okazję te ciasta oglądać, nie wyglądały źle.
Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto niby-czekoladowe. Ciasto nie zawiera cukru. Cukier znajduje się natomiast w karmelu i gruszkach! 
Robiłam to ciasto już w kilku wersjach, za każdym razem coś jeszcze zmieniając. Jak dla mnie i mojej rodziny, jest wyśmienite w każdym wydaniu:)
Prezentowane dziś ciasto może stanowić bazę dla czekoladowego tortu. Wystarczy go przeciąć w połowie i wypełnić ulubionym kremem. Nie omieszkam niebawem zrobić taki tort. 
Wersja z gruszkami w syropie, z dodatkiem karmelu, powstała specjalnie dla mojego syna na Dzień Chłopaka. Był bardzo zaskoczony, nawet nie wiedział, że jest taki dzień. Jeszcze chwila i kto inny będzie robił mu niespodzianki na Dzień Chłopca:)
Oczywiście uciekając przed cukrem możecie polać gruszki gęstym syropem lub słodem roślinnym (orkiszowym, daktylowym).
Wiem, że czekacie na ten przepis więc mam nadzieję, że podzielicie się swoimi komentarzami na jego temat. Możecie już także komentować z pozycji Facebooka. Chyba już bardziej tego nie da się ułatwić:) 
Dlaczego zależy mi na Waszych komentarzach? To proste; korzystacie z przepisów, jesteście zazwyczaj bardzo zadowoleni, macie swoje uwagi, pytania, swoje kombinacje, dzielcie się więc nimi z tymi, którzy jeszcze z przepisu nie skorzystali. Każda wiadomość, że wykorzystujecie na co dzień to co ja wyczaruję jest dla mnie budująca i mobilizuje do kolejnego działania! 
Zapraszam i życzę Smacznego

Tort karobowy z gruszkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 15 minut gruszki
CZAS PIECZENIA: 40-45 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki na ciasto:
Składniki mokre:

  • 180 ml mleka orkiszowego 
  • 70 ml melasy karobowej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki domowego gęstego dżemu wiśniowego 

Składniki suche:

  • 220 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na wierzch ciasta:

  • 4 gruszki (u mnie Konferencje)
  • ok. 400 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (można pominąć jak gruszki są bardzo słodkie)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub zawartość laski wanilii
  • 1 laska cynamonu (jeśli dozwolony, można pominąć)
  • karmel (przepis w kolejnym wpisie) lub gęsty syrop roślinny

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  2. Odmierzamy 180 ml mleka i dolewamy do niego tyle melasy karobowej aż poziom mleka osiągnie miarkę 250 ml
  3. Przelewamy mleko z melasą do naczynia, mieszamy krótko przy użyciu miksera (małe obroty), powstanie mleko karmelowe, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i dżem, całość ponownie mieszamy (krótko i wolno)
  4. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wsypujemy karob (najlepiej przez sitko aby uniknąć grudek), mieszamy całość
  5. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy mikserem na małych obrotach, do momentu połączenia się składników
  6. Foremkę (u mnie okrągła o średnicy 20 cm) smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia
  7. Gotowe ciasto przelewamy do foremki (ciasto jest gęste, konsystencja musu)
  8. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut (przed wyciągnięciem ciasta koniecznie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
  9. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy 
  10. Ścinamy wierzch przestudzonego ciasta (tak, aby jego powierzchnia była równa)
  11. Na wierzchu ciasta układamy gruszki wcześniej ugotowane w syropie, polewamy gruszki karmelem lub syropem roślinnym (najlepiej zaraz przed podaniem)

Przygotowanie gruszek w syropie:

  1. Do rondla wlewamy wodę, sok z cytryny, cukier, cynamon i wanilię, doprowadzamy do wrzenia
  2. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki, przekładamy do rondla z syropem (jeśli obieracie gruszki wcześniej trzeba pamiętać, aby zamoczyć je w wodzie z sokiem z cytryny wtedy nie ściemnieją)
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki, aż będą miękkie 5-10 minut (nakłuwając czubkiem noża można sprawdzić czy są gotowe. Długość gotowania gruszek zależy od stopnia ich dojrzałości)
  4. Miękkie gruszki delikatnie wyciągamy z syropu i studzimy

Wskazówki:
Wersję tego ciasta z kakao i dodatkiem cukru pokażę niebawem!
Przepisy na karmel podam w kolejnym wpisie!

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

 Ciasto przed upieczeniem

20 komentarzy to "Tort Karobowy z Gruszkami (bez cukru, wegański)"

  • comment-avatar
    Anonymous 10 października 2013 (15:20)

    Wygląda cudownie! Ciekawe czy smakuje jeszcze lepiej 😉 Magda

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 października 2013 (19:22)

    Magdo; dziękuję:) a jak smakuje? nic tylko musisz zrobić i spróbować!

  • comment-avatar
    Klopsiula 14 grudnia 2013 (21:42)

    Rewelacja! Lekko zmodyfikowałam przepis, gruszki poszły do ciasta i powstały muffinki 🙂 To moje pierwsze tak pulchne ciasto bez jajek 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 grudnia 2013 (17:33)

    Klopsiula; Też już robiłam w ten sposób, można wiele kombinacji z niego zrobić. Bardzo się cieszę:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 grudnia 2013 (17:33)

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • comment-avatar
    Magdalena Matuszewska 22 marca 2015 (21:30)

    Pani Kasiu, czy tort uda się jeśli zamiast mąki orkiszkowej dodam mąkę bezglutenową ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 marca 2015 (22:00)

      Można go zrobić na mące bezglutenowej, ale nie jest możliwe taka prosta podmiana. Obiecuję, że zrobię go w wersji bez glutenu i przepis zamieszczę:)

  • comment-avatar
    Maggie Rosada 10 października 2015 (07:39)

    Witam czy “mleko” orkiszowe i mąkę orkiszowa można zastąpić na przykład “mlekiem” owsianym i jakaś inna mąką ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 10 października 2015 (19:53)

      Każda zmiana kluczowych składników w wypiekach wiąże się ze zmianą konsystencji ciasta. Mleko owsiane czy mąka owsiana sprawiają, że ciasto jest bardziej kleiste. Owies zawiera dużo mniej glutenu więc konsystencja ciasta także będzie inna. Ale jeśli pani nie spróbuje to tak naprawdę się nie dowie jaki będzie efekt:)

  • comment-avatar
    Paulina Witek 20 kwietnia 2017 (22:41)

    Czy można zastąpić czymś melasę karobowy? Czym?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 kwietnia 2017 (10:21)

      Ten tort powstał właśnie taki dzięki melasie karobowej. Można spróbować zastąpić ją np. syropem klonowym lub melasą trzcinową ale nie gwarantuję efektu, ponieważ takiej opcji nie sprawdziłam. Jeśli karob nie szkodzi w Waszej diecie warto tę melasę zastosować, jest bogata w wiele składników odżywczych, zawiera tylko naturalne cukry.

  • comment-avatar
    Paulina Witek 21 kwietnia 2017 (22:33)

    Czy z mąką orkiszową pełnoziarnistą też wyjdzie?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 kwietnia 2017 (15:37)

      Moim zdaniem wyjdzie ale trzeba odpowiednio dobrać proporcje, mąki razowe chłoną więcej płynu, są cięższe

  • comment-avatar
    Monika 5 września 2017 (13:12)

    Czy dobrze rozumiem, że melasa karobowa, to po prostu karob w płynie? Na przykład z firmy Bakra, którą Pani poleca? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 września 2017 (07:25)

      Chodzi dokładnie o melasę z chleba świętojańskiego (ja używam właśnie tę z firmy Bakra), potocznie można ją nazwać karobem w płynie:)

      • comment-avatar
        Monika 18 września 2017 (11:28)

        Ciasto zrobiłam. Było smaczne i naprawdę proste w przygotowaniu. 🙂 Jednak nie wyrosło tak , jak u Pani. Chciałam zrobić tort, więc musiałam upiec drugi placek. Zastanawiam się, czy to nie wina proszku do pieczenia bez fosforanów. Pierwszy raz zastosowałam taki proszek. Może i te zdrowsze mają różne składy i mi się trafił jakiś słabszy? Na pewno był na bazie skrobi kukurydzianej.
        P. S.
        Wkrótce wyślę zdjęcie 🙂

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 18 września 2017 (14:56)

          Ja używam tylko proszku bez fosforanów. Proszę go dodać więcej np. 2 łyżeczki, czasem dodaję 1 płaską łyżkę. Mam nadzieję, że sody pani nie pominęła. Soda najpierw podnosi ciasto a potem proszek utrzymuje je w górze:) Dużo też zależy od dżemu, jeśli cięższy to więcej proszku:) I pytanie jeszcze o wielkość foremki, może była o większej średnicy?

          • comment-avatar
            Monika 19 września 2017 (19:07)

            Soda była na pewno. Po prostu następnym razem dam trochę więcej proszku. A foremka rzeczywiście nieco większa 22cm. 🙂

  • comment-avatar
    Marlena 25 kwietnia 2020 (10:30)

    Czy gdzieś znajdę przepis ba wersję bez glutenu? Przepis super i jak już zdążyłam przetestować Pani przepisy z 3 książek wiem, że prosty i pyszny. Nie jestem na etapie jeszcze zamiany mąk od zera, choć myślę nad owsianą bg, z tapioki i ew.kukurydzianą-boje się jednak proporcji.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2020 (16:45)

      Chyba nie zrobiłam jeszcze tego ciasta w wersji bez glutenu, bo przy okazji stworzyłam wiele innych podobnych. Proszę zachować proporcje mąki, ale dać więcej owsianej a kukurydziana ze skrobią pół na pół. Nie zaszkodziłoby dodać 1 startego ugotowanego buraka. W smaku nie będzie wyczuwalny a nada wilgotność ciastu.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.