Pasztet z białej fasoli (wegański, bezglutenowy)

Wegańskie pasztety jeszcze rok temu były dla mnie zagadką. A kilka dni temu zamarzył mi się pasztet z białej fasoli. Jadłam już taki zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością. Zerknęłam na jego skład i postanowiłam zrobić podobny. Ostatecznie podobna jest w nim tylko fasola i przyprawy:) Czarowanie „po swojemu” sprawia o wiele większą frajdę.
Mój pasztet wyszedł lekko słodkawy ponieważ dodałam do niego rodzynki i żurawinę. Trochę się kruszy na drugi i trzeci dzień przy krojeniu (tylko po bokach), następnym razem spróbuję dodać więcej oleju.
Zapraszam do wypróbowania i życzę Smacznego

Pasztet z białej fasoli

(wegański, bez glutenu)

Czas przygotowania: 45 minut + 8h namaczania fasoli

Czas pieczenia: 40 minut

Składniki: 

  • 250 g suchej fasoli Biały Jaś
  • 1 mała cebula
  • 1 duże winne jabłko (ok. 150g)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (u mnie lekko słodzona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ziaren chia + 100 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (można dodać więcej)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • dowolne płatki (owsiane, ryżowe, jaglane- drobne) do oprószenia foremki
  • ziarna słonecznika do oprószenia foremki
  • foremka typu keksówka (wymiary zewnętrzne: 22 cm x 11 cm )

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy ok. 8 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut, pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli.
  2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek.
  3. Ziarna chia zalewamy wrzątkiem, odstawiamy, aby napęczniały.
  4. Jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce.
  5. Ugotowaną fasolę odcedzamy, studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa.
  6. Mielimy i dodajemy do fasoli także czosnek, żurawinę i rodzynki.
  7. Całość mieszamy, dodajemy usmażoną cebulę (też ją przepuściłam przez maszynkę), napęczniałe ziarna chia, majeranek, olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc gładką masę.
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  10. Keksówkę smarujemy oliwą, oprószamy drobno zmielonymi płatkami (u mnie ryżowe) i ziarnami słonecznika, przekładamy do niej powstałą warzywną masę, lekko ją uklepujemy, aby stanowiła zwartą całość i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  11. Pasztet pieczemy przez 40 minut (wierzch będzie rumiany, boki odchodzą od ścianek keksówki), wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce.
  12. Podajemy ostudzony (ma gładką konsystencję, ładnie się kroi, trochę kruszy na drugi dzień po bokach ale bardzo dobrze się rozsmarowuje).

Wskazówki:

Świeżą, niewysuszoną fasolę nie musimy namaczać przed gotowaniem. Ja odruchowo to zrobiłam i odstawiłam na noc. Zamiast ziaren chia można spróbować dodać ziarna siemienia lnianego albo dosypać 1-2 łyżki świeżo zmielonego lnu.

Pasztet z białej fasoli bez glutenu, wegański
Pasztet z białej fasoli bez glutenu, wegański
Pasztet z białej fasoli bez glutenu, wegański
Pasztet z białej fasoli bez glutenu, wegański

No Replies to "Pasztet z białej fasoli (wegański, bezglutenowy)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.