Babka Czekoladowa wegańska z kakao powstała na bazie przepisu na Tort Karobowy z Gruszkami. Zmieniłam w niej jedynie drobne proporcje.
Ponieważ mój Alergik nie reaguje już negatywnie na kakao, od czasu do czasu serwuję mu wypieki z jego użyciem.
Wolimy karob, bo jest bardziej wartościowy, ale takie czekoladowe ciasto pozytywnie wpływa na nastrój mojego Alergika.
Zapomina, że jest alergikiem:)
Dziś do szkoły zabrał MAGffinki właśnie na bazie tego ciasta:)
Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz w książkach “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz w “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”.
Zapraszam i życzę Smacznego
Babka czekoladowa
(wegańska, z kakao)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 1 babka (keksówka o wymiarach 22 cm x 10 cm)
Składniki mokre:
- 250 ml mleka orkiszowego
- 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub wanilia w proszku
- 3 łyżki gęstego dżemu wiśniowego nisko-słodzonego
Składniki suche:
- 225 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550-600)
- 75 g drobnego cukru trzcinowego (u mnie zmielony na puder)
- 3 łyżki ciemnego kakao (ok. 50 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta drobnej soli
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem).
- Łączymy ze sobą mokre składniki w kolejności; mleko, ekstrakt, dżem, olej, miksujemy chwilę na mniejszych obrotach.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wsypujemy przesiane kakao i cukier, mieszamy dokładnie.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na małych obrotach, do momentu połączenia się składników.
- Foremkę (mała keksówka o wymiarach 22 cm x 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy gęste ciasto (powinno przypominać mus).
- Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (przed wyciągnięciem ciasta koniecznie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
- Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę, studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
- Kroimy dobrze wystudzoną babkę.
Wskazówki:
Zamiana dżemu na inny smak, może spowodować, że ciasto będzie rzadsze a po upieczeniu bardziej wilgotne.
3 komentarze to "Babka czekoladowa (wegańska, z kakao)"
MiLena Mróz 11 października 2017 (16:45)
wita,
czy może być też zwykła mąka pszenna? a czy posiada Pani przepis na chlebek (moze byc glutenowy) / ciasto bez jaj, mleka, drożdży/zakwasu? Pozdrawiam
MiLena Mróz 13 października 2017 (16:36)
witam,
upiekłam tą babkę na mące 405 pszennej, wyszło mięciutkie i wilgotne od dżemu 🙂 ale nikomu oprócz mnie nie smakuje ;( widać nie znają się, bardzo przypomina mi murzynka z dzieciństwa 🙂
Katarzyna Jankowska 13 października 2017 (18:52)
To przecież czekoladowe ciasto, gdyby był karob to ja jeszcze rozumiem, ale kto nie lubi czekolady:) Więcej dla pani!