Oto kolejna odsłona kanapkowych smarowideł z wykorzystaniem białej fasoli. Na blogu znajdziecie już Pastę z Białej Fasoli z Suszonymi Pomidorami oraz Pastę z Białej Fasoli z Dynią.
Tym razem dodałam sprawdzony stek z tuńczyka z puszki, firmy Ramirez. Zamiast tuńczyka możecie dodać makrelę, dorsza czy sardynki.
Ponieważ mój tuńczyk był w oliwnej zalewie nie dodawałam do pasty więcej tłuszczu. Każdą pastę należy doprawić według własnych upodobań. Można także dodać warzywa. Jedna z czytelniczek zaproponowała kukurydzę. My lubimy proste zestawienia, pastę traktuję jako podkład na kanapkę, więc świeże warzywa kładziemy na wierzch.
Tym razem zjedliśmy ją głównie w towarzystwie cieniutko pokrojonego czosnku. Czosnek ma, jak wszystkim wiadomo, działanie antybakteryjne, zwalcza także wirusy a ponieważ próbował nam dokuczyć jakiś wirus, został odpowiednio nim potraktowany.
Pastę polecam i życzę Smacznego
Pasta z białej fasoli z tuńczykiem
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- 200 g ugotowanej białej fasoli (u mnie świeży Piękny Jaś)
- ok. 120 g tuńczyka w oliwie z oliwek wraz z zalewą, 1 puszka (u mnie Ramirez)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub inne odpowiednie zioła)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny (do smaku), można pominąć
Przygotowanie:
- Ugotowaną fasolę i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, (2 razy) dodajemy tuńczyka wraz z zalewą i całość znów mielimy (1-2 razy) (możemy też wszystko zmiksować w blenderze na bardzo gładką masę)
- Powstałą pastę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie sokiem z cytryny, mieszamy aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji
- W razie konieczności (jeśli pasta wydaje się nam za sucha można dodać 1-2 łyżki oleju roślinnego)
- Gotową pastę odstawiamy do schłodzenia i do „przegryzienia się” smaków
- Podajemy na kanapkę jako samodzielne smarowidło lub jako wypełniacz wytrawnych naleśników czy tortilli
3 komentarze to "Pasta z Białej Fasoli z Tuńczykiem (bezglutenowa, bez jajek)"
Justyna Bąk 10 listopada 2013 (14:28)
pyszne:) świetnie na śniadanie:)
Mama Alergika 10 listopada 2013 (18:21)
Justyna Bąk; U mnie na kolację zjadł połowę mąż:)
Sportymum 15 czerwca 2020 (17:38)
Boskie. Co prawda u mnie była fasola z puszki bo to była szybka akcja ale i tak super smak.