Polewa Karmelowa

Mój Tort Karobowy już znacie. Podczas jego czarowania wymyśliłam, że gruszki osłodzę polewą karmelową. Sam tort jest pozbawiony cukru. Robiłam już wcześniej polewę do Mazurka Cioci Stasi. Powstała wówczas na bazie mleka orkiszowego i cukru. Tym razem postanowiłam wykorzystać śmietanę owsianą i bardzo byłam zadowolona z efektu. Polewa karmelowa jest bardzo słodka. Nie polecam więc stosować jej za często. Raz na jakiś czas taka mała rozpusta wystarczy:)
Zapraszam
 

Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 45-60 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
Składniki:

Przygotowanie:

  1. Cukier i śmietanę i masło umieszczamy w rondelku (najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy na średnim ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje, mieszamy od czasu do czasu (stanie się jasno bursztynowa, u mnie była gotowa po 40 minutach gotowania na małym ogniu)
  2. Zdejmujemy rondelek z ognia, mieszamy i gotowe

Wskazówki:
Można zmniejszyć ilość składników o połowę, to wystarczy na jeden tort.

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

4 komentarze to "Polewa Karmelowa"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 14 listopada 2013 (12:10)

    wygląda rewelacyjnie:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 listopada 2013 (13:57)

    Justyna Bąk; Dziękuję, zawsze jednak mam wyrzuty sumienia, że to sam cukier:(

  • comment-avatar
    Kajka Roo 16 kwietnia 2014 (22:31)

    Kasiu, czym zastapic maslo klarowane?Mlody niestety bardzo źle na nie reaguje.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.