Prosta pasta z białej fasoli rozwiąże problem „czym posmarować kanapkę”. Oczywiście nie każdy z domowników od razu zaakceptuje takie smarowidło, ale nie zrażajcie się. Im częściej będziemy podsuwać naszej rodzinie inne smaki, tym szybciej się do nich przekona.
Pastę z fasoli można doprawiać na różne sposoby, nie bójmy się łączenia smaków. Pamiętajmy o dodatku ziół (majeranek, oregano, tymianek, pietruszka), które ułatwią trawienie.
Przygotowałam taką ilość pasty, którą zjeść można od razu lub w ciągu dwóch-trzech dni. Możecie przygotować jej większą ilość i przechowywać w szklanym słoiczku przez kilka dni w lodówce.
Przygotowałam taką ilość pasty, którą zjeść można od razu lub w ciągu dwóch-trzech dni. Możecie przygotować jej większą ilość i przechowywać w szklanym słoiczku przez kilka dni w lodówce.
Polecam i życzę Smacznego
Pasta z białej fasoli
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki:
- 200 g ugotowanej białej fasoli (u mnie świeży Piękny Jaś)
- 4-5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (ok. 40g)
- 2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki oleju z zalewy pomidorów lub oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- tymianek (najlepiej świeży, nie miałam więc dodałam 1/2 łyżeczki suszonego)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny (do smaku), można pominąć
Przygotowanie:
- Ugotowaną fasolę, suszone pomidory, czosnek i zmielone ziarno słonecznika przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (2-3 razy) lub blendujemy/miksujemy na bardzo gładką masę
- Powstałą pastę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie sokiem z cytryny (można użyć inne, swoje ulubione zioła)
- Dodajemy olej, mieszamy aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji pasty dokładnie rozdrabniając widoczne kawałki pomidorów suszonych
- Gotową pastę odstawiamy do schłodzenia i do „przegryzienia się” smaków
- Podajemy na kanapkę jako samodzielne smarowidło lub jako wypełniacz wytrawnych naleśników czy tortilli
6 komentarzy to "Pasta z białej fasoli (wegańska, bezglutenowa)"
wedelka 22 października 2013 (13:27)
Robiłam ostatnio dość podobną. Była bardzo smaczna 😉
Mama Alergika 22 października 2013 (19:14)
wedelka; Już zajrzałam do Ciebie:) Bardzo podobne! Mamy widać podobny smak. Robiłam ją już wielokrotnie. Zajrzyj niebawem mam nowy pomysł na pastę z fasoli:)
Anonymous 2 listopada 2013 (15:58)
dziś zrobiłam,rewelacja!!! Monika K
Mama Alergika 3 listopada 2013 (17:21)
Monika K; Bardzo się cieszę, że smakowała. To prosta pasta ale wartościowa i smaczna:) Dziękuję za komentarz
Joanna B. 6 stycznia 2014 (13:18)
Przepis wygląda na to, czego mi trzeba! Tylko niestety muszę zrezygnować z czosnku. Zaraz zabieram się do roboty 🙂 pozdrawiam!
idaszewska 14 maja 2020 (13:37)
rewelacja 😉