Pasta z białej fasoli (wegańska, bezglutenowa)

Prosta pasta z białej fasoli rozwiąże problem „czym posmarować kanapkę”. Oczywiście nie każdy z domowników od razu zaakceptuje takie smarowidło, ale nie zrażajcie się. Im częściej będziemy podsuwać naszej rodzinie inne smaki tym szybciej się do nich przekona. 
Pastę z fasoli można doprawiać na różne sposoby, nie bójmy się łączenia smaków. Pamiętajmy o dodatku ziół (majeranek, oregano, tymianek, pietruszka), które ułatwią trawienie. 
Przygotowałam taką ilość pasty, którą zjeść można od razu lub w ciągu dwóch-trzech dni. Możecie przygotować jej większą ilość i przechowywać w szklanym słoiczku przez kilka dni w lodówce. 
Polecam i życzę Smacznego

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut 
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki: 

  • 200 g ugotowanej białej fasoli (u mnie świeży Piękny Jaś)
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (ok. 40g)
  • 2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki oleju z zalewy pomidorów lub oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek (najlepiej świeży, nie miałam więc dodałam 1/2 łyżeczki suszonego)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku), można pominąć

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną fasolę, suszone pomidory, czosnek i zmielone ziarno słonecznika przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (2-3 razy) lub blendujemy/miksujemy na bardzo gładką masę
  2. Powstałą pastę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie sokiem z cytryny (można użyć inne, swoje ulubione zioła)
  3. Dodajemy olej, mieszamy aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji pasty dokładnie rozdrabniając widoczne kawałki pomidorów suszonych
  4. Gotową pastę odstawiamy do schłodzenia i do „przegryzienia się” smaków
  5. Podajemy na kanapkę jako samodzielne smarowidło lub jako wypełniacz wytrawnych naleśników czy tortilli
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

6 komentarzy to "Pasta z białej fasoli (wegańska, bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    wedelka 22 października 2013 (13:27)

    Robiłam ostatnio dość podobną. Była bardzo smaczna 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 października 2013 (19:14)

    wedelka; Już zajrzałam do Ciebie:) Bardzo podobne! Mamy widać podobny smak. Robiłam ją już wielokrotnie. Zajrzyj niebawem mam nowy pomysł na pastę z fasoli:)

  • comment-avatar
    Anonymous 2 listopada 2013 (15:58)

    dziś zrobiłam,rewelacja!!! Monika K

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 listopada 2013 (17:21)

    Monika K; Bardzo się cieszę, że smakowała. To prosta pasta ale wartościowa i smaczna:) Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Joanna B. 6 stycznia 2014 (13:18)

    Przepis wygląda na to, czego mi trzeba! Tylko niestety muszę zrezygnować z czosnku. Zaraz zabieram się do roboty 🙂 pozdrawiam!

  • comment-avatar
    idaszewska 14 maja 2020 (13:37)

    rewelacja 😉

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.