Owocowa przekąska czyli skórka jabłkowa

W ślad za Owocową Przekąskę Śliwkową, powstała tak jak planowałam, skórka jabłkowa. 
Znając już z doświadczenia cały proces jej tworzenia miałam wrażenie, że tym razem poszło mi sprawniej i szybciej. Suszyłam skórkę i przy okazji piekłam inne pyszności. Kiedy przychodził czas na przykład na ciasteczka, wyciągałam blachy z jabłkami i odstawiałam na bok, potem znów wkładałam je do nadal rozgrzanego piekarnika (uważałam na wysokość temperatury). Nie blokowałam więc piekarnika przez kilka godzin tylko suszącą się skórką. Oczywiście i ta przekąska zniknęła bardzo szybko, nie było czego przechowywać:)
Zapraszam na kolejną zdrową słodkość i życzę Smacznego

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 minut 
CZAS SUSZENIA: 5-6 h
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 2 prostokąty ok. 35 cm x 30 cm
Składniki: 

  • 1 kg słodko-kwaśnych jabłek (po oczyszczeniu)
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w większym garnku (najlepiej z grubym dnem)
  2. Dolewamy wodę, przykrywamy garnek i zagotowujemy
  3. Zmniejszamy ogień i gotujemy jabłka bez przykrycia ok. 7-10 minut, odkrywamy garnek i gotujemy kolejne 3-5 minut aż będą całkowicie miękkie
  4. Miksujemy owoce na gładką masę/puree, mieszamy całość, zestawiamy z ognia
  5. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia, owocowe puree wylewamy po połowie na każdą z nich i rozkładamy cienką warstwą 
  6. Wkładamy obie blaszki do piekarnika i suszymy w temperaturze 70°C (termoobieg) ok. 5h, od czasu do czasu otwieramy drzwi piekarnika, aby go odparować. Skórka nie powinna przyklejać się do ręki, a odrywana od papieru ma gładką powierzchnię (jeśli w niektórych miejscach będzie się kleić lub gorzej odrywać od papieru, wkładamy ją znów do piekarnika i suszymy następne pół godziny)
  7. Gotową skórkę delikatnie odrywamy od papieru, rozkładamy na desce i kroimy w paski, które następnie zwijamy w ruloniki (można pozostawić ją pokrojoną na dowolnej wielkości kawałki)

Wskazówki:
Skórkę owocową można przechowywać w hermetycznym pojemniku. Jeśli jabłka są bardzo soczyste nie musimy dodawać wody.
Następnym razem zrobię jabłkową skórkę z nieobranych jabłek (czyli takich ze skórką:).

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

Mama Alergika Gotuje

Mama Alergika Gotuje

2 komentarze to "Owocowa przekąska czyli skórka jabłkowa"

  • comment-avatar
    ewenna 2 listopada 2013 (14:53)

    zrobiłam, ale mimo trzymania około 5h skórki w piekarniku nie chciałą odejsć od papieru.. sciagnelam ja w końcu gdy nawilżyłam nieco papier wodą.
    Dlaczego mi skórka tak przywarła do papieru??? Wam też się to zdarza?
    Pomysł na przepis fajny, ale chyba ne zdecyduje się zrobić jeszcze raz, za dużo zachodu przy ściąganiu skórki z papieru..

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 listopada 2013 (17:20)

    ewenna; Tak jak pisałam "jeśli skórka nie chce się odkleić najwyraźniej jeszcze wymaga suszenia. czasami problem leży w jakości papieru do pieczenia. Zdarzyło mi się nie móc oderwać pizzy od papieru a z pewnością była upieczona. Tworzenie skórki jest czasochłonne ale po wysuszeniu nie powinno być problemu z jej odklejeniem. Mam nadzieję, że jej smak zrekompensował stres związany z papierem:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.