Koktajl dyniowy z pomarańczą

Upiekłam dynię z myślą o Dyniowych Gofrach, a ponieważ zostało mi jej trochę za dużo postanowiłam wykorzystać do śniadania.
Powstał koktajl dyniowy z pomarańczą. Zmiksowana dynia z owocami smakowała wspaniale. Nadała koktajlowi ładny kolor i konsystencję. 
 
Możecie zastąpić banana innym ulubionym owocem (jabłkiem, brzoskwinią czy gruszką). 
Pożywne koktajle warto wzbogacać także zmielonymi ziarnami.
U nas najczęściej dodajemy siemię lniane lub chia. 
 
Życzę Smacznego
 

 

Koktajl dyniowy z pomarańczą

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut  

ILOŚĆ: 2 porcje 
Składniki:

  • 1/2 dojrzałego banana 
  • ok. 100 g pieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
  • świeży sok z 1 pomarańczy
  • 100-150 ml mleka ryżowego lub wody mineralnej, kto może niech doda mleko kokosowe!

Przygotowanie:

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy banana i upieczoną dynię (u mnie ze skórką) 
  2. Całość miksujemy na gładko (u mnie w blenderze kielichowym) 
  3. Dolewamy tyle mleka lub wody, aby uzyskać ulubioną konsystencję (nasze koktajle są zazwyczaj gęste), mieszamy i podajemy
Mama Alergika Gotuje
 

4 komentarze to "Koktajl dyniowy z pomarańczą"

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 23 października 2013 (14:57)

    a to ciekawe połączenie:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 23 października 2013 (19:02)

    Justyna Bąk; Jest bardzo pożywne i smaczne, polecam:)

  • comment-avatar
    Jula G. 24 października 2013 (14:40)

    a to dopiero fajny pomysł!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 października 2013 (16:27)

    Jula G; taki sezonowy:) Teraz czas na dynię, więc korzystamy, polecam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.