Upiekłam dynię z myślą o Dyniowych Gofrach, a ponieważ zostało mi jej trochę za dużo postanowiłam wykorzystać do śniadania.
Powstał koktajl dyniowy z pomarańczą. Zmiksowana dynia z owocami smakowała wspaniale. Nadała koktajlowi ładny kolor i konsystencję.
Możecie zastąpić banana innym ulubionym owocem (jabłkiem, brzoskwinią czy gruszką).
Pożywne koktajle warto wzbogacać także zmielonymi ziarnami.
U nas najczęściej dodajemy siemię lniane lub chia.
Życzę Smacznego
Koktajl dyniowy z pomarańczą
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
ILOŚĆ: 2 porcje
Składniki:
- 1/2 dojrzałego banana
- ok. 100 g pieczonej dyni (u mnie Hokkaido)
- świeży sok z 1 pomarańczy
- 100-150 ml mleka ryżowego lub wody mineralnej, kto może niech doda mleko kokosowe!
Przygotowanie:
- Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy banana i upieczoną dynię (u mnie ze skórką)
- Całość miksujemy na gładko (u mnie w blenderze kielichowym)
- Dolewamy tyle mleka lub wody, aby uzyskać ulubioną konsystencję (nasze koktajle są zazwyczaj gęste), mieszamy i podajemy
5 komentarzy to "Koktajl dyniowy z pomarańczą"
Justyna Bąk 23 października 2013 (14:57)
a to ciekawe połączenie:)
Mama Alergika 23 października 2013 (19:02)
Justyna Bąk; Jest bardzo pożywne i smaczne, polecam:)
Jula G. 24 października 2013 (14:40)
a to dopiero fajny pomysł!
Mama Alergika 24 października 2013 (16:27)
Jula G; taki sezonowy:) Teraz czas na dynię, więc korzystamy, polecam!
Darka 3 sierpnia 2022 (16:06)
Zaskakujące połączenie i smak, który cieszy także maluchy!