Ciasteczka dla Mikołaja z landrynkowym sercem

Takie ciasteczka wraz z mlekiem w kubku czekały dziś w nocy na Mikołaja. Moje dzieci mimo, że już duże, nadal kochają magię obdarowywania prezentami przez Mikołaja. Czekają na ten moment z nieskrywaną ekscytacją.

Ja upiekłam ciasteczka a one przygotowały swoje skarpety. Na stole przy ciasteczkach od wielu lat (prawie 16 stu) towarzyszy nam grający Mikołaj, którego Natalia dostała kiedyś na Gwiazdkę.

Scenariusz powtarza się co rok i nie wyobrażamy sobie by mogło być inaczej.

W niektórych rodzinach prezenty Mikołaj zostawia w butach pięknie wyczyszczonych na tę okazję.

U nas wkłada słodkości do skarpet, a prezenty chowa pod poduszki. Zwykle to są nieduże prezenty, bo pod choinkę trafiają te większe marzenia.

Konrad w nocy wstawał dziś 2 razy i buszował po mieszkaniu sprawdzając czy Mikołaj już był. Myślę, że dobrze wie kto te prezenty podkłada:) ale fantastycznie snuje podejrzenia kiedy i jak ten Mikołaj się do nas wkradł, skąd wiedział o czym on marzy?

Lubię te rozmowy, opowieści że mleko wypił Rudolf a Mikołaj nakruszył ciasteczkami:).

Uważam, że tradycję warto pielęgnować, odrobina magii nie zaszkodzi, a w każdym człowieku powinno być trochę dziecka.

Ciasteczka „Mikołaje z Landrynkowym Sercem” przygotowałam z kruchego ciasta, możecie użyć inne, ulubione ciasto.

Serduszka wycięłam małą foremką, a wypełniłam je rozkruszonymi landrynkami w kolorze czerwonym. 

W podobny sposób możemy przygotować inne kształty ciastek.

Landrynkowe witrażyki wypatrzyłam w książce o dekoracji ciasteczek, gdy przeglądałam zawartość działu kulinarnego w księgarni:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasteczka dla Mikołaja

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + schłodzenie ok.1h
CZAS PIECZENIA: 2 x 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 16 Mikołajów i 8 Ciastusiów
Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 g masła klarowanego, zimnego lub (100 g margaryny bezmlecznej i 25 g smalcu)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany migdałowej (lub owsianej)
  • 3-4 łyżki mleka ryżowo-migdałowego lub zimnej wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub migdałów
  • 60 g cukru pudru trzcinowego (są mało słodkie)
  • 10-15 sztuk landrynek w kolorze czerwonym
  • Dodatkowo: specjalna foremka do wykrawania Mikołaja i mała foremka serduszka
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i zimne masło, ekstrakt waniliowy i siekamy składniki drobno nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki”
  2. Dodajemy śmietanę i dolewamy mleko, wyrabiamy ciasto do połączenia się składników
  3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1h (zimą możemy na chwilę wystawić je za okno)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  5. Landrynki umieszczamy w woreczku foliowym, kładziemy woreczek na desce i tłuczemy tłuczkiem cukierki, aż zrobi się z nich landrynkowy proszek
  6. Wyciągamy ciasto z lodówki, chwilę wyrabiamy w rękach, aby się ociepliło i rozwałkowujemy je (u mnie na silikonowej stolnicy, więc się nie lepi) na grubość 3 mm (na zwykłej stolnicy podsypmy je mąką)
  7. Wykrawamy Mikołaje, układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  8. W każdym Mikołaju małą foremką wykrawamy dodatkowo serduszko i wypełniamy je ostrożnie cienką warstwą pokruszonych cukierków
  9. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka 10 -12 minut na delikatnie złoty kolor
  10. Blaszkę wyjmujemy i pozostawiamy na niej ciasteczka, aby przestygły (landrynkowe serce musi stwardnieć inaczej odklei się od ciastka)
Ciasteczka dla Mikołaja - kruche ciasteczka bez mleka bez jajek

Nasz grający od lat Mikołaj 

 

12 komentarzy to "Ciasteczka dla Mikołaja z landrynkowym sercem"

  • comment-avatar
    Arnika 6 grudnia 2012 (10:51)

    Są piękne!!!!!!!!!!

  • comment-avatar
    Paulina Gotuje 6 grudnia 2012 (12:31)

    Piękne są te serca! Wyglądają tak przecudnie słodko. Bardzo urocze.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  • comment-avatar
    Zielaczek 6 grudnia 2012 (13:16)

    O! Jeszcze witrażykowych pierniczków nie robiłam. Efekt cudny!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 grudnia 2012 (15:10)

    Arnika;Dziękuję, takie dwa w jednym:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 grudnia 2012 (15:11)

    Paulina Gotuje; Kuszą mnie różne kolory zrobione z gwiazdkami:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 grudnia 2012 (15:12)

    Zielaczek; Te są maślane ciasteczka, kruche ale z piernikami też by było super, warto spróbować:)

  • comment-avatar
    margot 6 grudnia 2012 (21:33)

    normalnie zachwycające przez te serduszka

  • comment-avatar
    Arnika 7 grudnia 2012 (16:56)

    Mam pytanko… Przymierzam się do upieczenia pierniczków z witrażykiem. Piszesz o cienkiej warstwie cukierków, a w niektórych przepisach w necie znajduję, że cukierków ma być dużo – z górką. Ile mniej więcej nasypać – na grubość ciastka będzie OK?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2012 (18:37)

    Arnika; Z górką nie, bo się wyleje na ciastko, popatrz na jedno moje po prawej stronie talerza. Koniecznie równo z ciastkiem:)

  • comment-avatar
    Shiral Kucharzy 7 grudnia 2012 (19:12)

    Twoje mikołaje są śliczne! Miło dowiedzieć się że jeszcze w niektórych domach istnieje tradycja mikołajkowa:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2012 (20:55)

    Shiral Kucharzy; Oj tak, staram się pielęgnować tradycję i miłe zwyczaje. Kiedyś moje dzieci będą z nimi kojarzyć rodzinny dom:) Dziękuję za miłe słowa!

  • comment-avatar
    Arnika 8 grudnia 2012 (08:42)

    Dzięki, już wiem o co chodzi:)Zrobię jak piszesz. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.