Wyjątkowe muffiny karobowe z polewą i śnieżynką na słodki prezent

Muffiny te pojawiły się także w zimowym wydaniu kwartalnika Mały Indywidualista. Są kolejną propozycją na Słodki Prezent dla Alergika. Ozdobione śnieżynką z plastycznego lukru nadają świątecznego i zimowego uroku. 
Babeczki te nie zawierają cukru, słodzi je domowy dżem i melasa karobowa:) 
Dziś na bazie tych babeczek powstaną Sowy w wersji dla Alergika, które mają zagościć na dzisiejszej imprezie urodzinowej przygotowanej dla koleżanek i kolegów Konrada. 
Jutro czyli 8 grudnia przypada data urodzin mojego syna, szykuje się więc kolejna impreza, tym razem dla rodziny. Grudzień to dla nas zawsze miesiąc spotkań i imprez, odetchnę dopiero po Sylwestrze:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

 

Muffiny karobowe z polewą

(wegańskie)
 
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 10 minut polewa
CZAS PIECZENIA: 25 minut
ILOŚĆ: 10-12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
 
  • 125 g roztopionej margaryny wegańskiej
  • 200 g domowego dżemu z wiśni
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki melasy karobowej
  • 50 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 40 g puree z ugotowanej dyni
Składniki suche:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej różowej
  • 2 łyżki karobu w proszku
Składniki na polewę:
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka roślinnego 
Składniki do ustrojenia:
  • 30 g białego gotowego lukru plastycznego + foremki do wycinania śnieżynek
Przygotowanie muffinek:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Odmierzamy mleko i dodajemy do niego ocet jabłkowy, mieszamy i czekamy około 10 minut
  3. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy margarynę, przestudzamy, przelewamy do miski
  4. Dodajemy melasę karobową, dżem i ekstrakt wanilii, mieszamy i dodajemy mleko z octem oraz puree z dyni
  5. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i karobem
  6. Wlewamy do niej wymieszane składniki mokre, całość mieszamy, aby składniki się połączyły
  7. Rozkładamy ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
  8. Pieczemy przez 25 minut, sprawdzamy patyczkiem czy są dopieczone
  9. Przekładamy muffinki do wystygnięcia
  10. Przygotowujemy polewę karobową
  11. Przestudzone muffinki polewamy przestudzoną polewą karobową i czekamy aż przestygnie
  12. Wycinamy śnieżynki z lukru plastycznego i ozdabiamy nimi muffinki
Przygotowanie polewy:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku najlepiej o grubym dnie, rozpuszczamy, mieszamy i gotujemy około 10 minut, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
Przygotowanie puree z dyni:
  1. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut, do miękkości. Odcedzamy, ostudzamy i miksujemy na gładkie puree
Wskazówki:
Użyty do polewy olej kokosowo-palmowy sprawi, że będzie ona bardziej błyszcząca Możecie użyć innego dżemu  z wyczuwalnymi owocami. Gotowego lukru plastycznego mój syn nie zjada, użyłam go do ozdoby. Nie zawiera alergenów, ale w składzie posiada stabilizatory, emulgatory i barwniki:(
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

11 komentarzy to "Wyjątkowe muffiny karobowe z polewą i śnieżynką na słodki prezent"

  • comment-avatar
    Olka 7 grudnia 2012 (09:16)

    Prześlicznie wyglądają.

  • comment-avatar
    Arnika 7 grudnia 2012 (09:21)

    Te gwiazdki dodają im uroku! Fajny przepis!

  • comment-avatar
    Patyska 7 grudnia 2012 (09:44)

    Piękne! Kasiu, a gdzie kupiłaś takie śliczne ubranka na muffinki?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2012 (09:47)

    Olka; Dziękuję, złapałam słońce do zdjęć:)
    Arnika; To też zasługa foremek do lukru, bo fajny wzór wychodzi, polecam je:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2012 (09:48)

    Patyska; Kupiłam je już w zeszłym roku, nie pamiętam czy w TKmaxxie czy to nie są Wiltona:)

  • comment-avatar
    margot 7 grudnia 2012 (18:26)

    ojej , jakie one są efektowne , śliczne po prostu

  • comment-avatar
    Zielenina 7 grudnia 2012 (18:56)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • comment-avatar
    Zielenina 7 grudnia 2012 (18:56)

    bardzo fajny przepis i dzięki za dołączenie do akcji, przepis dodany proszę tylko o uzupełnienie bannerka, który jest wymagany 🙂 Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 grudnia 2012 (20:54)

    Margot; Lubię jak jedzenie najpierw cieszy oko, a skoro tak mówisz to efekt osiągnięty:)
    Zielenina: Z przyjemnością dołączyłam do akcji a w sprawie banerka już wysłałam wiadomość:)

  • comment-avatar
    Bożena 26 grudnia 2012 (12:41)

    Wyglądają cudnie..dziękuję za udział w akcji..

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 grudnia 2012 (12:36)

    Bożenka; Dziękuję:) Taka akcja to czysta przyjemnosć:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.