Pralinki jaglane z karobem

Mamo czy mamy coś słodkiego? Takie pytanie pojawia się raz na jakiś czas.

Pralinki na bazie suszonych daktyli są tak słodkie, że wystarczy jedna i ochota na słodkości odchodzi w dal.

 

Pralinki jaglane z karobem możemy przygotować w wersji surowej lub upieczonej.

Możemy podać je w formie kulek wyłożonych bezpośrednio na tacy lub w maleńkich ozdobnych papilotkach.

Sprawdzą się jako słodka niespodzianka na imprezie urodzinowej dziecka lub jako naprawdę słodka zachcianka na podwieczorek.

Taka energetyczna kulka jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla Biegacza. Na długich wybieganiach doda potrzebnej energii!

 

Na blogu znajdują się także pralinki z suszonych śliwek oraz inulinowe śnieżne kule.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Pralinki jaglane z karobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 50 g papai suszonej, moreli lub owoców goi
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżka wody lub mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron do pralinek pieczonych
  • 25-50 g kaszy jaglanej preparowanej lub poppingu amarantusowego

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce polewamy wodą, olejem i melasą, przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy, w razie konieczności dolewamy po łyżce wody, masa musi być klejąca niezbyt zbita
  2. Stopniowo dodajemy preparowaną kaszę jaglaną lub popping amarantusowy ok. 25-30 g, mieszamy przy użyciu łyżki, wciskając go w masę
  3. Nabieramy łyżkę masy daktylowej, formujemy ją w kulę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałej kaszy jaglanej lub poppingu, podajemy od razu lub chłodzimy lub pieczemy
  4. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie pralinek, układamy je na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy, podajemy.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 komentarze to "Pralinki jaglane z karobem"

  • comment-avatar
    Ewa Danowska 8 marca 2017 (14:24)

    A gdzie tu karob? Ile go dodać ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 marca 2017 (22:27)

      Tak, melasa z chleba świętojańskiego to karob, ale można dodać karob w proszku, po prostu na etapie przygotowywania masy:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.